12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Το κράτος και το Κράτος

Γράφει ο Παραγωγός

Στο μεσαιωνικό βασίλειο των Σασσανίδων (ή και κάποιων άλλων δεν έχει σημασία) υπήρχαν δύο κράτη, δύο διοικητικές μηχανές που η μία καθόταν μέσα στην άλλη. Σε αυτή την αρχαία χώρα (ας πούμε της Περσίας) υπήρχαν δύο ειδών δημόσιοι υπάλληλοι. Τους οποίους, προς τιμήν του μεσαιωνικού συστήματος διοίκησης των Μεσοποτάμιων βασιλέων, ας τους ονομάσουμε συνθηματικά οι Πάρθοι και οι Σαπωρίδες.


Ο βασιλιάς είναι γυμνός

«Εγώ κι εσύ
και τα εκατομμύρια τιποτένιοι
σαν και σένα και σαν εμένα.
Υποκριτές, φιλόδοξοι, μικρόψυχοι, εγωιστές, δειλοί
εμείς κρατάμε μες στα ένοχα παράφορα τούτα χέρια
τις τύχες του κόσμου.

Να το θυμάσαι αυτό».

Τάσος Λειβαδίτης, «Συμφωνία αριθ. 1», 1957

Από το «εγέρθητου» ως την επιστράτευση η απόσταση είναι λίγη, πολύ λίγη…

Οι ιστορικοί που μελετούν το νομικό πολιτισμό της περιόδου του Μεσοπολέμου υποδεικνύουν, σε αντίθεση με αντιλήψεις που θέλουν το καθεστώς Μεταξά να αποτελεί μια απόλυτη αντιδημοκρατική πολιτική τομή στο συνεχές μιας ευνομούμενης πολιτείας, μια σταδιακή διολίσθηση, σχετιζόμενη τόσο με τα επίπεδα της καταστολής όσο και με μια σειρά νομοθετημάτων, στην κατεύθυνση περιστολής της δημοκρατίας.

«Οι Podemos, το κόμμα και οι πρακτικές τους»

Και έτσι μια μέρα στα καλά του καθούμενου ένα ακόμα δικομματικό πολιτικό σύστημα, αυτό της Ισπανίας, μαράθηκε και πέθανε. Οι δημοσκοπήσεις στην Ιβηρική χερσόνησο δείχνουν το 10 μηνών κόμμα των Podemos να βρίσκεται πρώτο σε δημοσκοπήσεις.

Η πολιτικοποιημένη φαντασία του J. R. R. Tolkien

O John Ronald Reuel Tolkien γεννήθηκε το 1892 και πέθανε το 1973. To «Χόμπιτ», που εκδόθηκε το 1936, γράφτηκε αρχικά ως παραμύθι για την ψυχαγωγία των παιδιών του.

O George R.R. Martin και το μέλλον του βιβλίου

George r.r. MartinΟ George R. R. Martin είναι, όπως και ο δημοφιλέστερος αντιήρωάς του, ο νάνος Tyrion Lannister, ένα πολιτισμικό σύμβολο του 21ου αιώνα. Μια φιγούρα που βγήκε από τα έγκατα της υποκουλτούρας, εκτοξεύτηκε στο επίκεντρο της πολιτισμικής βιομηχανίας και απέκτησε αποδοχή από ευρύτατα στρώματα αναγνωστών και καταναλωτών. Το έργο του  έχει ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας της πολυπλοκότητας της πλοκής και των ιδιαίτερων τρόπων με τον οποίο αναπαριστά την εξουσία, τις έμφυλες σχέσεις, την κοινωνική διαστρωμάτωση και το μεταφυσικό στοιχείο. Αποτελεί και ένα πολιτισμικό φαινόμενο με ιστορική σημασία, εξαιτίας του τρόπου με το οποίο αποτυπώνονται σε αυτό οι μετασχηματισμοί της λογοτεχνίας στην εποχή του διαδικτύου.

Στρατός ως ο «Μεγάλος Ασθενής»

Φανταστείτε ένα στρατιώτη από ένα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας ή της Αρκαδίας να κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον «μιας μεγάλης αυταπάτης»

Το 1996 o Tony Judt, ιστορικός των ιδεών, μαχητικός σοσιαλδημοκράτης και οριακά αντικομουνιστής, ολοκλήρωνε το βιβλίο του, με τίτλο «Μια μεγάλη αυταπάτη; Ένα δοκίμιο για την Ευρώπη». Αντικείμενό του αποτελούσε το μέλλον που διαγραφόταν για την Ε.Ο.Κ. μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Κεντρική του ιδέα, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε τη βάση για το μνημειώδες έργο για την μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία «Μετά τον Πόλεμο», ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα συνεχόταν ως πολιτικό εγχείρημα ως μια μετάβαση σε ένα ανώτερο διεθνικό επίπεδο άσκησης της εξουσίας του κράτους πρόνοιας.

Η λίστα και οι λύκοι

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» αν αποκαλύπτει κάτι σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είναι η οριστική κατάρρευση της ελίτ που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

«Βιβλία», όπως λέμε «Ρέγγες»

Είναι το βιβλίο ένα αντικείμενο με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία ή είναι ένα εμπόρευμα όπως όλα τα υπόλοιπα; Ο ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση μας απαντάνε εμφατικά το δεύτερο.

Η κρίση και το αυτοκίνητο ή η κρίση του αυτοκινήτου;

Η αγορά αυτοκινήτου αντιμετωπίζει σήμερα μία κρίση άνευ προηγουμένου. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα κλείσουν στις 55.000 με 60.000 πωλήσεις, όταν ο εθνικός μέσος όρος της δεκαετίας υπολογίζεται στις 260.000 πωλήσεις ετησίως.

«Βιβλία», όπως λέμε «Ρέγγες»

Γράφει ο Μιχάλης Νικολακάκης

Είναι το βιβλίο ένα αντικείμενο με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία ή είναι ένα εμπόρευμα όπως όλα τα υπόλοιπα; Ο ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση μας απαντάνε εμφατικά το δεύτερο.

Μεγάλη ευρωπαϊκή ψευδαίσθηση, του Paul Krugman

Τους τελευταίους μήνες έχω διαβάσει μία σειρά από αισιόδοξες εκτιμήσεις για την προοπτική της Ευρώπης. Παραδόξως, ωστόσο, σε καμία από αυτές τις εκτιμήσεις δεν αναφέρεται πως η γερμανική φόρμουλα της ανάκαμψης μέσω της ύφεσης και του πόνου δεν έχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει.

Άγιος Βασίλης ο κεντροαριστερός

Όπως χαρούμενα μπαίνουμε στις γιορτές ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας αναθερμαίνεται, καθώς δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο θέρμανσης, από τη συζήτηση περί της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Μπορούμε μέσα σε αυτό το εορταστικό κλίμα των ημερών να βρούμε ομολογίες ανάμεσα σε αυτή τη συζήτηση και στο μύθο του Άγιου Βασίλη που δεσπόζει στα παιδικά όνειρα ετούτο τον καιρό.

H εκλογική άνοδος της Χρυσής Αυγής.

440.000 συμπολίτες μας επέλεξαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή. Επέλεξαν να στηρίξουν ένα πολιτικό μόρφωμα, το οποίο, εκτός από ανοικτά ναζιστικό, είναι και υπεύθυνο για εκατοντάδες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, μελών οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το «Red Hulk» και ο οικείος μας φασισμός

Red Hulk. Το όνομα του spin-off αντιήρωα στο κλασικό κόμικς (The Incredible Hulk) της Marvel δανείστηκε η ταινία που κέρδισε το φετινό πρώτο βραβείο του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Για τη Βαστίλλη...

Του Δημήτρη Καραμάνη


Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία αποτελεί αντικείμενο πολλαπλών ερμηνειών. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να τοποθετηθεί, με τη σκέψη του μισοάδειου ή του μισογεμάτου ποτηριού, με σχετική αξιοπιστία και πειστικότητα.

Μηδενική ανοχή έναντι των οίκων

Η Ελλάδα είναι η χώρα με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Ισπανία, ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Η ιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας, ως προέκταση της αγροτικής μικρό-ιδιοκτησίας, έχει τεράστιο ιστορικό βάθος στη χώρα μας.

Συνέντευξη των Γιάλα

«Η παραδοσιακή μουσική δεν ήταν ποτέ η μουσική της εξουσίας ή των πλουσίων» Συνέντευξη των Γιάλα στον Νίκο Σβέρκο

Η παρέα των τριών μουσικών που έπαιξε τα αγαπημένα της τραγούδια σε στέκια και σκηνές σε όλη την Ελλάδα κυκλοφορεί σε λίγες μέρες τον πρώτο της δίσκο. Με αφορμή αυτό τον δισκο , οι Γιάλα απάντησαν στις ερωτήσεις μας για τις επιρροές τους, την μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα και την σχέση της με την κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το διεθνές ατύχημα

Το κόμμα της σημερινής αξιωματική αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζεται ομολογουμένως ως ένα παράδοξο πολιτικό φαινόμενο. Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τον αντιμετωπίζουν ως μια ελληνική ιδιαιτερότητα.

∆ώστε κόκκινο µελάνι στους διαδηλωτές της Wall Street!

Τι µας έµαθε το κίνηµα των καταλήψεων από τη Νέα Υόρκη ως τη Μαδρίτη   
Του Σλάβοϊ Ζίζεκ

Σκεπτόµενος τις διαµαρτυρίες του κινήµατος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» και τις ανάλογες εκδηλώσεις κατακραυγής σε ολόκληρο τον κόσµο, θυµήθηκα ότι πριν από µερικά χρόνια ο βρετανός συγγραφέας Τζον Μπέργκερ έγραψε ότι «τα πλήθη των ανθρώπων έχουν απαντήσεις σε ερωτήµατα που δεν έχουν τεθεί ακόµη...