01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 20 και 21 Απριλίου στα Χανιά

 

Η κινηματογραφική λέσχη cineΙστορίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων

παρουσιάζουν την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 (6:30-11:30μμ) 
στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα Χανιά. 

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης   20 και 21 Απριλίου στα Χανιά

 Για μια ακόμη χρονιά ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το τμήμα προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε όλη την χώρα φτάνει και στα Χανιά. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

 

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν προσφορά στους θεατές ολόκληρης της χώρας που έχουν το πάθος για τις εικόνες, την αγάπη για το σινεμά. Για μια ακόμη φορά γινόμαστε συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού και κάνουμε πράξη την κοινή πεποίθηση πως ο κινηματογράφος είναι μια εμπειρία ικανή να μας ενώσει.

 

Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα  ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν  στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα και ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Ντοκιμαντέρ από ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας θα προβληθούν στο διήμερο των προβολών  στα Χανιά. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι. Ένα ταξίδι το οποίο γίνεται για 9η χρονιά με την συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την σταθερή υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων.

 

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 

Πέμπτη  20 Απριλίου 2017

18:30 – 19:40 /  Δεύτερη ζωή - Από αγκάθι ρόδο/50΄/ Σκην. Νικόλ Αλεξανδροπούλου/

 Ο Δημήτρης ζει χάρη στην καρδιά του Νικόλα που «έφυγε» σε τροχαίο, ο Εμμανουήλ ζει χάρη στο ήπαρ μιας άγνωστής του γυναίκας που χάθηκε πρόωρα. Και οι δύο απέκτησαν μια δεύτερη ζωή χάρη στην εσωτερική δύναμη των συγγενών δύο άλλων οικογενειών και το σύγχρονο «θαύμα» της μεταμόσχευσης. Γιατί όμως η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δωρεά οργάνων; Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μιλάει με μεταμοσχευμένους, συγγενείς ασθενών και χειρουργούς για το μεγαλείο της δωρεάς μοσχευμάτων, τις τεράστιες λίστες αναμονής, των αγώνα δρόμου των γιατρών, τα προβλήματα του συστήματος.

  Σόλων, Ταξίδι στο χρόνο/ 20΄ / Σκην. Γιάννης Αδρίμης /

 Ο Σόλων Λέκκας, που γεννήθηκε το 1946 στην Πηγή της Λέσβου, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ερασιτέχνη αυτοδίδακτου τραγουδιστή. Τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Μυτιλήνης, μικρασιάτικα, καθώς και αμανέδες. Ο Σόλωνας, χτίστης και λιθοξόος στο επάγγελμα, πρεσβεύει μια εποχή που χάνεται και που με τη χαρακτηριστική φωνή του την τραγουδάει και την προσφέρει απλόχερα στις επόμενες γενιές. Μέσα από μια ιδιαίτερη διαδρομή, μας μεταφέρει με τους αμανέδες τον διαχρονικό επίγειο πόνο του ανθρώπου, διασώζοντας μουσικούς θησαυρούς που έχουν μπολιαστεί στο χώμα της Λέσβου και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

 19:40 – 19:50   ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 19:50-20:55  / Ο ξυλουργός και η γυναίκα του/ 16΄ / Σκην. Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος

 Ο Δημήτρης και η Ασημούλα μοιράζονται εξήντα χρόνια έγγαμου βίου. Η αγάπη τους, αμείωτη μέσα στα χρόνια, παραμένει φανερή σε όλους. Όταν το 2000 η Ασημούλα θα εμφανίσει τις πρώτες ενδείξεις απώλειας μνήμης, ο Δημήτρης θα κληθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του για να είναι μαζί της.

 Μέρες της λίμνης / 48΄/ Σκην. Πανδώρα Μουρίκη

 Εμείς, η κοινωνία των ανθρώπων, έχουμε συνηθίσει να λέμε: «εμείς και η Φύση». Μήπως όμως είμαστε ένα με την Φύση κι όχι δίπλα ή απέναντι; Το ντοκιμαντέρ αυτό, που εξελίσσεται στη λίμνη Κερκίνη, προσεγγίζει την κοινή πορεία του οικοσυστήματος και των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών. O Παναγιώτης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε, ζει κι εργάζεται στην Κερκίνη. Παρακολουθούμε τη ματιά του, τις αντιδράσεις τις δικές του και της κοινωνίας, τα διαφορετικά πρόσωπα της λίμνης που το χειμώνα χάνει το νερό της και την άνοιξη γεμίζει, τα πουλιά, τα φυτά και τα δέντρα, τους ανθρώπους, σ’ ένα αέναο σμίξιμο, οδυνηρό αλλά κι ευεργετικό.

 20:55– 21:10   ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 21:10 – 22:50 / Που είσαι Σιγκάλ; / 98΄ / Σκην. Άγγελος Ράλλης

 Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

 

 

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

18:30-19:55 / Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης / 85΄/ Σκην. Μαργαρίτα Μαντά

 ΄Ενας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα κι ένα έργο που έχει αναγνωριστεί διεθνώς και συνεχίζει να αναγνωρίζεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, καθώς τη συνοδεύουν στο μοντάζ και οι μαρτυρίες της αδελφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της,του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου. 

 19:55 -20:10 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

20:10-21:15/ Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947/66΄/ Σκην. Κώστας Νταντινάκης

 Κρήτη, 1947. Ενώ στα Χανιά μαίνεται ο Εμφύλιος, τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου, παρακρατικοί της ομάδας Παύλου Γύπαρη απάγουν δολίως από το σπίτι του τον αγωνιστή ιερέα του ΕΑΜ Νικόλαο Αποστολάκη και αφού τον βασανίζουν απάνθρωπα τον πετούν στον Κόκκινο Γκρεμό κοντά στις φυλακές Καλαμίου. Η σύζυγός του εκτοπίζεται από το Νεροχώρι Αποκορώνου όπου διέμεναν, ενώ τα πέντε παιδιά τους συνεχίζουν να διώκονται μέχρι τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Τα γεγονότα μαρτυρούν επιζώντες της περιόδου, με προεξάρχουσα την κόρη του Αποστολάκη, Ισμήνη.

21:15-21:30     Συζήτηση με τον Σκηνοθέτη

21:30-21:40    ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 21:40-23:20 / Φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη / 99΄/ Σκην. Μαρία Κουρκούτα και Νίκη Γιάνναρη

 Η καθημερινότητα των μεταναστών (Σύρων, Κούρδων, Πακιστανών, Αφγανών και άλλων) στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης. Άνθρωποι που περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο ζεστό φαγητό, για προμήθειες και ιατρική περίθαλψη, άνθρωποι που περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Μια μέρα, η Ευρώπη αποφασίζει να κλείσει τα σύνορά της οριστικά. Οι «κάτοικοι» της Ειδομένης, κλείνουν με τη σειρά τους τις γραμμές των τρένων που διασχίζουν τα σύνορα. 

 

 


19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017 φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

 

19ο ΦΝΘ: DOCUMENTA 14 στη Θεσσαλονίκη

19ο ΦΝΘ: Βίταλι Μάνσκι - Προκαλώντας την εξουσία

19ο ΦΝΘ: Μουσική & Σινεμά στα ντοκιμαντέρ του φετινού Φεστιβάλ

19ο ΦΝΘ: Ας μιλήσουμε για ντοκιμαντέρ 

 

55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

55ο ΦΚΘ: Τα Βραβεία
55ο ΦΚΘ: Η τελετή λήξης

55ο ΦΚΘ: Τιμητική εκδήλωση Χάνα Συγκούλα

55ο ΦΚΘ: Βραβεία Αγοράς

 55ο ΦΚΘ: Χάνα Συγκούλα - Συζήτηση με το κοινό

55ο ΦΚΘ: Συνέντευξη Τύπου Χάνα Συγκούλα

55ο ΦΚΘ: Συνέντευξη Τύπου Βραβείο LUX

55ο ΦΚΘ: Έναρξη Crossroads

55ο ΦΚΘ: Συνέντευξη Τύπου Κριτικής Επιτροπής

55ο ΦΚΘ: Νέο εικαστικό για τα βραβεία του ΦΚΘ

55ο ΦΚΘ: Τιμητική εκδήλωση Ζέλιμιρ Ζίλνικ

55ο ΦΚΘ: Masterclass Ραμίν Μπαχράνι

55ο ΦΚΘ: Συνέντευξη Τύπου Ραμίν Μπαχράνι

55ο ΦΚΘ: Masterclass Ζέλιμιρ Ζίλνικ

55ο ΦΚΘ: Συνέντευξη Τύπου Ζέλιμιρ Ζίλνικ

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

 55ο ΦΚΘ: Γενικό Δελτίο Τύπου και Λίστα Ταινιών

55o ΦΚΘ: Το ελληνικό σινεμά στο 55ο ΦΚΘ

55ο ΦΚΘ: Η αφίσα

55ο ΦΚΘ: Αφιερώματα σε δημιουργούς

55ο ΦΚΘ: Το Φεστιβάλ βραβεύει 4 έλληνες δημιουργούς

55ο ΦΚΘ: Ανοιχτοί Ορίζοντες

 55ο ΦΚΘ: Ματιές στα Βαλκάνια - Αφιέρωμα Ζέλιμιρ Ζίλνικ

55ο ΦΚΘ: Ψηφίστε την αγαπημένη σας ταινία / 100 Χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος

                                           55ο ΦΚΘ: 1914 – 2014: 100 Χρόνια Ελληνικός Κινηματογράφος

To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) είναι εδώ !

CFF  colour logo  elinika
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)


Τα Χανιά έχουν Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανανεωμένο και δυναμικότερο!

Μια νέα περίοδος ξεκινά για την κινηματογραφική πραγματικότητα στα Χανιά, όπως αυτή αποτυπώνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δράσεις της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) αποτελεί πλέον τη στέγη όλων των κινηματογραφικών δράσεων με αποκορύφωμα τη γιορτή του Φεστιβάλ κάθε Οκτώβρη.

Μαζί και τα cineΜαθήματα, τα οποία παραμένουν η εκπαιδευτική δράση του φεστιβάλ για τα οπτικοακουστικά μέσα, διαγράφοντας μία πορεία 15 χρόνων δράσεων.

Μία πορεία, με πολλές ώρες προβολών, δεκάδες εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις, συναντήσεις, συζητήσεις, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Σημαντικές παραγωγές ταινιών, σπουδαίες συνέργειες, αξιοσημείωτες διακρίσεις.

Έχοντας ως πολύτιμο και βασικό εφόδιο την μέχρι τώρα δραστηριότητά μας, κάνουμε το επόμενο βήμα με αφετηρία το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) 26-30 Οκτώβρη 2016.

Προχωράμε σε ένα ανανεωμένο και δυναμικότερο φεστιβάλ.
Μια μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου.
Ένα φορέα που συνεχίζει να παρεμβαίνει σε θέματα οπτικοακουστικής παιδείας.

Όπως αξίζει άλλωστε στον τόπο μας και στους φίλους του κινηματογράφου.

Ένα Φεστιβάλ με αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνικές ευαισθησίες.

Νέο λογότυπο, ένα ολοκαίνουργιο και ιδιαίτερα λειτουργικό site στην διεύθυνση

www.chaniafilmfestival.com , διασύνδεση με τα βασικά κοινωνικά δίκτυα και φυσικά νέες συνέργειες με φορείς του κινηματογράφου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης διαμορφώνουν το προφίλ και το περιεχόμενο για το επόμενο βήμα μας.


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) σχεδιάζεται και υλοποιείται από μια ομάδα που ζει και δημιουργεί στα Χανιά. Μια ομάδα που αγαπά το σινεμά και πιστεύει στον πολιτισμό ως εργαλείο ανάπτυξης.

Ραντεβού στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων από 26 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016 σε μία κινηματογραφική γιορτή με το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) και την εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα. Μια γιορτή με ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ και ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ.
Φυσικά για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) και τα cine-Μαθήματα το 10ημερο της ετήσιας γιορτής (τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη και πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη) αποτελεί την αρχή μιας δημιουργικής και παρεμβατικής χρονιάς καθώς θεωρούμε ότι τα φεστιβάλ υπάρχουν για να παρεμβαίνουν και να συναντιούνται με την κοινωνία όλο το χρόνο και αυτό θα μας χαρακτηρίσει και στην νέα περίοδο δράσης μας.

Το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF) και η εκπαιδευτική δράση cineΜαθήματα σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Τελούν υπό την Αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.

Συνδιοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισάμου και Αποκορώνου.

Τέλος, υποστηρίζεται από περίπου είκοσι από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους φορείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επικοινωνίας.

www.chaniafilmfestival.com
e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
τηλ. 6974739122 τηλ. 2821074104 φαξ 2821036364

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δύκτια :

www.facebook.com/chaniafilmfestival
https://twitter.com/ChaniaFFestival
www.youtube.com/c/chaniafilmfestival
https://www.instagram.com/chaniafilmfestival/
https://gr.pinterest.com/ChaniaFFestival/
https://plus.google.com/+Chaniafilmfestival

Cine-Istories 2014 / ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

geniki 1h ekdoxi xx

http://cine-istories2014.blogspot.gr/
Από 17-19 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και την «Πυξίδα της Πόλης» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
το 2ο Πανόραμα Κινηματογράφου και άλλων τεχνών  με τον τίτλο Cine-Ιστορίες 2014.

Αναλυτικά το πρόγραμμα αλλά και όλες οι πληροφορίες στο blog του πανοράματος

http://cine-istories2014.blogspot.gr/

Σάρωσαν οι Χανιώτες δημιουργοί στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο

lgff 2016 awards gen1c

Ο Χανιώτης φίλος και συνεργάτης Σταύρος Ψυλλάκης απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο για την ταινία του Το Μέσα Φως ( αφορά την ζωή του Γιώργη Μαρκάκη, 86 χρονών, οφθαλμίατρου και ιδρυτή του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης). Το ντοκιμαντέρ απέσπασε και βραβείο καλύτερης μουσικής την οποία έχει γράψει ο Βαγγέλης Φάμπας. Σημειώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ αποθεώθηκε από το Χανιώτικο κοινό τον Νοέμβριο το 2015 στο 3ο Πανόραμα Κινηματογράφου Χανιά cine-Ιστορίες σε μια από τις πρώτες προβολές του.

 

Επίσης δυο ακόμα Χανιώτες διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ.  Η Κατερίνα Κουμακάκη με τη «Χάρυβδη» πήρε το Α’ Βραβείο στην κατηγορία «Best Video Art», ενώ και δεύτερο βραβείο κατέληξε επίσης σε Χανιώτη, το Θοδωρή Παπαδουλάκη με το φιλμ «Εσύ! Το σκοτάδι της ψυχής μου».

ΝΕΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Η ΝΟΝΑ» του Στέλιου Κούλογλου στα Χανιά ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 στισ 6μμ στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ

«Η ΝΟΝΑ» του Στέλιου Κούλογλου στα Χανιά ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΣΤΙΣ 6 ΜΜ στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ

 

Με εκατοντάδες Χανιώτες στην αίθουσα πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 6 Απριλίου στον κινηματογράφο Αττικόν των Χανίων από την μηνιαία εφημερίδα «Πυξίδα της Πόλης» και την κινηματογραφική λέσχη «cine-Ιστορίες»  η προβολή της τελευταίας ταινίας του Στέλιου Κούλογλου «Η Νονά»( Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 105΄),. Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την άποψη που αναπτύσσει ο σκηνοθέτης  στο ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων αλλά και την καταδυνάστευσης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Με χειροκροτήματα έκλεισε η βραδιά αλλά και με την επισήμανση για την ανάγκη να φτάσει το ντοκιμαντέρ σε όσους περισσότερους ευρωπαίους είναι δυνατόν.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ !!!

Μετά από σχετική επιθυμία πολλών φίλων  θα  πραγματοποιηθεί και δεύτερη  προβολή του ντοκιμαντέρ το Σάββατο 12 Απριλίου στις 6 το απόγευμα στον Κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ

 


AfisaKouloglou2-w

Το ντοκιμαντέρ «Η Νονά», αποτελεί μία αναλυτική και τεκμηριωμένη άποψη για την εξέλιξη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων αλλά και την καταδυνάστευσης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Η ταινία, αντλεί τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο της Γερμανίδας συγγραφέως Γκέρτρουντ Χέλερ και εξιστορεί τους μηχανισμούς με τους οποίους η Μέρκελ - αυτή είναι η Νονά - κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, αδιαφορώντας για τις παράπλευρες συνέπειες, όπως οι αυτοκτονίες στις χώρες του Νότου.


Το ντοκιμαντέρ «Η Νονά», καταφέρνει μέσα από ένα σφιχτοδεμένο μοντάζ και με τη μουσική επένδυση των Active Member και Νίκου Ξύδη, να παρουσιάσει αναλυτικά την πολιτική διαδρομή της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Χωρίς να αποσιωπά τις ευθύνες των πολιτικών, των τραπεζών, αλλά κυρίως των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία - χώρες που έγιναν γνωστές και με το ακρωνύμιο PIGS ή PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain) - το ντοκιμαντέρ δείχνει με ποιον τρόπο η Μέρκελ, εκμεταλλευόμενη πρόσωπα και καταστάσεις, έφτασε στην κορυφή της γερμανικής πολιτικής σκηνής και κατά συνέπεια και της ευρωπαϊκής.ΤΟ τηλεοπτικό ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=9TG4yM75W-k&feature=share

 
ΤΟ ΤΡΕΙΛΕΡ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

https://www.youtube.com/watch?v=Lgr4OyfVlK4#t=44


 
Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ  FACEBOOK

https://www.facebook.com/events/731693546870772/?ref_newsfeed_story_type=regular 

Σε συνέντευξη του για τους στόχους της ταινίας ο Στέλιος Κούλογλου σημείωνε :

 

 «Όπως σε όλες τις ταινίες μου, να μιλήσω για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω αφηρημένη τέχνη, αλλά να απευθυνθώ στον κόσμο, να τον κινητοποιήσω, προσφέροντας συγχρόνως και ψυχαγωγία. Και έχω μεγάλες προσδοκίες να προβληθεί και στην Ευρώπη.

 

Ο φόβος και η ενοχή είναι εργαλείο κοινωνικής υποταγής. Είναι πολύ διαφωτιστικά όσα λέει η Ναόμι Κλάιν στην ταινία. Ήθελα λοιπόν, απευθυνόμενος σε Έλληνες και Ευρωπαίους, να τους πω να σκεφτούν, να φοβούνται λιγότερο, να μην αισθάνονται ενοχικά. Γι' αυτό και πιάνω το ζήτημα των αυτοκτονιών, μέσα από τις Λευκές Χήρες: είναι ένα σωματείο που έφτιαξαν στην Ιταλία οι γυναίκες εκείνων που αυτοκτόνησαν για οικονομικούς λόγους. Στήνω μια παράλληλη διήγηση χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το έργο «Μια κανονική μέρα», το οποίο παίζεται στην Αθήνα, μια από τις καλύτερες φετινές θεατρικές παραστάσεις με το ίδιο θέμα: τις αυτοκτονίες (κείμενο Κατερίνα Γιαννάκου, σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη). Στο τέλος, η πρωταγωνίστρια λέει: «θα ήθελα ο άντρας μου να πεθάνει από ζάχαρο, όχι από ντροπή».

 


http://www.youtube.com/watch?v=Lgr4OyfVlK4#t=44


 

ΚΡΙΤΙΚΗ

 

Με γλαφυρή αφήγηση και εύστοχες δόσεις χιούμορ (ο κωμικός Ράινερ Κρόνερτ μιμείται καυστικά τη Μέρκελ ), οι τηλεοπτικής λογικής εικόνες του Κούλογλου βρίσκουν τελικά τον –εύκολο– στόχο τους και περνούν το μήνυμά τους, επιβεβαιώνοντας την πείρα του δημιουργού τους στο ρεπορταζιακό σινεμά τεκμηρίωσης. Συνεχίζοντας να ερευνά τις διαπλεκόμενες αιτίες της σύγχρονης οικονομικής κρίσης, ο γνωστός ρεπόρτερ-ντοκιμαντερίστας Στέλιος Κούλογλου επιστρέφει στη λογική του «Oligarchy» (2012 ), εστιάζοντας αυτήν τη φορά το φακό του στο πρόσωπο της Άγκελα Μέρκελ. Εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο της Γερμανίδας δημοσιογράφου Γκέρτρουντ Χέλερ, η «Νονά» του περιγράφει πώς η άχρωμη και άοσμη φυσικός από την άλλη μεριά του Τείχους κατάφερε με μακιαβελικούς χειρισμούς και μαφιόζικες πρακτικές να κατακτήσει ολόκληρη την Ευρώπη και να γίνει η βασική υπεύθυνη της παρούσας πολιτικοκοινωνικής κατάστασής της.


Η σκέψη μοιάζει στη βάση της λιγάκι αφελής (η πολιτική ως προϊόν της θέλησης ενός ανθρώπου ή αντικρουόμενων ταξικών συμφερόντων; ) και μονόπλευρη, όμως η μεθοδολογική ανάλυση του Κούλογλου και οι απόψεις του δημοσιογράφου Χάραλντ Σούμαν, του κοινωνιολόγου Ούλριχ Μπεκ, αλλά και της γνωστής ακτιβίστριας και συγγραφέα Ναόμι Κλάιν («Το δόγμα του σοκ» ), ανάμεσα σε άλλους, προχωρούν βαθύτερα από τη γαργαλιστική επιφάνεια και υποστηρίζουν πειστικά τη σχέση της Γερμανίδας καγκελαρίου με την οικονομική ολιγαρχία της πατρίδας της και το στήσιμο της επιχείρησης διάσωσης του ασύδοτου ευρωπαϊκού Νότου, το οποίο δεν ήταν παρά η επιχείρηση διάσωσης των προβληματικών τραπεζικών κολοσσών του Βορρά. Με γλαφυρή αφήγηση και εύστοχες δόσεις χιούμορ (ο κωμικός Ράινερ Κρόνερτ μιμείται καυστικά τη Μέρκελ ), οι τηλεοπτικής λογικής εικόνες του Κούλογλου βρίσκουν τελικά τον –εύκολο– στόχο τους και περνούν το μήνυμά τους, επιβεβαιώνοντας την πείρα του δημιουργού τους στο ρεπορταζιακό σινεμά τεκμηρίωσης.

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

 

 

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 6 και 7 Μαΐου στα Χανιά

 

1

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης»

σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ, το Δήμο Χανίων

και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

παρουσιάζουν την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 (6-12μμ) 
στο Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ)

το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα Χανιά.

 ΔΕΙΤΕ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΤΟ http://cine-mathimata.blogspot.gr/

facebook event     https://www.facebook.com/events/528507507351745/?active_tab=posts

 

tv  spot    https://www.youtube.com/watch?v=Ex-fqZwyH4w&feature=youtu.be

 Οι προβολές πραγματοποιούνται  στα πλαίσια της δράσης 

cine-Μαθήματα με την συνδρομή της Κινηματογραφικής Λέσχης 

cine-Ιστορίες και είναι μέρος των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ του

18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

  

2 ημέρες, 15 ταινίες, 667 λεπτά κινηματογραφικής προβολής

Afisa 18 DockFestival Ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το τμήμα προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς σε όλη την χώρα. Ένα ταξίδι στο οποίο έχουν προστεθεί και νέοι προορισμοί, νέες στάσεις, αγκαλιάζοντας και προορισμούς που οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα όπως σε σωφρονιστικά καταστήματα και ιδρύματα αγωγής, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

 

 Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν προσφορά του Φεστιβάλ στους θεατές ολόκληρης της χώρας με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τις εικόνες, μια κοινή αγάπη για το σινεμά. Ας γίνουμε λοιπόν και πάλι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού και ας κάνουμε για μια ακόμη φορά πράξη την κοινή πεποίθηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πως ο κινηματογράφος είναι μια εμπειρία ικανή να μας ενώσει.

 Αποκαλυπτικά και εξαιρετικά ανθρώπινα, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που συμμετείχαν  στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα και ανασυνθέτουν τη σύγχρονη πραγματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της. Συνολικά 15 ελληνικά ντοκιμαντέρ, που  καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα που συγκροτεί ένα πολύμορφο καλειδοσκόπιο του κόσμου μας θα προβληθούν στο διήμερο των προβολών  στα Χανιά. Πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, εικόνες της κρίσης, ανθρώπινα δικαιώματα, πορτρέτα ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής, Τέχνη, παραδόσεις, αλλά και μνήμες από το παρελθόν, προσκαλούν το κοινό σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι. Ένα ταξίδι το οποίο γίνεται για 8η χρονιά με την συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

 Σημειώνουμε τέλος ότι η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πραγματοποιήσει για μια ακόμη φορά ειδικές προβολές στα καταστήματα κράτησης της Κρήτης.

ΔΕΙΤΕ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΤΟ http://cine-mathimata.blogspot.gr/

facebook event     https://www.facebook.com/events/528507507351745/?active_tab=posts  

 

tv  spot    https://www.youtube.com/watch?v=Ex-fqZwyH4w&feature=youtu.be  

 

 

16 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στα Χανιά - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Δευτέρα  24 Μαρτίου 2014   

 

07.00--08.00      ΛΟΥΗΣ - ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙΣ, ΟΚΤΩ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ  /Γιώργος Χρ. Ζέρβας / 62΄   

08.00-08.30        BREF      /  Χριστίνα Πιτούλη /  30΄

 

08:30-08:45  ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

 

08:45-08:55    UNPLUGGED  / Τζώρτζης Γρηγοράκης / 10΄

 

09:00-10:20   PILGRIMAGE: ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ   Πίτερ Ουιντόνικ /  82΄

 

10:20-10:35  ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

 

10:30-12:00   ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ  /  : Ζαν-Μισέλ Ντισάρ /  92΄

 

 

Λούης – επτά φορές να πέφτεις, οκτώ να σηκώνεσαι

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Μοντάζ: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Ήχος: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Παραγωγός: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Παραγωγή: Γιώργος Ζέρβας Film Productions. DigiBeta Color-B&W, Ελλάδα, 62’, 2014

Ο 86χρονος Λεωνίδας Λάμπρου έζησε και ζει μια σχεδόν κανονική ζωή στο Ναύπλιο. Κανονική, γιατί δεν διέφερε ουσιαστικά από τις ζωές πολυάριθμων Ελλήνων. Σχεδόν κανονική, γιατί κάποια δραματικά γεγονότα σημαδεύουν μέχρι σήμερα τη ζωή του. Μέσα

από την καθημερινότητά του, αλλά και από κινηματογραφικές ταινίες που ο ίδιος είχε τραβήξει με μια ερασιτεχνική κάμερα Super 8mm και ξαναβλέπει μετά από σαράντα τόσα χρόνια, αναδεικνύονται στιγμές από το παρελθόν του, από τη ζωή στη γενέθλια πόλη του, από γεγονότα ιστορικά που τον καθόρισαν.

Πόσοι έχουν φύγει κι έχω μείνει μόνος, μονολογεί συντετριμμένος κοιτάζοντας τις ταινίες. Το ντοκιμαντέρ είναι το πορτρέτο του Λούη, όπως τον αποκαλούν όλοι, που ποτέ δεν βολεύτηκε κάπου, μόνο παθιάζεται να τρέχει εδώ κι εκεί. Σήμερα,όταν το σώμα δεν ακολουθεί, είναι με το μυαλό που συμπληρώνει αυτά τα πετάγματα. Πάντα ανήσυχος, σε διαρκή εγρήγορση.

http://vimeo.com/86907204

 

 

 

Bref

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Πιτούλη. Σενάριο: Χριστίνα Πιτούλη, Ana Pozo. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ana Pozo, Carlos Munoz Gomez-Quintero. Μοντάζ: Ana Pozo, Χριστίνα Πιτούλη, Juan Monsalve. Ήχος: Χριστίνα Πιτούλη. Παραγωγός: Χριστίνα Πιτούλη. Παραγωγή: MKO Metges del Mon Catalunya, Spain. HDCam Έγχρωμο, Ελλάδα-Ισπανία, 30’, 2013

Μέσα από συζητήσεις με μετανάστες από την Αφρική που ζουν στην Ισπανία, το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει το θέμα της κλειτοριδεκτομής. Οι αντικρουόμενες απόψεις και εμπειρίες τους αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα αυτού του αμφιλεγόμενου ζητήματος, στον πυρήνα του οποίου τα όρια της πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτά των ανθρώπινων δικαιωμάτων συναντιούνται.

 

Unplugged

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matthias Pilz. Μοντάζ: Κενάν Ακάουι. Ήχος: Κενάν Ακάουι. Παραγωγός: Τζώρτζης Γρηγοράκης. Παραγωγή:

Plenary Sessions. Συμπαραγωγή: Tom Talent Entertainment. HDCam Έγχρωμο, Ελλάδα-Ελβετία, 10’, 2013

Τι σημαίνει ≪unplugged≫; Τι σχέση δημιουργεί μεταξύ των μουσικών και του κοινού; Για

ποιο λόγο δημιουργούν οι καλλιτέχνες μουσική; Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη live unplugged μουσική σκηνή, στο πλαίσιο του Zermatt Music Festival, του μοναδικού φεστιβάλ

unplugged μουσικής στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται διεθνούς φήμης καλλιτέχνες (Skunk Anansie, Morcheeba κ.ά.) καθώς επίσης και νέα ταλέντα της ευρωπαϊκής σκηνής σ’ ένα εκπληκτικό περιβάλλον, στη μαγευτική φύση των Ελβετικών Άλπεων.

 

pilgrIMAGE: προσκύνημα στην εικόνα

Σκηνοθεσία: Πίτερ Ουιντόνικ, Μίρα Μπερτ-Ουιντόνικ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: PeterWintonick, Mira Burt-Wintonick. Μοντάζ: Catherine Legault. Ήχος: Peter Wintonick, Mira Burt-Wintonick. Μουσική: Florencia Di Concilio. Παραγωγός: Peter Wintonick, Francis Miquet. Παραγωγή: Necessary Illusions, Canada. ProRes Έγχρωμο, Καναδάς, 82’, 2008

Σ’ αυτό το road movie με θέμα το σινεμά, ο Πίτερ Ουιντόνικ ταξιδεύει σ’ όλον τον

κόσμο παρέα με την εικοσάχρονη κόρη του Μίρα που ασχολείται με τα μίντια. Ταξιδεύουν στην ιστορία του κινηματογράφου και στο μέλλον των μίντια, εξετάζοντας το πώς

διαφορετικές γενιές δημιουργών βλέπουν, χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουντις ταινίες, τις εικόνες, τον ήχο και τα μίντια. Απ’ τη γενέτειρα του Φελίνι ώς τη Νυρεμβέργη από τον τάφο του Τσάπλιν ώς τα ιστολόγια των θεωρητικών της Βιέννης απ’ τον Μάγο του Οζ ώς τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα απ’ το ελβετικό χωριό του Ζαν Λυκ Γκοντάρ ώς τους καλλιτέχνες των μίντια στη Μπιενάλε της Βενετίας κι απ’ την πρώτη ταινία των Λυμιέρ ώς

την ακτιβίστρια των μίντια Φράνι Άρμστρονγκ, το pilgrIMAGE αναμειγνύει σύγχρονες και ιστορικές κινηματογραφικές τοποθεσίες με προσωπικές συναντήσεις και μαθήματα ζωής και κiνηματογράφου.

 

Μαθαίνω την Αμερική

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μισέλ Ντισάρ, Γκίτε Πενγκ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jean-Michel Dissard, Andrew Freiband. Μοντάζ:Alison Shurman. Μουσική: Naim Amor. Παραγωγός: JeanMichel Dissard, Gitte Peng. Παραγωγή: I Learn America LLC.,USA. HDCam Έγχρωμο, ΗΠΑ, 92’, 2013

Στην Αμερική, ένα στα τέσσερα παιδιά είναι γόνος μεταναστών. Ήρθαν για να μείνουν και είναι το μέλλον της χώρας. Το πώς θα τους καλωσορίσει αυτή η χώρα θα καθορίσει τη φύση της διαρκώς αναδυόμενης ταυτότητάς τους στα επόμενα χρόνια. Στο Διεθνές

Λύκειο του Λαφαγιέτ, ένα δημόσιο λύκειο του Μπρούκλιν για άρτι αφιχθέντες μετανάστες απ’ όλον τον κόσμο, πέντε έφηβοι βάζουν τα δυνατά τους να μάθουν αγγλικά, να προσαρμοστούν σε οικογένειες που δεν έχουν δει για χρόνια, και να δημιουργήσουν ένα δικό τους μέλλον ενώ ενηλικιώνονται σε μια ξένη γη. Μέσω αυτών των πέντε ζωηρών νέων, μέσα από τις ιστορίες και τους αγώνες τους, ≪μαθαίνουμε την Αμερική≫.

 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

07.00-7.25/ ΧΡΥΣΟ ΔΑΣΟΣ / Στρατής Βογιατζής / 24΄

0730- 07:50 / ΚΟΙΝΩΝΚΟ ΩΔΕΙΟ/NOTES / Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα / 19΄

7:50-08:20 / ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ:  ΤΟ ΧΡΩΜΑ / Σταύρος Ψυλλάκης / 29΄

08:20 – 08:30 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

8.30--10.20 / ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ / Ηλίας Γιαννακάκης / 111΄

10:20-10:30 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

10:30-11:25 / ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ - RELENTLESS / Δημήτρης Στατήρης / 53΄

11:25-12:10 / 10000 ΝΥΧΤΕΣ / Κώστας Ανέστης / 50΄

Χρυσό δάσος

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής. Σενάριο: Αλεξάνδρα Σαλίμπα, Θοδωρής Αρμάος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου. Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος. Ήχος: Θέκλα Μαλάμου. Μουσική: Γιάννης Χρηστίδης. Παραγωγός: Στρατής Βογιατζής. Παραγωγή: Θέτις – The Caravan Project. DCP Έγχρωμο, Ελλάδα, 24’, 2014

Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά ≪έκανε≫

δέντρα, που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές, τις καστανιές και φροντίζοντας

τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του. Η πρόθεση μιας

πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι’ αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης.

Κοινωνικό Ωδείο – Notes

Σκηνοθεσία: Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα. Σενάριο: Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θέκλα Μαλάμου. Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή. Ήχος:

Γιάννης Γιαννακόπουλος. Παραγωγή: The Caravan Project. DCP Έγχρωμο, Ελλάδα, 19’, 2014

Το Κοινωνικό Ωδείο είναι μια συλλογικότητα μουσικών στην Αθήνα που έχει στόχο

να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σ’ όσους επιθυμούν να μάθουν μουσική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Στο Ωδείο διδάσκουν 66 καθηγητές και φοιτούν 100

μαθητές διαφόρων ηλικιών. Ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργατικότητα, αποκτάει δύναμη αλλιώτικη και λειτουργεί με κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ώς τώρα.

http://www.youtube.com/watch?v=XJUjSMupazE

Το χρώμα

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης. Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέκος Γιάνναρος. Μοντάζ:Σταύρος Ψυλλάκης, Γιώργος Πατεράκης. Ήχος: Κώστας Κου-

τελιδάκης. Παραγωγός: Νίκος Πανουτσόπουλος, Λένα Αναστασιάδου. Παραγωγή: Δημόσια Τηλεόραση. Συμπαραγωγή: Σταύρος Ψυλλάκης. DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 29’, 2014

≪Δεν υπάρχει σύγκριση ασπρόμαυρου και έγχρωμου,αλλά νομίζω έχω ανάγκη το

χρώμα στη ζωή μου έτσι κι αλλιώς.≫ Ο Στράτος Καλαφάτης, φωτογράφος από την Καβάλα που ζει στη Θεσσαλονίκη,παρουσιάζει τη δουλειά του σ’ ένα ντοκιμαντέρ της σειράς Οπτική γωνία. Ο τρόπος που επιλέγει να φωτίζει με φλας τα πρόσωπα δημιουργεί συχνά μια σχεδόν εξωπραγματική σχέση αντικειμένου και περιβάλλοντος. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται περισσότερο με τη χρήση του χρώματος και της ειδικής επεξεργασίας στην εμφάνιση των φιλμ, δημιουργώντας μια χρωματική παλέτα, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και σε κάτι που είναι επινοημένο ή φανταστικό.

Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης. Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar. Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου. Ήχος: Γιώργος Πόταγας. Παραγωγός:

Ηλίας Γιαννακάκης. DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 112’, 2014

 

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού

πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα;

Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να

καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Relentless

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Στατήρης. Σενάριο: Δημήτρης Στατήρης, Paolo Robaudi, Roberto Barbierato. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Roberto Barbierato. Μοντάζ: Δημήτρης Στατήρης, Annalisa Schillaci, 24 Steps. Ήχος: Paolo Benvenuti,Simone Paolo Oliviero. Μουσική: La Crus, Doppia I & Ville, Paine Quadreli. Παραγωγός: Δημήτρης Στατήρης,Luca Jaeggli. Παραγωγή: RSI Radiotelevisione Svizzera,Switzerland. HDCam Έγχρωμο, 53’, 2013

Η ζωή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στον Τζάκομπε Φραγκομένι. Πέρασε την παιδική του ηλικία στα ζοφερά περίχωρα του Μιλάνου,σ’ ένα βάναυσο περιβάλλον, μ’ έναν αλκοολικό πατέρα που χτυπούσε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο Τζάκομπε δεν αργεί να πάρει το δρόμο των ναρκωτικών. Ένα δρόμο σκοτεινό, γεμάτο δυστυχία, που τον σπρώχνει –μετά το θάνατο του πατέρα του,της αδελφής και της μητέρας του– στην απόλυτη απόγνωση.

Αλλά ο Τζάκομπε δεν είναι τυχαίος. Ξεκινάει μόνος του τη μάχη της απεξάρτησης μέσω της πυγμαχίας, στην οποία στρέφεται για να χάσει βάρος, κατά τα λεγόμενά του. Χάρη στην αφοσίωση και τη στοργή του πρώτου του προπονητή, Οτάβιο Τάτσι, o ≪Τζάκο≫ χτίζει μια λαμπρή καριέρα. ≪Το μποξ με έσωσε≫. Το 2008, μετά από πολλές ακόμα δοκιμασίες, γίνεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία Cruiserweight της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (WBC).

 

10000 νύχτες

Σκηνοθεσία: Κώστας Ανέστης. Σενάριο: Κώστας Ανέστης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Κώστας Καρπίδας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Κώστας Καψαλάς. Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα. Ήχος: Κώστας Αναγνώστου, Γιάννης Εμφιετζίδης. Μουσική: Γιώργος Πολύζος. Παραγωγός: Γιώργος Λάγδαρης. Παραγωγή: Lagdaris Productions. BetaSP Έγχρωμο, Ελλάδα, 50’, 2013

Το 1981, δύο επαγγελματίες μουσικοί, ο Σπύρος Ποδάρας και ο Χρίστος Τόλος, μετά από το κλείσιμο χώρων ζωντανής μουσικής στη Πλάκα, ανοίγουν στο Βόλο, που ακόμη ζει σε αργούς, επαρχιακούς ρυθμούς, το ≪Καφέ Σαντάν≫: ένα μπαρ με ζωντανή ροκ μουσική

που γίνεται τόπος καλλιτεχνικής έκφρασης ανθρώπων με ανησυχίες και ελεύθερο πνεύμα, αλλάζει τον τρόπο ζωής της νεολαίας στη πόλη και αποκτά τη δική του μυθολογία. Από τη σκηνή του ≪Σαντάν≫ περνούν τις επόμενες τρεις δεκαετίες διάφοροι μουσικοί και συγκροτήματα, διάσημοι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το 2009, το κτίριο που στεγάζει το ≪Σαντάν≫ δίνεται αντιπαροχή και οδηγείται σε κατεδάφιση. Οι τελευταίες

βραδιές είναι γεμάτες ζωντανή μουσική, συναντήσεις παλιών θαμώνων και νέων επισκεπτών, αναμνήσεις και ροκ ιστορίες.

http://www.youtube.com/watch?v=rVbeGEWZWqI

Με την Πυξίδα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18festntok8ess-afisa

 

18ο ΦΝΘ: Η τελετή λήξης

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Λεωνίδας Βαρδαρός (LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα), Δημήτρης Πλιάγκος (Σκιά στην ψυχή)

18ο ΦΝΘ: Τα βραβεία

18ο ΦΘΝ: Masterclass EDN

18ο ΦΝΘ: Συνεντεύξη τύπου - Άρτο Χάλονεν (Λευκή οργή), Ζίμον Στάντλερ και Κατένια Λέρμερ (Η γη των φαντασμάτων), Κριστόφ Μαγκντί Σαμπέρ (Η κοιλάδα του άλατος), Σταυρούλα Τόσκα (Κάτω από την ελιά)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου Μαρκ Κάζινς

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Μαρκ Ολέξα & Φραντσέσκα Σκαλίσι (Μοριόμ), Σαρλ Ρεντόν (Στην Καλιφόρνια), Άνκα Σμιντ (Άγρια θηλυκά, ευγενή θηρία)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Απόστολος Καρακάσης (Επόμενος σταθμός: Ουτοπία), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (Σιωπηλός μάρτυρας), Μένιος Καραγιάννης (33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Μαριάννα Οικονόμου (Ο πιο μακρύς δρόμος), Μάρω Αναστοπούλου (Τα σημάδια του ουρανού), Σαντρίν Ντουμά (Νόστος)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Νάνφου Ουάνγκ (Σπουργίτι-χούλιγκαν), Σοφία Λουβαρά (Μέσα στην κινέζικη ντουλάπα), Μίκαελ Γκράβερσεν (Ονειρεύομαι τη Δανία)

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Σκέψεις πάνω στο προσφυγικό

18ο ΦΝΘ: Συζήτηση «Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις, δεοντολογία»

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Νασίμ Αλάτρας (Ο ασκός του Αιόλου), Μορτέζα Τζαφαρί (Όνειρο ζωής), Χρ. Τζελέπη και Στ.Πουλημένη (Solitaire où Solidaire - Μόνος ή αλληλέγγυος;)

15 προτάσεις για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Γιαν Γκάσμαν (Ευρώπη αγαπημένη), Νίκο Πίρο (Killa-Dizez: Ζωή και θάνατος στην εποχή του έμπολα), Άνταμ Μπενζίν (Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah)

18ο ΦΝΘ: Masterclass Γιον Μπανγκ Κάρλσεν

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Σαμ Πρέσμαν & Χάρλεϊ Άνταμς (Ανάκτηση των αχρήστων), Τζάστιν Σάιν (Έφυγε σκόπιμα), Άλι Άλβαρες (Ο θάνατος είναι ζωή), Ντάνιελ Στίλινγκ (Παιχνίδι στη φύση)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου Γιον Μπανγκ Κάρλσεν

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Ιρίνα Μπόικο (Μακροβούτι), Μενέλαος Καραμαγγιώλης (Η δεύτερη ευκαιρία), Ανζελίκ Κουρούνη (Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση)

Στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης κατασκηνώνει το Caravan Project

18ο ΦΝΘ: Η τελετή έναρξης

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Φλερ Μπέεμστερ (Μέσα στο μυαλό του φαβέλα φανκ), Άια Ντόμενιχ (Όταν ο ήλιος έπεσε από τον ουρανό) και Σάιμον Μπρουκ (Ένα διαφορετικό αμερικανικό όνειρο)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Σίμος Κορεξενίδης (Teriade), Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα (Working Dancers), Μανόλια Βουγιούκαλου (παραγωγός, Ανεμοδαρμένες πτήσεις).

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Ελιάνα Αμπραβανέλ (Ο τερματισμός), Χάρης Ραφτογιάννης (Τρου Μπλού), Τάνια Χατζηγεωργίου, (Καλημέρα γειτόνισσα), Όμηρος Ευαγγελινός (Guardians of the Αegean)

18ο ΦΝΘ: Συνέντευξη τύπου - Τομ Φάσερτ (Μια οικογενειακή υπόθεση), Τάι Φλάουερς (Ο χρόνος απλώς περνά), Γκιουνέρ Γιασεμίν Μπαλτσί (Η εμμονή στην παρθενία), Μπελίντα Σμιντ και Ντέιβιντ Κράνστον Γουέλτς

18 ταινίες που πρέπει να δεις οπωσδήποτε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονικής

 18ο ΦΝΘ: Εγκαίνια εκθέσεων «Εικόνες του άλλου μας εαυτού» και «Occupy, Resist, Produce»

 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οδηγός Επιβίωσης

 Με μουσική σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18ο ΦΝΘ: Γενικό Δελτίο Τύπου & Λίστα Ταινιών

18ο ΦΝΘ: Ελληνικά ντοκιμαντέρ

18ο ΦΝΘ: Ελληνικές ταινίες στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του 18ου ΦΝΘ

18ο ΦΝΘ: Η αφίσα

18ο ΦΝΘ: Αφιερώματα

18ο ΦΝΘ: Δυνατά ντοκιμαντέρ

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα στα Χανιά 24-25 Μαρτίου 2014

Η  Πυξίδα της Πόλης και η νεοσύστατη κινηματογραφική λέσχη cine-Ιστορίες

παρουσιάζουν στα Χανιά  24 και 25 Μαρτίου 2014

το  16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα

 

16 tdf poster 600 GIA AFISAΤο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 πόλεις στην Ελλάδα αλλά και σε καταστήματα κράτησης, μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του.

 

Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας, «υπηρετώντας» την επιθυμία του θεσμού να φέρει σε επαφή τους φίλους του ντοκιμαντέρ με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης. 

Για μια ακόμη χρονιά η διοργάνωση των Περιφερειακών Εκδηλώσεων εναρμονίζεται με την επιθυμία του Φεστιβάλ να φέρει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους και εκτός Θεσσαλονίκης με την πρόσφατη ελληνική και διεθνή παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Σε αυτό το ξεχωριστό κινηματογραφικό ταξίδι που διοργανώνεται από το τμήμα προγράμματος του Φεστιβάλ, έχουν προστεθεί νέοι προορισμοί, νέες στάσεις, αγκαλιάζοντας και προορισμούς που οι εικόνες και τα μηνύματα φτάνουν πιο δύσκολα όπως σε σωφρονιστικά καταστήματα και ιδρύματα αγωγής, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν την  προσφορά του Φεστιβάλ στους θεατές ολόκληρης της χώρας με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό πάθος για τις εικόνες, μια κοινή αγάπη για το σινεμά. Ας γίνουμε λοιπόν και πάλι συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού και ας κάνουμε για μια ακόμη φορά πράξη την κοινή πεποίθηση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πως ο κινηματογράφος είναι μια εμπειρία ικανή να μας ενώσει. Πάγια επιδίωξή μας είναι κάθε χρόνο να προστίθενται και νέες πόλεις στη λίστα ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους σινεφίλ να παίρνουν μια γεύση από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.


Τα Χανιά αποτελούν ιδιαίτερο σταθμό σ΄ αυτή την διαδρομή καθώς το κινηματογραφόφιλο κοινό έχει από την αρχή αυτής της δράσης δείξει ιδιαίτερη αγάπη στις προβολές του φεστιβάλ γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα προβολών.

Φέτος διαλέξαμε 15από τις ταινίες του φεστιβάλ και σας περιμένουμε σ΄ ένα μοναδικά φεστιβαλικό πρόγραμμα προβολών.

15 Ντοκιμαντέρ με μοναδικές ιστορίες ζωής.

Οι προβολές θα γίνουν 24-25 και 29 Μαρτίου στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ σε καθημερινούς ρυθμούς φεστιβάλ από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 12:00 το βράδυ.

Η διοργάνωση στα Χανιά γίνεται από την μηνιαία εφημερίδα Πυξίδα της Πόλης και την νεοσύστατη κινηματογραφική λέσχη cine-Ιστορίες.

 

Επιμέλεια προγράμματος - επιλογή ταινιών : Ματθαίος Φραντζεσκάκης

 ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΗΜΕΡΑΣ  5 ΕΥΡΩ

 

 

Χορηγοί Επικοινωνίας :

Κύδων Τηλεόραση / Νέα Τηλεόραση Κρήτης / Χανιώτικα Νέα / Κρήτης fm 101,5/ Real super fm 896 / / www.flashnews.gr / www.zarpa.gr/ d-code 962 fm /  www.creteevents.gr / www.independent.gr

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Δευτέρα  24 Μαρτίου 2014   

 

07.00--08.00      ΛΟΥΗΣ - ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙΣ, ΟΚΤΩ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ  /Γιώργος Χρ. Ζέρβας / 62΄   

08.00-08.30        BREF      /  Χριστίνα Πιτούλη /  30΄

 

08:30-08:45  ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

 

08:45-08:55    UNPLUGGED  / Τζώρτζης Γρηγοράκης / 10΄

 

09:00-10:20   PILGRIMAGE: ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ   Πίτερ Ουιντόνικ /  82΄

 

10:20-10:35  ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

 

10:30-12:00   ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ  /  : Ζαν-Μισέλ Ντισάρ /  92΄

 

 

Λούης – επτά φορές να πέφτεις, οκτώ να σηκώνεσαι

Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Μοντάζ: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Ήχος: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Παραγωγός: Γιώργος Χρ. Ζέρβας. Παραγωγή: Γιώργος Ζέρβας Film Productions. DigiBeta Color-B&W, Ελλάδα, 62’, 2014

Ο 86χρονος Λεωνίδας Λάμπρου έζησε και ζει μια σχεδόν κανονική ζωή στο Ναύπλιο. Κανονική, γιατί δεν διέφερε ουσιαστικά από τις ζωές πολυάριθμων Ελλήνων. Σχεδόν κανονική, γιατί κάποια δραματικά γεγονότα σημαδεύουν μέχρι σήμερα τη ζωή του. Μέσα

από την καθημερινότητά του, αλλά και από κινηματογραφικές ταινίες που ο ίδιος είχε τραβήξει με μια ερασιτεχνική κάμερα Super 8mm και ξαναβλέπει μετά από σαράντα τόσα χρόνια, αναδεικνύονται στιγμές από το παρελθόν του, από τη ζωή στη γενέθλια πόλη του, από γεγονότα ιστορικά που τον καθόρισαν.

Πόσοι έχουν φύγει κι έχω μείνει μόνος, μονολογεί συντετριμμένος κοιτάζοντας τις ταινίες. Το ντοκιμαντέρ είναι το πορτρέτο του Λούη, όπως τον αποκαλούν όλοι, που ποτέ δεν βολεύτηκε κάπου, μόνο παθιάζεται να τρέχει εδώ κι εκεί. Σήμερα,όταν το σώμα δεν ακολουθεί, είναι με το μυαλό που συμπληρώνει αυτά τα πετάγματα. Πάντα ανήσυχος, σε διαρκή εγρήγορση.

http://vimeo.com/86907204

 

 

 

Bref

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Πιτούλη. Σενάριο: Χριστίνα Πιτούλη, Ana Pozo. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ana Pozo, Carlos Munoz Gomez-Quintero. Μοντάζ: Ana Pozo, Χριστίνα Πιτούλη, Juan Monsalve. Ήχος: Χριστίνα Πιτούλη. Παραγωγός: Χριστίνα Πιτούλη. Παραγωγή: MKO Metges del Mon Catalunya, Spain. HDCam Έγχρωμο, Ελλάδα-Ισπανία, 30’, 2013

Μέσα από συζητήσεις με μετανάστες από την Αφρική που ζουν στην Ισπανία, το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει το θέμα της κλειτοριδεκτομής. Οι αντικρουόμενες απόψεις και εμπειρίες τους αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα αυτού του αμφιλεγόμενου ζητήματος, στον πυρήνα του οποίου τα όρια της πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτά των ανθρώπινων δικαιωμάτων συναντιούνται.

 

Unplugged

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Matthias Pilz. Μοντάζ: Κενάν Ακάουι. Ήχος: Κενάν Ακάουι. Παραγωγός: Τζώρτζης Γρηγοράκης. Παραγωγή:

Plenary Sessions. Συμπαραγωγή: Tom Talent Entertainment. HDCam Έγχρωμο, Ελλάδα-Ελβετία, 10’, 2013

Τι σημαίνει ≪unplugged≫; Τι σχέση δημιουργεί μεταξύ των μουσικών και του κοινού; Για

ποιο λόγο δημιουργούν οι καλλιτέχνες μουσική; Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη live unplugged μουσική σκηνή, στο πλαίσιο του Zermatt Music Festival, του μοναδικού φεστιβάλ

unplugged μουσικής στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται διεθνούς φήμης καλλιτέχνες (Skunk Anansie, Morcheeba κ.ά.) καθώς επίσης και νέα ταλέντα της ευρωπαϊκής σκηνής σ’ ένα εκπληκτικό περιβάλλον, στη μαγευτική φύση των Ελβετικών Άλπεων.

 

pilgrIMAGE: προσκύνημα στην εικόνα

Σκηνοθεσία: Πίτερ Ουιντόνικ, Μίρα Μπερτ-Ουιντόνικ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: PeterWintonick, Mira Burt-Wintonick. Μοντάζ: Catherine Legault. Ήχος: Peter Wintonick, Mira Burt-Wintonick. Μουσική: Florencia Di Concilio. Παραγωγός: Peter Wintonick, Francis Miquet. Παραγωγή: Necessary Illusions, Canada. ProRes Έγχρωμο, Καναδάς, 82’, 2008

Σ’ αυτό το road movie με θέμα το σινεμά, ο Πίτερ Ουιντόνικ ταξιδεύει σ’ όλον τον

κόσμο παρέα με την εικοσάχρονη κόρη του Μίρα που ασχολείται με τα μίντια. Ταξιδεύουν στην ιστορία του κινηματογράφου και στο μέλλον των μίντια, εξετάζοντας το πώς

διαφορετικές γενιές δημιουργών βλέπουν, χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουντις ταινίες, τις εικόνες, τον ήχο και τα μίντια. Απ’ τη γενέτειρα του Φελίνι ώς τη Νυρεμβέργη από τον τάφο του Τσάπλιν ώς τα ιστολόγια των θεωρητικών της Βιέννης απ’ τον Μάγο του Οζ ώς τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα απ’ το ελβετικό χωριό του Ζαν Λυκ Γκοντάρ ώς τους καλλιτέχνες των μίντια στη Μπιενάλε της Βενετίας κι απ’ την πρώτη ταινία των Λυμιέρ ώς

την ακτιβίστρια των μίντια Φράνι Άρμστρονγκ, το pilgrIMAGE αναμειγνύει σύγχρονες και ιστορικές κινηματογραφικές τοποθεσίες με προσωπικές συναντήσεις και μαθήματα ζωής και κiνηματογράφου.

 

Μαθαίνω την Αμερική

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μισέλ Ντισάρ, Γκίτε Πενγκ. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jean-Michel Dissard, Andrew Freiband. Μοντάζ:Alison Shurman. Μουσική: Naim Amor. Παραγωγός: JeanMichel Dissard, Gitte Peng. Παραγωγή: I Learn America LLC.,USA. HDCam Έγχρωμο, ΗΠΑ, 92’, 2013

Στην Αμερική, ένα στα τέσσερα παιδιά είναι γόνος μεταναστών. Ήρθαν για να μείνουν και είναι το μέλλον της χώρας. Το πώς θα τους καλωσορίσει αυτή η χώρα θα καθορίσει τη φύση της διαρκώς αναδυόμενης ταυτότητάς τους στα επόμενα χρόνια. Στο Διεθνές

Λύκειο του Λαφαγιέτ, ένα δημόσιο λύκειο του Μπρούκλιν για άρτι αφιχθέντες μετανάστες απ’ όλον τον κόσμο, πέντε έφηβοι βάζουν τα δυνατά τους να μάθουν αγγλικά, να προσαρμοστούν σε οικογένειες που δεν έχουν δει για χρόνια, και να δημιουργήσουν ένα δικό τους μέλλον ενώ ενηλικιώνονται σε μια ξένη γη. Μέσω αυτών των πέντε ζωηρών νέων, μέσα από τις ιστορίες και τους αγώνες τους, ≪μαθαίνουμε την Αμερική≫.

 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

07.00-7.25/ ΧΡΥΣΟ ΔΑΣΟΣ / Στρατής Βογιατζής / 24΄

 

0730- 07:50 / ΚΟΙΝΩΝΚΟ ΩΔΕΙΟ/NOTES / Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα / 19΄

Βραβείο Κοινού Fischer για ελληνική παραγωγή κάτω των 45’ 

 

7:50-08:20 / ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ:  ΤΟ ΧΡΩΜΑ / Σταύρος Ψυλλάκης / 29΄

08:20 – 08:30 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

 

8.30--10.20 / ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ / Ηλίας Γιαννακάκης / 111΄

βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI

 

10:20-10:30 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

10:30-11:25 / ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ - RELENTLESS / Δημήτρης Στατήρης / 53΄

11:25-12:10 / 10000 ΝΥΧΤΕΣ / Κώστας Ανέστης / 50΄

Χρυσό δάσος

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής. Σενάριο: Αλεξάνδρα Σαλίμπα, Θοδωρής Αρμάος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου. Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος. Ήχος: Θέκλα Μαλάμου. Μουσική: Γιάννης Χρηστίδης. Παραγωγός: Στρατής Βογιατζής. Παραγωγή: Θέτις – The Caravan Project. DCP Έγχρωμο, Ελλάδα, 24’, 2014

Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά ≪έκανε≫

δέντρα, που λάτρεψε τη πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές, τις καστανιές και φροντίζοντας

τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφός του. Η πρόθεση μιας

πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι’ αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης.

Κοινωνικό Ωδείο – Notes

Σκηνοθεσία: Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα. Σενάριο: Θέκλα Μαλάμου, Αλεξάνδρα Σαλίμπα. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θέκλα Μαλάμου. Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή. Ήχος:

Γιάννης Γιαννακόπουλος. Παραγωγή: The Caravan Project. DCP Έγχρωμο, Ελλάδα, 19’, 2014

Το Κοινωνικό Ωδείο είναι μια συλλογικότητα μουσικών στην Αθήνα που έχει στόχο

να προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σ’ όσους επιθυμούν να μάθουν μουσική και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Στο Ωδείο διδάσκουν 66 καθηγητές και φοιτούν 100

μαθητές διαφόρων ηλικιών. Ένα εγχείρημα που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργατικότητα, αποκτάει δύναμη αλλιώτικη και λειτουργεί με κανόνες διαφορετικούς από αυτούς που ξέραμε ώς τώρα.

http://www.youtube.com/watch?v=XJUjSMupazE

Το χρώμα

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης. Σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέκος Γιάνναρος. Μοντάζ:Σταύρος Ψυλλάκης, Γιώργος Πατεράκης. Ήχος: Κώστας Κου-

τελιδάκης. Παραγωγός: Νίκος Πανουτσόπουλος, Λένα Αναστασιάδου. Παραγωγή: Δημόσια Τηλεόραση. Συμπαραγωγή: Σταύρος Ψυλλάκης. DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 29’, 2014

≪Δεν υπάρχει σύγκριση ασπρόμαυρου και έγχρωμου,αλλά νομίζω έχω ανάγκη το

χρώμα στη ζωή μου έτσι κι αλλιώς.≫ Ο Στράτος Καλαφάτης, φωτογράφος από την Καβάλα που ζει στη Θεσσαλονίκη,παρουσιάζει τη δουλειά του σ’ ένα ντοκιμαντέρ της σειράς Οπτική γωνία. Ο τρόπος που επιλέγει να φωτίζει με φλας τα πρόσωπα δημιουργεί συχνά μια σχεδόν εξωπραγματική σχέση αντικειμένου και περιβάλλοντος. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται περισσότερο με τη χρήση του χρώματος και της ειδικής επεξεργασίας στην εμφάνιση των φιλμ, δημιουργώντας μια χρωματική παλέτα, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στο πραγματικό και σε κάτι που είναι επινοημένο ή φανταστικό.

Καλάβρυτα – Άνθρωποι και Σκιές

Σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης. Σενάριο: Ηλίας Γιαννακάκης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar. Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου. Ήχος: Γιώργος Πόταγας. Παραγωγός:

Ηλίας Γιαννακάκης. DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο, Ελλάδα, 112’, 2014

 

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού

πληθυσμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα;

Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να

καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

Relentless

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Στατήρης. Σενάριο: Δημήτρης Στατήρης, Paolo Robaudi, Roberto Barbierato. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Roberto Barbierato. Μοντάζ: Δημήτρης Στατήρης, Annalisa Schillaci, 24 Steps. Ήχος: Paolo Benvenuti,Simone Paolo Oliviero. Μουσική: La Crus, Doppia I & Ville, Paine Quadreli. Παραγωγός: Δημήτρης Στατήρης,Luca Jaeggli. Παραγωγή: RSI Radiotelevisione Svizzera,Switzerland. HDCam Έγχρωμο, 53’, 2013

Η ζωή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στον Τζάκομπε Φραγκομένι. Πέρασε την παιδική του ηλικία στα ζοφερά περίχωρα του Μιλάνου,σ’ ένα βάναυσο περιβάλλον, μ’ έναν αλκοολικό πατέρα που χτυπούσε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο Τζάκομπε δεν αργεί να πάρει το δρόμο των ναρκωτικών. Ένα δρόμο σκοτεινό, γεμάτο δυστυχία, που τον σπρώχνει –μετά το θάνατο του πατέρα του,της αδελφής και της μητέρας του– στην απόλυτη απόγνωση.

Αλλά ο Τζάκομπε δεν είναι τυχαίος. Ξεκινάει μόνος του τη μάχη της απεξάρτησης μέσω της πυγμαχίας, στην οποία στρέφεται για να χάσει βάρος, κατά τα λεγόμενά του. Χάρη στην αφοσίωση και τη στοργή του πρώτου του προπονητή, Οτάβιο Τάτσι, o ≪Τζάκο≫ χτίζει μια λαμπρή καριέρα. ≪Το μποξ με έσωσε≫. Το 2008, μετά από πολλές ακόμα δοκιμασίες, γίνεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία Cruiserweight της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (WBC).

 

10000 νύχτες

Σκηνοθεσία: Κώστας Ανέστης. Σενάριο: Κώστας Ανέστης. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Κώστας Καρπίδας, Κώστας Αμυγδαλίτσης, Κώστας Καψαλάς. Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα. Ήχος: Κώστας Αναγνώστου, Γιάννης Εμφιετζίδης. Μουσική: Γιώργος Πολύζος. Παραγωγός: Γιώργος Λάγδαρης. Παραγωγή: Lagdaris Productions. BetaSP Έγχρωμο, Ελλάδα, 50’, 2013

Το 1981, δύο επαγγελματίες μουσικοί, ο Σπύρος Ποδάρας και ο Χρίστος Τόλος, μετά από το κλείσιμο χώρων ζωντανής μουσικής στη Πλάκα, ανοίγουν στο Βόλο, που ακόμη ζει σε αργούς, επαρχιακούς ρυθμούς, το ≪Καφέ Σαντάν≫: ένα μπαρ με ζωντανή ροκ μουσική

που γίνεται τόπος καλλιτεχνικής έκφρασης ανθρώπων με ανησυχίες και ελεύθερο πνεύμα, αλλάζει τον τρόπο ζωής της νεολαίας στη πόλη και αποκτά τη δική του μυθολογία. Από τη σκηνή του ≪Σαντάν≫ περνούν τις επόμενες τρεις δεκαετίες διάφοροι μουσικοί και συγκροτήματα, διάσημοι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το 2009, το κτίριο που στεγάζει το ≪Σαντάν≫ δίνεται αντιπαροχή και οδηγείται σε κατεδάφιση. Οι τελευταίες

βραδιές είναι γεμάτες ζωντανή μουσική, συναντήσεις παλιών θαμώνων και νέων επισκεπτών, αναμνήσεις και ροκ ιστορίες.

http://www.youtube.com/watch?v=rVbeGEWZWqI

 

 

cine-Μαθήματα:Τρεις τόνοι τροφίμων σε προνοιακές δομές των Χανίων

Σήμερα έκλεισε και ο τελευταίος κύκλος των φετινών προβολών του 3ου Κινηματογραφικού Πανοράματος cine-Ιστορίες και της εκπαιδευτικής δράσης cine-Μαθήματα. Λίγο πάνω από τους 3 τόνους ήταν τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια των φετινών προβολών - και των παράλληλων εκδηλώσεων - που για μια ακόμη χρονιά ήταν με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και με Προαιρετικό κοινωνικό εισιτήριο τρόφιμα για τις κοινωνικές δομές. Για μια ακόμη χρονιά απλά αισθανόμαστε υπερήφανοι από το αποτέλεσμα γιατί οι μικροί και μεγάλοι θεατές των κινηματογραφικών προτάσεων μας επιβεβαίωσαν την άποψη μας ότι Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΑΜΕΤΟΧΟΣ! Ευχαριστούμε και συνεχίζουμε ...

Διαβάστε περισσότερα στην σχετική ανάρτηση στο site της δράσης :

Τρεις τόνοι τροφίμων σε προνοιακές δομές των Χανίων

 

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα , 14 έως τις 23 Μαρτίου 2014

tdf16Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα γιορτάζει την τέχνη του ντοκιμαντέρ από τις 14 έως τις 23 Μαρτίου 2014, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και ποικίλες παράλληλες δράσεις.

Παρακολουθήστε μαζί μας και την φετινή διοργάνωση ...

56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  To 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, θα πραγματοποιηθεί από τις  6 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015. Με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το Φεστιβάλ προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή, με  ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις

Διαβάστε εδώ φτην ροή ειδήσεων σχετικά με το φεστιβάλ καθώς και άρθρα, σχόλια και παραλειπόμενα.

 

                                                                                                                                    56ο ΦΚΘ: Συνέντευξη τύπου Αρνό Ντεπλεσέν

                                                                                                           Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Τιμά τον Νίκο Καβουκίδη

                                                                                                                                          56ο ΦΚΘ: Συνέντευξη τύπου Βραβείο LUX 

                                                   το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

 

                                             56ΦΚΘ : Το ThinkFree προτείνει τις 11 ταινίες που δεν πρέπει να  χάσουμε

                                                             56ο ΦΚΘ: Η τελετή έναρξης

                                          56o ΦΚΘ: Παράλληλες εκδηλώσεις

                                                                     56ο ΦΚΘ: Ελληνικές ταινίες

                                      Τα πάντα για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

                                          56ο ΦΚΘ: Γενικό Δελτίο Τύπου και Λίστα Ταινιών

                                                  56ο ΦΚΘ: Ελληνικές ταινίες

                                                         56ο ΦΚΘ: Αφιέρωμα Αρνό Ντεπλεσέν & Spotlight στο Νέο Αυστριακό Σινεμά

                           Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX στο 56ο ΦΚΘ

                                                        56ο ΦΚΘ: Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ειδικές Προβολές

                                          Σινεμά και Ψυχανάλυση - Μοιραία Σώματα

                                                          56ο ΦΚΘ: Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ειδικές Προβολές

                                          Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα - Ημερίδες

                                                                                     56ο ΦΚΘ: Ματιές στα Βαλκάνια - Αφιέρωμα Μίρτσεα Ντανελιούκ.

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα 14 - 23 Μαρτίου 2014 HIGHLIGHTS 16ου ΦΝΘ

HIGHLIGHTS 16ου ΦΝΘ

 

Αποκαλυπτικά, μαχητικά, με ανατρεπτική διάθεση και κριτική ματιά, τα ντοκιμαντέρ του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα υπόσχονται να μοιραστούν με τους θεατές δυνατές βιωματικές εμπειρίες. Με την αντίστροφη μέτρηση για το 16ο ΦΝΘ να έχει ξεκινήσει, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης:

 

  • Υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, το ντοκιμαντέρ Η εικόνα που λείπει του σκηνοθέτη Ρίτι Παν από την Καμπότζη, έχει προκαλέσει αίσθηση, αποσπώντας ήδη το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο φεστιβάλ των Καννών. Ο δημιουργός, επιζών ο ίδιος των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Κόκκινοι Χμερ, αποτυπώνει αυτές τις μαύρες σελίδες στην πρόσφατη ιστορία της πατρίδας του.
  • Η πολυβραβευμένη τσέχα ντοκιμαντερίστρια Χελένα Τρεστίκοβα, η Γαλλίδα Κλερ Σιμόν, η οποία κινείται με ευελιξία ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, και ο ταλαντούχος –σεναριογράφος του Πάμπλο Τραπέρο- Αργεντινός Σαντιάγκο Μίτρε καταγράφουν μέσα από τα πιο πρόσφατα ντοκιμαντέρ τους – Βόιτα Λάβιτσκα: στα πάνω και στα κάτω, Ανθρωπογεωγραφία και Los posibles αντίστοιχα- την εύθραυστη ανθρώπινη πραγματικότητα.
  • Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Επιστροφή στη Χομς του Ταλάλ Ντέρκι (Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο φεστιβάλ Σάντανς) είναι μια καθηλωτική εκ των έσω ματιά στον πόλεμο που μαίνεται ακόμη στη Συρία, με την κάμερα να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τα όπλα των ανταρτών.
  • Οι αληθινές ιστορίες πίσω από τις ταινίες Σκυλίσια μέρα του Σίντνεϊ Λιούμετ και Argo του Μπεν Άφλεκ, ξεδιπλώνονται στα αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ Ο σκύλος των Άλισον Μπεργκ και Φρανκ Κερόντρεν και Ο άνθρωπός μας στην Τεχεράνη των Ντρου Τέιλορ και Λάρι Ουάινσταϊν.
  • Ο μεγαλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο ντοκιμαντέρ Οι δοκιμασίες του Μοχάμεντ Άλι του Μπιλ Σίγκελ. Ο Μοχάμεντ Άλι όταν δεν μαχόταν με τις γροθιές του, ύψωνε τη φωνή του ενάντια στον ρατσισμό και την προκατάληψη, γεγονός που τον κατέστησε σύμβολο για τη διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

 

Εμφάνιση HUMAN GEOGRAPHY.jpg

3o Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες και cine-Μαθήματα

Πατήστε στην εικόνα ή στο σύνδεσμο για να βρεθείτε στον σχετικό ιστότοπο

                                                                    

http://cine-istories2015.blogspot.gr/            http://cine-mathimata.blogspot.gr/   

Γίνε εθελοντής/ντρια στο 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα ΧΑΝΙΑ cine-Ιστορίες 28-10 έως 1-11 2015

 logo cine Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η  "Πυξίδα Της Πόλης"   προχωρούν σε μια ακόμα μεγαλύτερη διοργάνωση και θέλουν την βοήθεια σου.  Πάτησε στο σύνδεσμο που ακολουθεί για να ενημερωθείς σχετικά και για να δηλώσεις εθελοντής / ντρια της διοργάνωσης

https://docs.google.com/forms/d/1gTVHZGVPalmplHXhUzrpnozJ1Ww47q4KxIxkONZ9CgA/viewform

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα

13- 22 Μαρτίου 2015

   ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   

 Ελληνικές Ταινίες στην Αγορά Ντοκιμαντέρ του 17ου ΦΝΘ

Αφιερώματα σε δημιουργούς

Ανατρεπτικές φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ

Δυνατά Ντοκιμαντέρ στο 17ο ΦΝΘ

 

 

Ζήτω τα παιδιά! 16ο Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους

 

 

Από 30 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2013 στον Πύργο της Ηλείας και σε αρκετές ακόμη πόλεις της Ηλείας και της Αχαϊας, έχεις μερικούς πολύ καλούς λόγους να θες να είσαι παιδί!

 

Antboy του Ασκ Χάσελμπαχ

17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ο κινηματογράφος και η παιδικότητα γιορτάζουν στην Πελοπόννησο, όπου ξεκινά το Σάββατο 29 Νοεμβρίου το 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Η πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας,  το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας με αποδέκτες παιδιά και νέους, ξεκινά το Σάββατο 29/11 σε Πύργο, Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αμαλιάδα και Γαστούνη.

 

Για μια εβδομάδα, τα παιδιά αφήνουν στην άκρη τα tablet, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη προσοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική.

 

Οι σκοτεινές αίθουσες της Πελοποννήσου βέβαια, δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά το σκοτεινό πρόσωπο της αληθινής ζωής. Όμως εδώ, η βία στηλιτεύεται και δεν έχει θέση ούτε η μισαλλοδοξία, ούτε ο ρατσισμός. Όλες οι ταινίες, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF και η UNESCO για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, δηλαδή εμπνέονται από αγάπη για τον Άνθρωπο, τη Ζωή και τη Φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και βοηθούν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό.

 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γυρίσουν τη δική τους ταινία.

 

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους,  ενώ δεκαoοκτώ ταινίες διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους. Υπάρχουν όμως δύο ακόμα διαγωνιστικά προγράμματα: του ντοκιμαντέρ και του animation.

 

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID’S & DOCS διεκδικούν έξι ταινίες μεσαίου μήκους και δώδεκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή.

 

Tα βραβεία animation διεκδικούν δεκαεννέα ταινίες,Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio θα διαγωνιστούν εκατοντάδες ταινιάκια που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

 

Συνολικά, στο φεστιβάλ θα προβληθούν 678 ταινίες από 61 χώρες, που καταπιάνονται με ζητήματα όπως: οικογενειακές σχέσεις, θάνατος, φιλία, φυσικό περιβάλλον, παγκοσμιοποίηση, οικολογία, ανοχή στην διαφορετικότητα, σχολικό περιβάλλον.

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως το διαγωνιστικό πρόγραμμα,  που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Καλύπτει δε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου, όπως: η ματιά των νέων στις σχέσεις Ισραήλ -Παλαιστίνης, η διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Βουλγαρία, το εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα,  οι συνθήκες ζωής για τα παιδιά στο Ιράκ κλπ.

 

ΕΝΑΡΞΗ

 

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/11, ενώ οι προβολές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 30/11 (11 π.μ.) στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», την “καρδιά” των προβολών του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον Πύργο, με την εκπληκτική χωρίς λόγια, ταινία animation  “Το Αγόρι και ο Κόσμος” (“O Menino e o Mundo”) του Αλε Αμπρέου απο την Βραζιλία. Το φιλμ θα ανοίξει σε οκτώ πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος .

 

Το Φεστιβάλ προσφέρει δωρεάν την ταινία στους συνεργαζόμενους φορείς των οκτώ πόλεων, οι οποίοι αντί εισιτηρίου καλούν -κατά περίπτωση -τους θεατές να προσφέρουν προαιρετικά είδη (φάρμακα, τρόφιμα) ή χρήματα προς ενίσχυση διαφόρων κοινωνικών δομών. Τρόφιμα θα σταλούν και στο Κομπάνι της Συρίας. Η ταινία άλλωστε κάνει το δικό της σχόλιο πάνω στην φτώχεια, μέσα από την  ιστορία ενός αγοριού, που φεύγει από το χωριό του και πηγαίνει στην πόλη για να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος αναζητά εργασία ως εσωτερικός μετανάστης. Στο ταξίδι αυτό, το Αγόρι παρατηρεί το αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Βραζιλίας, που θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε χώρα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

 

Το φιλμ θα κυκλοφορήσει και σε κανονική διανομή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα (18 Δεκεμβρίου).

 

14η CΑΜΕRA ZIZANIO 2014

 

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, στη  14η διοργάνωσή της έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών καθώς υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 480 ταινίες!

 

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν ανέρχονται στα 184 από όλη την επικράτεια. Από τους Παξούς ως τη Ρόδο και από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη.

 

Οι Έλληνες μαθητές καταπιάνονται με σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας όπως η κρίση, η βία στα σχολεία και η μετανάστευση. Μαζικότερη από κάθε άλλη φορά αναμένεται η φυσική παρουσία μαθητών και καθηγητών από όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει περιορίσει δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

 

Η διεθνής ακτινοβολία του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει και ένα αντίστοιχο ρεύμα από το εξωτερικό. Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το Zizanimation αλλά και το Mythos Project η θεματική του οποίου περιστρέφεται γύρω από τη  ματιά των νέων πάνω στην κρίση και τις εκδηλώσεις της στην κοινωνία μας. Η φετινή  4η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα από τα πιο καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες:  τη μετανάστευση με κάθε μορφή που αυτή εμφανίζεται στις μέρες μας.

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (11-17/12)
Οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 14ης  Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν στην Αλκυονίδα (Ιουλιανού 42). Ώρες προβολών: 18:00-22:00

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν

 

ΧΩΡΟΙ

 

Πύργος: «Απόλλων», Ορφέας Cineplex, Κούβελος, Συνεδριακό Κέντρο Πύργου (Camera Zizanio)

 

Πάτρα: Ster VesoMare

 

Αίγιο: Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

 

Λεχαινά: Cine Άστρον

 

Μεσολόγγι: Τρικούπειο

 

Αμαλιάδα: Cine Cinema

 

Ζαχάρω: Δημοτικό Σχολείο

 

Γαστούνη: Κουρβισιάνειο.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

ΝEANIKO ΠΛΑΝΟ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και του προγράμματος MEDIA.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

Χορηγός επικοινωνίας: MEGA
Χορηγός διαδικτυακής επικοινωνίας: FLIX.GR

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΑΘΗΝΑ: Ρόδου 18 - ΤΚ 11252 - Τηλ. 210 8664470, fax 210 8662344, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γραφείο Τύπου: Ευάννα Βενάρδου,

Το «να υπάρχει» δεν είναι λίγο...

ΑΚΗΣ ΣΑΚΙΣΛΟΓΛΟΥ*

Δε θυμάμαι ποια χρονιά παρακολούθησα, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το 3 είχε μπροστά η αρίθμηση... Θυμάμαι το μυημένο κοινό να τα παρατά όλα και να κλείνεται για δέκα μέρες στις αίθουσες, κι όλους εμάς τους υπόλοιπους να ψάχνουμε τον «Εξώστη», την «Παράλλαξη», τα πάρτι και τα καλλιτεχνικά στέκια. Ήταν η καλύτερη περίοδος του χρόνου για τη Θεσσαλονίκη: φθινόπωρο, νεολαία, συζητήσεις, ζυμώσεις, δημιουργική διαχείριση του χρόνου μας, της φτώχειας μας...