12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ο αγώνας του κάθε Ρωμιού

Μία διάσταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα η οποία επιμελώς αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης είναι η επίδραση της στους χιλιάδες των μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.


Από το Μάη ως το Δεκέμβρη

Οι περισσότερες ιστορικές αναλύσεις που προσπαθούν σήμερα να προσεγγίσουν το Μάη του ’68 και το νεολαιίστικο κίνημα που ξεσπούσε εκείνη την εποχή και από τις δύο μεριές του σιδηρούν παραπετάσματος, εκκινούν από την περιγραφή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ως μίας ξεχωριστής κοινωνικής κατηγορίας με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Όψεις - Απόψεις / Ιανουάριος 2009 - φ.75

Οι παγανιστικές δεισιδαιμονίες της ελληνικής πολιτείας
 
Η εξέγερση δεν υπήρξε ποτέ.  Εάν υπήρξε ποτέ εξέγερση, δεν είχε σχέση με τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν. Εάν υπήρξαν βίαια γεγονότα, δεν είχαν καμία σχέση με την δολοφονία του 16χρονου μαθητή. Εάν υπάρξει ποτέ εξέγερση, δεν θα ανοίξει ούτε ρουθούνι,  και τέλος πάντων εξέγερση δεν είχαμε, μα σας παρακαλώ γιατί επιμένετε τώρα! Τι κι αν το είπε ο αρχιεπίσκοπος, τι κι αν το είπε η Mond και οι New York Times, τι κι αν το είπαν οι τζαμάδες, τι κι αν το είπε ο γιός του γείτονα με το ανοιγμένο κεφάλι, ΕΞΕΓΕΡΣΗ δεν υπήρξε ΠΟΤΕ..!

Τα χωριά μας είναι σπατάλη της εργασίας των ταχυδρόμων;

Εξ’ αρχής η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου, ήδη από την προεκλογική περίοδο, να στηρίξει το Β’ Καποδίστρια ήταν ανεξήγητη. Μία τέτοια μεταρρύθμιση ήταν σαφές ότι θα προκαλούσε τοπικιστικές αντιδράσεις με δυνητικό εκλογικό κόστος. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι η εν λόγω κίνηση  ταίριαζε με το αίτημα του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διοικητικής ανασυγκρότησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο, δεν δικαιολογούνταν από την άμεση πολιτική συγκυρία.

Όψεις - Απόψεις / Δεκέμβριος 2008 - φ.74

Είναι ξημερώματα Παρασκευής 12.12.2008. Κάθομαι μπροστά από τον υπολογιστή και βλέπω της εφημερίδες της Κυριακής στο γραφείο μου. Δεν έχω διαβάσει ούτε λέξη από όσα λένε, γιατί όπως και τόσοι άλλοι είμαι από την Κυριακή το πρωί στους δρόμους. Αυτές τις γραμμές, καλέ μου αναγνώστη, θα τις διαβάζεις σε περίπου δύο με τρείς βδομάδες από τώρα. Όταν τα πάντα θα είναι αλλιώς. όταν θα ξέρεις τόσα πιο πολλά από εμένα.

όψεις - Απόψεις / Οκτώβριος 2009 - φ.83

Γιατί ο Γιώργος θα παραμείνει Γιωργάκης
 
            Δεν υπάρχει υγιέστερο συναίσθημα από την αμφισβήτηση ενός λαού απέναντι στις ηγεσίες του. Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη των δημοκρατικών αντανακλαστικών της κοινωνίας μας από την διακωμώδηση των γαστρονομικών υπερβολών του τέως πρωθυπουργού, των αθλητικών επιδόσεων του νυν πρωθυπουργού, του παρωχημένου rockabilly κουρέματος του κ. Τσίπρα και των ακόμα πιο παρωχημένων ενδυματολογικών επιλογών της κ. Παπαρήγα.

Όψεις - Απόψεις / Νοέμβριος 2008 - φ.73

Joker
 
Ο Batman, όπως και τόσοι άλλοι Αμερικάνοι σουπερήρωες γεννήθηκε στο μεσοπόλεμο. Στην επαύριον του πιο καταστροφικού πολέμου που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα και της πρώτης επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης, την εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και στην κυοφορία ενός νέου καταστροφικότερου πολέμου.

Όψεις - Απόψεις / Σεπτέμβριος 2009 - φ.82

Η κρίση των εκλογών
 
Ο επί έξι χρόνια πρωθυπουργός της χώρας ήταν σαφής. Οι εκλογές προκηρύχτηκαν καθώς οι μεταρρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει δεν είχαν την απαραίτητη πολιτική στήριξη ενώπιων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Για να αντιληφθούμε τι εννοεί ο Κ Καραμανλής με τον όρο μεταρρυθμίσεις πρέπει να σκεφτούμε τις αλλαγές τις οποίες κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προωθήσει, όπως π.χ. την πώληση του Ο.Τ.Ε. την πώληση της Ολυμπιακής αεροπορίας, τον περιορισμό των επιδοτήσεων για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές και την μετατροπή των ιδιωτικών κολεγίων σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με λίγα λόγια, για τον τέως πρωθυπουργό "μεταρρυθμίσεις" σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση όλο και μεγαλύτερων σφαιρών του δημόσιου βίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Όψεις - Απόψεις / Οκτώβριος 2008 - φ.72

      Η γενιά των 6.000 ευρώ

 
Μετά από οκτώ χρόνια διαρκής προτίμηση στις καρδιές και στις κάλπες των Ελλήνων, ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη να έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται μέσα σε μία πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα αναδιάταξη του κομματικού μας συστήματος.

Όψεις - Απόψεις / Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - φ.81

 Αντιμεταναστευτικά

Οι περισσότερες κοινωνικές μελέτες που προσπαθούν να καταπιαστούν με το θέμα της μετανάστευσης χωρίζουν τις αναλύσεις τους σε παράγοντες για τους οποίους κάποιος εγκαταλείπει τη χώρα του και σε παράγοντες για τους οποίους κάποιος επιλέγει μία χώρα ως τόπο εγκατάστασης του.

Όψεις-Απόψεις / Σεπτέμβριος 2008-φ.71

Περί τουρισμού και της απουσίας αυτού
 
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Κρήτη. Το φάντασμα του τουρίστα που φέτος δεν ήρθε.
Η παραπάνω διαπίστωση, κοινός τόπος για τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους στο νησί, εύκολα μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου  και στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Εξάλλου οι δαπάνες για διακοπές είναι φυσικό να είναι οι πρώτες που περιορίζονται από τα νοικοκυριά των μέχρι χθες Ευρωπαίων καταναλωτών του τουριστικού μας προϊόντος.

Όψεις - Απόψεις / Ιούνιος 2009 - φ.80

Σκέψεις γύρω από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, χοντρικά, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών ήταν τα ακόλουθα: Αποχή 48%, Πα.σο.κ. 19%, Νέα Δημοκρατία 17%, Κ.κ.ε. 4,2%, Λα.ο.ς. 3,5%, Συ.ριζ.α. 2,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%, Λοιπά 4%.

Όψεις-Απόψεις / Ιούλιος-Αύγουστος 2008-φ.70

Περί εκρήξεων και άλλων ατυχών συμβάντων          
 
Σε μία ιδιαίτερη συζήτηση του ο γνωστός Σλοβένος φιλόσοφος Slavoj Zizek είχε πει ότι για την σημερινή αριστερά η βία είναι κάτι σαν συναγερμός. Αν την δεχτεί θα πει ότι κάνει καλά τη δουλειά της, ότι πέρασε μία κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας η δημοκρατικές λειτουργίες είναι πολύ επισφαλείς για την υπεράσπιση των κατεστημένων συμφερόντων. Θα πει ότι το σύστημα εξουσίας που πολεμάει μόλις έπαψε να ανέχεται άλλο την παρουσία της και μην έχοντας πλέον κανένα ιδεολογικό τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καταφεύγει στο σκληρό πυρήνα της ίδιας της εξουσίας, τη βία.

Όψεις - Απόψεις / Μάιος 2009 - φ.79

Τα σπίτια από τραπουλόχαρτα
 
Ο ακροατής της Αγγλικής τηλεόρασης, τις τελευταίες βδομάδες, βλέπει ένα σποτάκι ενοχλητικά διαφορετικό από τα άλλα. Η κάμερα διασχίζει το τοπίο μίας τυπικής Αγγλικής πόλης, τραβώντας τα σπίτια και τις πολυκατοικίες της από ψηλά. Όπως κυλάει η κάμερα, κάθε περίπου δέκα κτίσματα συναντάει και ένα σπιτικό φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα.

Όψεις - Απόψεις / Ιούνιος 2008 - φ.69

            Ο Μπάρακ Ομπάμα και η "αλλαγή στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε"        
 
Τον Αύγουστο του 1968 το Αμερικάνικο αντιπολεμικό κίνημα είχε δώσει το μεγάλο του ραντεβού. Με την αφορμή το συνεδρίου των δημοκρατικών στο Σικάγο, πλήθος ακτιβιστών είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεση τους στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ασυνάρτητες σκέψεις περί κουκουλοφορίας

 
Στην Ελλάδα έτυχε η τραγική μοίρα, ποτέ της να μην γίνει κάθαρση από τους συνεργάτες των Γερμανών.  Η άνοδος του Ε.Α.Μ. ως αντιστασιακού κινήματος και ο εμφύλιος που ξέσπασε από την προσπάθεια των αστικών δυνάμεων να τον περιορίσουν, έκαναν τους συνεργάτες των Γερμανών οργανικό κομμάτι του μεταπολεμικού κράτους και των μηχανισμών καταστολής του.

Όψεις - Απόψεις / Μάιος 2008-φ.68

Sous les paves, la plage
 
"Η Επαναστατική επιτροπή δράσης του τέως Θεάτρου της Γαλλίας διακηρύσσει: ‘Το μόνο δυνατό θέατρο είναι το θέατρο του αντάρτικου. Η επαναστατική τέχνη διαδραματίζεται στο δρόμο’. Την ίδια στιγμή, στις αίθουσες του υπό κατάληψη Οντεόν κυκλοφορούν κλοσάρ ντυμένοι με στολές λεγεωνάριων και οι καταληψίες φορούν τα θεατρικά κουστούμια και βγαίνουν να συγκρουστούν με την αστυνομία. Το καρναβάλι είναι παρόν."

Όψεις - Απόψεις / Μάρτιος 2009 - φ.77

Facebook
 
Τους τελευταίους μήνες βρέθηκα ξανά και ξανά μπροστά σε συζητήσεις και άρθρα για το facebook. Ως γνήσιος τεχνοφοβικός και ψηφιακά αναλφάβητος αδυνατούσα να πάρω θέση. Οι αντιδράσεις που δεχόμουνα κυμαίνονταν από τον εκστατικό ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, μέχρι την ακραία φοβία για τα ατομικά μας δικαιώματα που καταπατώνται.

Όψεις - Απόψεις / Απρίλιος 2008 - φ.67

Σκέψεις γύρω από το μακεδονικό
 
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90’, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου ανταγωνίζονταν στο στίβο της εθνικοφροσύνης, δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι αυτή ακριβώς η στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας θα απέκλειε μία λογική λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονας χώρας.

Όψεις - Απόψεις / Φεβρουάριος 2009 - φ.76

Η μνήμη και ο πόλεμος
 
            Ένας 40χρονος Ισραηλινός, σκηνοθέτης στο επάγγελμα, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη μνήμη του από την εποχή της στρατιωτικής του θητείας, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του Ισραήλ στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, στις αρχές της δεκαετίας του 80’. Η προσπάθεια του αυτή, μέσα από συναντήσεις με παλιούς του φίλους, άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες της εποχής που παρευρέθηκαν στα γεγονότα και τον ψυχαναλυτή του, είναι το αντικείμενο του, πολυβραβευμένου πλέον, ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων  "Βαλς με τον Μπασίρ".

Όψεις - Απόψεις / Μάρτιος 2008 - φ.66

    
Logans Run
 
Υπάρχει μία ταινία του 1976 που λέγεται Logan’s Run. Πρωταγωνιστής είναι ο Michael York και η αφίσα της αποπνέει εκείνη την χαρακτηριστική seventίλα, που θα μπορούσε κάλλιστα να την κάνει εξώφυλλο δίσκου του David Bowie.