12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μηδενική ανοχή έναντι των οίκων

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Ισπανία, ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Η ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας, ως προέκταση της αγροτικής μικρό-ιδιοκτησίας, έχει τεράστιο ιστορικό βάθος στη χώρα μας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το διεθνές ατύχημα

Το κόμμα της σημερινής αξιωματική αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζεται ομολογουμένως ως ένα παράδοξο πολιτικό φαινόμενο. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τον αντιμετωπίζουν ως μια ελληνική ιδιαιτερότητα.

Η λίστα και οι λύκοι

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» αν αποκαλύπτει κάτι σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είναι η οριστική κατάρρευση της ελίτ που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Από το «εγέρθητου» ως την επιστράτευση η απόσταση είναι λίγη, πολύ λίγη…

Οι ιστορικοί που μελετούν το νομικό πολιτισμό της περιόδου του Μεσοπολέμου υποδεικνύουν, σε αντίθεση με αντιλήψεις που θέλουν το καθεστώς Μεταξά να αποτελεί μια απόλυτη αντιδημοκρατική πολιτική τομή στο συνεχές μιας ευνομούμενης πολιτείας, μια σταδιακή διολίσθηση, σχετιζόμενη τόσο με τα επίπεδα της καταστολής όσο και με μια σειρά νομοθετημάτων, στην κατεύθυνση περιστολής της δημοκρατίας.

Η κρίση και το αυτοκίνητο ή η κρίση του αυτοκινήτου;

Η αγορά αυτοκινήτου αντιμετωπίζει σήμερα μία κρίση άνευ προηγουμένου. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν στις 55.000 με 60.000 πωλήσεις, όταν ο εθνικός μέσος όρος της δεκαετίας υπολογίζεται στις 260.000 πωλήσεις ετησίως.

Η πολιτικοποιημένη φαντασία του J. R. R. Tolkien

O John Ronald Reuel Tolkien γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1973. To «Χόμπιτ», που εκδόθηκε το 1936, γράφτηκε αρχικά ως παραμύθι για την ψυχαγωγία των παιδιών του.

Μεγάλη ευρωπαϊκή ψευδαίσθηση, του Paul Krugman

Τους τελευταίους μήνες έχω διαβάσει μία σειρά από αισιόδοξες εκτιμήσεις για την προοπτική της Ευρώπης. Παραδόξως, ωστόσο, σε καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν αναφέρεται πως η γερμανική φόρμουλα της ανάκαμψης μέσω της ύφεσης και του πόνου δεν έχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει.

Στρατός ως ο «Μεγάλος Ασθενής»

Φανταστείτε ένα στρατιώτη από ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας ή της Αρκαδίας να κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων.

H εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής.

440.000 συμπολίτες μας επέλεξαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Επέλεξαν να στηρίξουν ένα πολιτικό μόρφωμα, το οποίο, εκτός από ανοικτά ναζιστικό, είναι και υπεύθυνο για εκατοντάδες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, μελών οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.