12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Όψεις - Απόψεις / Φεβρουάριος 2008 - φ.65

    
Περί γελοιότητας
 
Οι άνθρωποι όταν κάνουν έρωτα είναι γελοίοι. Με τους αλλοπρόσαλλους μορφασμούς, την επιτηδευμένη επιθετικότητα, την ανυπόστατη αθωότητα, δεν κοροϊδεύουν κανένα. Με τις ασύλληπτες σωματικές στάσεις κορμιών συνηθισμένων σε δουλειές γραφείου και τον ατυχή μιμητισμό ερωτικών ταινιών και εγχειριδίων καμα-σούτρα, μοιάζουν με δόκιμους μετεξεταστέους ακροβάτες. Με τα μουγκρητά και τους αναστεναγμούς τους, τις μπάτσες και τα χάδια τους, τα δαγκώματα και τα γλοιώδη φιλήματα, μοιάζουν με κακόφωνη ορχήστρα και άλλοτε με ήρωες σε Βραζιλιάνικη σειρά στο fast forward.

Όψεις - Απόψεις / Ιανουάριος 2008-φ.64

    
Περί οπλοκατοχής
 
Η πρόσφατη υπόθεση με τα Ζωνιανά έφερε, ηθελημένα ή όχι, στο ημιδημόσιο και κοινωνικό βίο της Κρήτης την συζήτηση περί οπλοκατοχής. Την έφερε μέσα από ένα δίπολο: άλλο η οπλοκατοχή και άλλο η παραβατικότητα. Άλλο οι γκάνγκστερς που αλλοιώνουν την έννοια της παράδοσης, και άλλο η πλειοψηφία των οικογενειών που έχουν όπλα στο σπίτι τους.

Όψεις - Απόψεις / Φεβρουάριος 2007 - φ.54

      Σημειώσεις γύρω από την συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16
 
"Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια" Αυτό το επιχείρημα αποκαλύπτει τη λογική μέσα από την οποία αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την παιδεία και τη σχέση της με την οικονομία. Ως εμπόρευμα που θα αποφέρει σε κάποιους άμεση και γρήγορη κερδοφορία και όχι ως επένδυση μακράς πνοής που θα αναζωογονεί την Ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι η λειτουργία των υπαρχόντων δημοσίων πανεπιστημίων με όρους αγοραίους και όχι αυστηρά ακαδημαϊκούς.

Όψεις - Απόψεις / Δεκέμβριος 2007 - φ.63

    
Τα χρονικά της ζωνιανολογίας
 
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μία ομάδα νέων ανθρώπων 25-30 σε ένα τυχαίο μέρος στα ορεινά της Κρήτης. Ας υποθέσουμε επίσης, ότι η ομάδα αυτή ζει σε μία κοινότητα όπου είκοσι χρόνια πριν αποκλειστική σχεδόν απασχόληση ήταν η κτηνοτροφία. Οι πατεράδες αυτών των παιδιών θα πρέπει ως κτηνοτρόφοι να είχαν μία σχέση με την ζωοκλοπή και μία επίσης σχέση με την οπλοκατοχή όντας κρητικοί, αλλά αυτό δεν μας πολιοαπασχολεί.

Όψεις - Απόψεις / Ιανουάριος 2007 - φ.53

Χριστουγεννιάτικος επισκέπτης

Κλίνγκ, κλόνγκ, κλίνγκ, κλόνγκ, κλίνγκ, κλόνγκ!  ...  Ντούπ ... Ντούπ ...  Ντούπ.
 
-Ποιος είναι, ποιος είναι;
-Ποιανού είναι αυτά τα βήματα;
-Ποιανού είναι οι μπότες που ακούμε να καταχτυπάνε στη σκεπή μας;
-Σβήσε το τζάκι! Γρήγορα σβήσε το τζάκι!
-Σβήσε τη σόμπα, σβήσε και το καλοριφέρ. Με τόσο χοντρό παλτό θα ζεσταίνεται σίγουρα.
-Γρήγορα, γρήγορα, βγάλε έξω τα γλυκά να φιλέψουμε τον επισκέπτη.
-Δεν έχουμε άλλα γλυκά!

Όψεις - Απόψεις / Νοέμβριος 2007-φ.62

    
Η τηλεοπτική σαγήνη του κυρίου Καρατζαφέρη
 
Κιουρίες και Κύριοι! Μία μοναδική παράσταση! Ο Καραγκιόζης αρχηγός κόμματος! Πρωταγωνιστούν: Ο Μπάμπης ο σουγιάς, ο Βουκεφάλας, η μήτρα των Καντακουζηνών αυτοκρατόρων, μία τρίχα απ’ τα μουστάκια του εθνάρχη Παπαδόπουλου και ο Μπιρικόκος ντυμένος πορτατίφ! Ο θίασος θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάς και θα εκστρατέψει προς την απέναντι μπάντα του μπερντέ, στο σαράι, όπου και κατοικοεδρεύουν κλέφτες, τζάκια, τοιούτοι, Εβραίοι κοσμηματοπώληδες, οι Τούρκοι (φυσικά), φλώροι κουλτουριάρηδες αναρχοαυτόνομοι και ο Αλβανός καλουπιτζής του σαραγιού!

Ας κάνουμε τα γήπεδα γκολφ να τα βρούνε μπαστούνια

    
Θυμάται κανείς τον κ. Καραμανλή στην προεκλογική του καμπάνια να μέμφεται εναντίον της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας του Ελληνικού δημοσίου που παρεμποδίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη; Ως παράδειγμα τότε έφερνε μεγάλη επένδυση Αγγλικού επενδυτικού οίκου στο νομό Λασιθίου. Η έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το περί ου ο λόγος έργο εγκρίθηκε από τον κ. Σουφλιά και επιτέλους παράδοση και κρητικοσύνη θα συναντήσουν τον φυσικό τους ταίρι: τα γήπεδα του γκολφ.

Όψεις - Απόψεις / Οκτώβριος 2007-φ.61

    
1.000.000. κομμουνιστές ;!;!
 
Στο βιβλίο "Ατελέσφοροι και Τελέσφοροι" ο Γ.Β. Δερτιλής υποστηρίζει ότι διαχρονικά ο εκάστοτε συνασπισμός εξουσίας διατηρείται στην Ελλάδα μέσα από μία άτυπη αλλά σταθερή συμμαχία μεταξύ των ανώτερων στρωμάτων και της υπαίθρου εις βάρος των μεσαίων και κατώτερων αστικών πληθυσμών. Αν κάτι αποδεικνύουν οι πρόσφατες εκλογές είναι η επιβεβαίωση του παραπάνω σχήματος.

Σκέψεις πάνω στην αριστερά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    
Στις πρόσφατες εκλογές η αριστερά, σε όλο της το φάσμα, τα πήγε καλά. Από τον Δημαρά μέχρι τον Μπουτάρη και από τον Τσίπρα μέχρι τον Μαυρίκο, προέκυψαν μία σειρά από εκπλήξεις που χρήζουν ερμηνείας. Καλούμαστε τώρα από τα Μ.Μ.Ε. να δεχτούμε αυτή τη μικρή νίκη ως αποτέλεσμα είτε της προσωπικής ακτινοβολίας ορισμένων στελεχών της είτε ως ψήφο διαμαρτυρίας, δηλαδή ως συμβάν άσχετο με το πολιτικό της πρόσταγμα.

Όψεις - Απόψεις / Σεπτέμβριος 2007-φ.60

    
Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσω αριστερά.
 
Θα ψηφίσω αριστερά επειδή 650 ευρώ δεν φτάνουν σε κανένα για να ζήσει.
Θα ψηφίσω αριστερά επειδή έχω βαρεθεί τα κόμματα εξουσίας να μιλούν εξ’ ονόματος της ελληνικής οικογένειας και να στηρίζονται ταυτόχρονα στο ξεζούμισμά της για να στηρίζει τα παιδιά της στα πιο δημιουργικά τους χρόνια.

Οι καλοί δάσκαλοι

    
Την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, έχει μόλις γίνει γνωστό ότι το συλλαλητήριο των απεργούντων δασκάλων έχει για άλλη μία φορά δοκιμάσει τα κατασταλτικά μέτρα της αστυνομίας, αφού πρώτα οι εκπρόσωποι τους αρνήθηκαν να εξευτελιστούν με την υπόσχεση ότι θα λάβουν 2 Ευρώ παραπάνω, από τα 103 που από διετίας τους χρωστάει η κυβέρνηση. Οι δάσκαλοι είναι, μαζί με τους καταστολείς τους, η πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, την στιγμή που ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκτελούν το σημαντικότερο των επαγγελμάτων.

Όψεις - Απόψεις/ Ιούλιος-Αύγουστος 2007-φ.59

    
Καλοκαίρι  με τον Θανάση
 
Με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων και όλα τα συναφή το μόνο σίγουρο είναι ότι η θάλασσα θα αρχίσει να ανεβαίνει. Και; Δεν κατάλαβα; Πού είναι το κακό σε αυτό; Τώρα το καλοκαίρι την έχουμε τόσο ανάγκη, που δε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι λίγη ακόμα θα έβλαπτε. Για αυτό και εγώ λοιπόν έχω φροντίσει να βρω το δικό μου καλοκαιρινό ησυχαστήριο δίπλα στη θάλασσα.

...στην παραλία

    
Τίποτα δεν αφήνει σημάδια στην άμμο παρά μόνο το σώμα μας. Ότι και αν προσπαθήσουμε να γράψουμε το παίρνει το κύμα. Μόνο το σώμα υποχρεώνει το νερό να βρει πιο σύντομη πρόσβαση πίσω στη θάλασσα και έτσι δημιουργεί τάφρους και λαγούμια γύρω και κάτω από τα πόδια μας. Το καλοκαίρι, ο ήλιος, η ζέστη, τα αυγουστιάτικα μελτέμια, αυτά όλα είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά το να νομίζει κανείς ότι τα μπάνια είναι κάτι το φυσικό είναι σαν να πιστεύει ότι η τηλεόραση είναι φρούτο οπωροφόρου δέντρου. Αυτά τα δύο μάλιστα φαίνεται πως έχουν ένα μαγικό δεσμό, κάτι που προδίδεται και από την αντανάκλαση του φωτός πάνω τους.

Όψεις - Άποψεις / Ιούνιος 2007 - φ.58

    
Λευτεριά στους φυλακισμένους τηλεθεατές της Βενεζουέλας (και όχι μόνο)
 
Στις 27 Μαΐου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να άρει τη άδεια αναμετάδοσης στον μεγαλύτερο και αρχαιότερο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, τον RCTV. Η πράξη αυτή έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση για να μιλήσει "για το τελειωτικό βήμα της χώρας προς τον ολοκληρωτισμό" και σε σειρά διεθνών μέσων ενημέρωσης και διεθνών οργανισμών, όπως το ίδρυμα Κάρτερ και οι ρεπόρτερ χωρίς σύνορα να μιλήσουν για μία απειλητική κίνηση εναντίον της ελευθερίας του λόγου.

Είμαστε στον αέρα;

    
Στις πρόσφατες καταλήψεις βρεθήκαμε με άλλους τρεις συμφοιτητές μου σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, προσπαθώντας να προπαγανδίσουμε τα αιτήματά μας και να υπερασπιστούμε το δίκαιον του αγώνα μας. Ο καλός κύριος ραδιοφωνικός εκφωνητής (τον οποίο μη θέλοντας να εκθέσω δεν πρόκειται να αναφέρω το όνομα του) μας καλωσόρισε πολύ θερμά, αντιμετωπίζοντας μας,  με το που πατήσαμε το πόδι μας, ως ένα δροσερό άνεμο αλλαγής που σάρωσε το στούντιο του. Το ότι μπορεί να ήμασταν οι τέσσερις πιο ξινοί άνθρωποι του κόσμου δεν είχε σημασία. Οι εξεγερμένοι φοιτητές ήρθαν!

Όψεις - Απόψεις / Μάιος 2007 - φ.57

    

Νικολά Σαρκοζί

 
Την επομένη της νίκης του Νικολά Σαρκοζί, έγινε γνωστό ότι θα περιλάβει στην κυβέρνηση του υπουργούς προερχόμενους από το σοσιαλιστικό κόμμα και τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς. Προσπαθώντας μάλιστα να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων και της αντινεοφιλελεύθερης αριστεράς προέβει σε επαφές με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών ενώσεων εγγυούμενος ότι καμία μεταρρύθμιση δεν θα περάσει η νέα κυβέρνηση χωρίς και τη δική τους συναίνεση.

Δεκάξι να ‘ναι οι ώρες σου

Ο Λένιν έλεγε ότι είναι καλύτερο να ζεις μία επανάσταση παρά να γράφεις για αυτή. Εμένα βέβαια ούτε ο Λένιν ποτέ μου πολυάρεσε ούτε σε καμία επανάσταση μετέχω, παρά μάλλον σε μία εξέγερση μίας γενιάς που ανταρσίες μόνο από πειρατικές ταινίες είχε ακούσει. Η τριτοβάθμια παιδεία νοσεί: η ασύλληπτα συντηρητική αυτή φράση αληθεύει. Νοσεί επειδή όμως εδώ και πάνω από μία δεκαετία τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται την ώρα που αυξάνονται οι εισακτέοι. Το να μιλήσει κανείς για σχέδιο θα ήταν τραβηγμένο. Στην πραγματικότητα η πνευματική ζωή της χώρας δέχεται μία άτακτη επίθεση νεοφιλελεύθερης βλακείας. Όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια και φυσικά ο νέος νόμος πλαίσιο να την τραβήξουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Όψεις - Απόψεις / Απρίλιος 2007 - φ.56

    
Μα γιατί ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές;
 
Από τη στήλη αυτή έχουμε επιχειρηματολογήσει επανειλημμένα για το δίκαιο των φοιτητικών κινητοποιήσεων των τελευταία έντεκα μηνών. Αυτή τη φορά θα προσπαθήσουμε να ισχυριστούμε ότι το φοιτητικό κίνημα προκάλεσε και προκαλεί ένα μικρό σεισμό στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα πολλές από τις ρωγμές του οποίου θα τις συναντήσουμε σε βάθος χρόνου.

4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ / Είμασταν εκεί!

    
 
 
Ανάμεσα στις 4-7 του Μάη διεξήχθη στις εγκαταστάσεις ξιφασκίας και μπάσκετ στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.
 
 
Το να προσπαθήσει κανείς να το περιγράψει είναι παραπάνω από δύσκολο. Και αυτή η δυσκολία είναι ακριβώς αποτέλεσμα της αδυναμίας να αναστοχαστεί κανείς σε ένα πολιτικό γεγονός πελώριο, πολυσχιδές και κατακερματισμένο.
    

Όψεις - Άπόψεις / Μάρτιος 2007-φ.55

 Συννεφούλα που πας;
 
 
Ζούμε σε μία αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Καμία ψευδαίσθηση ως προς αυτό. Ως τέτοια, η δημοκρατία μας έχει δεχθεί τους τελευταίους δέκα μήνες, που είναι ανοικτό το εκπαιδευτικό μέτωπο, σωρεία παραβιάσεων από την ίδια τη κυβέρνηση. Ενδεικτικά μόνο σημειώνουμε:

Όψεις - Απόψεις / Απρίλιος 2006 -φ 45

Η Νεολαία που νίκησε το Μάη

 
Στο "Αμερικανικό Ειδύλλιο" του Φίλιπ Ροθ, μία 16χρονη, κόρη μορφωμένων και καθ’ όλα φιλελεύθερων βιομηχάνων, εμπνευσμένη από τα ιδεώδη του Μαοϊκού αντάρτικου αποφασίζει να ανατινάξει το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς της και να μεταφέρει τον πόλεμο του Βιετνάμ στο σπίτι της. Με αυτό τον τρόπο αποφάσισε ο εν λόγο συγγραφέας να μεταφέρει το κλίμα των νεανικών εξεγέρσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60’, ως μία λογική παρεξήγηση του ίδιου του φιλελευθερισμού που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες λιμπιντικής πίεσης και ευημερούσας θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές παρεκτροπές.