12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Παραρλάμα

Τη χρονιά που μας πέρασε (2011) ένα παράλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε στο περιθώριο των εκδοτικών δραστηριοτήτων της χώρας. Οι εκδόσεις «Τόπος» δημοσίευσαν σε μορφή γραφικής Νουβέλας τη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Βουτυρά «Παραρλάμα», σε σκίτσο Θανάση Πέτρου και σενάριο Δημήτρη Βανέλλη.


Τα Ιουλιανά και ο κ. Παπαδήμος

Στις 15 Ιουλίου του 1965 ο Γεώργιος Παπανδρέου, επικεφαλής της Ένωσης Κέντρου και μέχρι εκείνη τη στιγμή πρωθυπουργός της χώρας, υπέβαλε την παραίτηση του στον βασιλέα Κωνσταντίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιμονή του δεύτερου να μην διορίσει υπουργό Εθνικής Αμύνης πρόσωπο της επιλογής του πρωθυπουργού στην τότε κυβέρνηση.

Η αφύπνιση των Λιονταριών

Γράφει η Ελένη Ικονιάδου

Lecturer in Media and Cultural Studies, Kingston University

επιμέλεια κειμένου Μιχάλης Νικολακάκης

 

Την  Πέμπτη, 9 Δεκέμβρη 2010, η κυβέρνηση συνασπισμού της Μ. Βρετανίας (Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι) ψήφισε υπέρ δρακόντειων περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων

Στη χώρα των έσχατων πραγμάτων

Ένα διήγημα με θέμα το ολοκαύτωμα λειτουργεί πάντα ως μία μεταφορά ή ως μία αλληγορία σε σχέση με τις δυνατότητες της ανθρώπινης ψυχής, τα όρια της ηθικής και τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Sandman

Ο Sandman στην αγγλοσαξονική μυθολογία είναι η μυθική εκείνη φιγούρα που φέρνει στα παιδιά τα όνειρα όταν πέφτουν για ύπνο, κάτι σαν μία καλή εκδοχή του δικού μας μπαμπούλα.

Για τον τουρισμό, τα all inclusive, και μία κλεμμένη kodaκ

Όλες οι περικοπές μισθών, όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, όλες οι συζητήσεις σχετικά με την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, όλοι οι περιορισμοί των εργασιακών δικαιωμάτων, με άλλα λόγια όλες οι αιτίες της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας υποτίθεται ότι αποτελούν θυσίες που πρέπει να γίνουν,

Θέλουμε να κλείσουν τα φώτα στα χωριά μας;

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μ. Σπουρδαλάκης περιέγραφε πρόσφατα τους μετασχηματισμούς του κράτους υπό το καθεστώς των νεοφιλελεύθερων μεταμορφώσεων του,

Το πανεπιστήμιο των μειωμένων προσδοκιών

Με πνεύμα δημοκρατικής ευαισθησίας, η κ. Διαμαντοπούλου, νύχτα, μες το κατακαλόκαιρο, αποφάσισε ότι ο διάλογος σχετικά με τα πανεπιστήμια ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να προωθεί το νέο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια.

Η επανοικειοποίηση της «ξενιτιάς»

Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Έρικ Χομπσμπάουμ όποιος θέλει να ερμηνεύσει τις κοινωνικές προϋποθέσεις που οδήγησαν στην Οκτωβριανή επανάσταση πρέπει να λάβει υπόψη του το κίνημα του Ρωσικού ποπουλισμού.

Στις πλατείες…

Μέχρι πριν ενάμιση μήνα, από την ημέρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, είχα κουραστεί να ακούω για την αδράνεια της κοινωνίας και για την ευκολία με την οποία είχε ενδώσει στα εκβιαστικά διλλήματα της κυβέρνησης,

Zidane

Το 1970 έπαιξε για πρώτη φορά στους γερμανικούς κινηματογράφους η ταινία, «Το ποδόσφαιρο όπως ποτέ δεν το ξανάδατε». Η ταινία αυτή είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου της Manchester united, με τις κάμερες του γερμανού σκηνοθέτης Hellmuth Costard να είναι εστιασμένες στον βορειοιρλανδό ποδοσφαιριστή George Best.

Η αριστερά, η ενότητά της και η εσωστρέφειά της

Το πολιτικό σχέδιο της ενότητας της αριστεράς σε πολλούς εξαρχής φάνταζε ως ένας τεχνητός τρόπος για να ξεπεραστούν βαθειές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές και εξ αυτού να στερηθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο χώρο της αριστεράς, την αναλυτική τους ικανότητα, το αγωνιστικό τους σφρίγος και εν τέλει την προοπτική την οποία έδινε η κάθε μία στους κοινωνικούς αγώνες.

Μύθος δεύτερος: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

Κατά το Σλοβένο φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζϊζεκ βασικό καθήκον των ευρωπαϊκών κυρίαρχων ελίτ εν μέσω της κρίσης είναι η κατασκευή μίας αφήγησης «…η οποία θα επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση όχι στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα καθαυτό, αλλά σε δευτερεύουσες και συγκυριακές παρεκκλίσεις…».

Φύλλο 90 - Μάιος 2010

Σκέψεις γύρω από μία ταινία: Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και η οικονομική κρίση.

Τρεις νέοι στην μετεφηβική τους ηλικία βρίσκονται κλεισμένοι σαν σε φυλακή στο σπίτι των γονιών τους κάπου στην Ελληνική επαρχία και εγκλωβισμένοι στο ρόλο του προσχολικού παιδιού∙ αυτό αποτελεί το κύριο θέμα της ταινίας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.

Μύθος πρώτος: Περί τεμπελιάς

Ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου κατακλύστηκε ήδη από το 2008 με πληθώρα μυθευμάτων και ιδεολογημάτων που προσπαθούσαν να εξηγήσουν ή να αιτιολογήσουν την οικονομική δυσπραγία της χώρας, και όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, να προετοιμάσουν την «κοινή γνώμη» για τα ακραία μέτρα που ακολούθησαν.

Η μάχη για την πόλη

Σημειώνω από τις τοπικές πολιτικές ειδήσεις της πόλης των Χανιών των τελευταίων χρόνων. Ομάδα πολιτών διεκδικεί τη χρήση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου ενάντια στη βούληση των δημοτικών αρχών. Ποδηλάτες διαδηλώνουν διεκδικώντας ποδηλατόδρομους στην πόλη.

Αξιοπρέπεια και δικαιώματα για τους μετανάστες!Δημοκρατία για όλους!

Τις μέρες που ο κόσμος βούιζε για τους τρομοκράτες που καταλάμβαναν τη νομική και που τα κανάλια έρεαν χολή για έναν αγώνα που υπερέβαινε κατά πολύ το μπόι τους, πολλά ακούστηκαν για το εύθραυστο της δημοκρατίας και για την κατάχρηση των διατάξεων του νόμου περί ασύλου από μειοψηφίες.

Ποτέ ξανά κάτω από σβάστικα

Τέρμα τα αστεία. Τα σχολεία και οι μαθητές στις πόλεις των Χανιών και του Ρεθύμνου βρίσκονται ενώπιων μίας τεράστιας απειλής. Ανοίγουν και κλείνουν κάτω από τη σκιά του φασισμού.

Η αναπόφευκτη ενοχή, ή αλλιώς από τον Φραντς Κάφκα στο Θεόδωρο Πάγκαλο

Στη Δίκη του Κάφκα ο ήρωας ο ανώνυμος Κ. παραπέμπεται στο δικαστήριο. Ένα δικαστήριο του οποίου ο Κ. ούτε την ύπαρξη εγνώριζε, ούτε τις αρμοδιότητες  επί του προσώπου του είχε κατά νου, μα και ούτε και τις λειτουργίες που καλούταν να επιτελέσει μπορούσε να κατανοήσει. Και πάνω από όλα δεν γνώριζε τους κανόνες που το διέπουν.

Ο αγώνας του κάθε Ρωμιού

Μία διάσταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα η οποία επιμελώς αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης είναι η επίδραση της στους χιλιάδες των μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.