12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

"ΠΟΡΕΙΑ…ΑΠΟΡΙΑΣ"

    
 
Κατά λάθος βρέθηκα στο λάθος σημείο αλλά την… "κατάλληλη" στιγμή.
 
Στάση Μετρό "Πανεπιστήμιο", Σάββατο απόγευμα, 2 Φεβρουαρίου, ώρα 7:30.
 
Ραντεβού με μία φίλη, με το σάκο ακόμα στην πλάτη (ευτυχώς!...).

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ

    
Γράφει ο Ευθύμιος Λέκκας*
 
 
Στο τέλος της δεύτερης και στις αρχές της τρίτης χιλιετίας, ένα αγωνιώδες ερώτημα τίθεται στον απλό πολίτη, στις κυβερνήσεις των κρατών και στην ανθρωπότητα γενικότερα. Πόσο ακόμα είναι δυνατό ο πλανήτης γη να φιλοξενεί τον άνθρωπο και να παρέχει τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή του; Το ερώτημα αυτό δεν είναι ένας εξεζητημένος προβληματισμός κάποιων διανοούμενων, όπως αυτό συνέβαινε πριν ορισμένες δεκαετίες, αλλά μία καθολική αγχωτική και αμείλικτη πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπισθεί.

"ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝΕ",

    
 
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΤΣΙ!
 
          Μέχρι τώρα έλεγαν κάτι που θα ισχύει βέβαια διαχρονικά, ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να σε διαφθείρει περισσότερο από την εξουσία, ή ότι ο πραγματικός χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται όταν αναλάβει εξουσία, νομίζω όμως ότι υπάρχει και κάτι άλλο, εξ’ ίσου διαβρωτικό της ψυχής και της ισορροπίας του ανθρώπου, η    κερδοσκοπία….

… Κρητικά Προϊόντα …

    
 Νο 1  Ελαιόλαδο,
Προσοχή! Πιθανή, Απώλεια Ταυτότητος…
 
Συχνά διατυπώνω την ενδεχομένως ναρκισσιστική άποψη ότι, κατά κανόνα οι Μηχανικοί, διαθέτουν έναν ιδιαίτερο, ορθολογικό τρόπο σκέψης ο οποίος πηγάζει από την ίδια την ετυμολογία του  προσδιορισμού τους. Έτσι, το ίδιο συχνά, κατηγορούμαι για μια μορφή διεπαγγελματικού ρατσισμού για εν λόγω θέμα. Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ σε σχέση με αυτό που γράφω αυτές τις στιγμές, προσπαθώ εδώ και ώρα να σκεφτώ πως να ξεκινήσω το άρθρο μου, αλλά τίποτα, μα τίποτα δεν μου φάνηκε πιο "ελκυστικό" από το, να ξεκινήσω το θέμα με τα δεδομένα που έχω.

Σκουπίδια και Πυρκαγιές

                                                 Τρεις βράχοι λίγα καμένα πεύκα κι ένα ρημοκλήσι

                                                          και παραπάνω
                                                          το ίδιο τοπίο αντιγραμμένο ξαναρχίζει·
                                                          τρεις βράχοι σε σχήμα πύλης, σκουριασμένοι
                                                          λίγα καμένα πεύκα, μαύρα και κίτρινα
                                                          κι ένα τετράγωνο σπιτάκι θαμμένο στον ασβέστη·
                                                          και παραπάνω ακόμη πολλές φορές
                                                          το ίδιο τοπίο ξαναρχίζει κλιμακωτά
                                                          ως τον ορίζοντα ως τον ουρανό που βασιλεύει.
 
                                                        ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ, Μποτίλια στο πέλαγο
 
Σεπτέμβριος 2007

Ναι στο Τουρισμό με σεβασμό και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλον

        
Γράφει ο Γιώργος Αγοραστάκης*
 
Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δώσει σε δημόσια συζήτηση το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισμού της χώρας. Το υπόψη χωροταξικό Νομοσχέδιο είναι σημαντικό για το Νομό Χανίων και απαιτεί τη συμμετοχή στη συζήτηση και την υπεύθυνη αντιμετώπιση των θεμάτων που ρυθμίζει, τόσο από τους αρμόδιους Φορείς, όσο και τους ενδιαφερόμενους πολίτες των Χανίων, μιας και ο τουρισμός είναι μια από τις κυρίαρχες, παραγωγικές  δραστηριότητες της περιοχής μας.
Διατυπώνουμε δημόσια τις θέσεις επί της αρχής του Νομοσχεδίου και έχουμε την πρόθεση να τις προβάλουμει στα θεσμικά Όργανα που συμμετέχουμε, αλλά και στις όποιες διεργασίες αναπτυχθούν, τόσο στην τοπική όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Για την διαμόρφωση των θέσεων μας προηγήθηκε συνεργασία με το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτ. Κρήτης.

Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά / Κολυμβάρι Ο Τόπος Μας

    
 
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά που πραγματοποιούνται στα Χωριά του Δήμου Κολυμβαρίου.
 
Δυο συναυλίες και μια έκθεση φωτογραφίας περιλάμβανε αυτό το πρώτο μέρος. Δράσεις που αγκαλιάστηκαν από ντόπιους και επισκέπτες. Ιδιαίτερη αναφορά για την έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Μανουσάκη με φωτογραφίες από την περιοχή καθώς πέραν της ιδιαίτερης δουλειάς του φωτογράφου αξίζει μνεία στον κοινωνικό χαρακτήρα της έκθεσης αφού τα έσοδα διατέθηκαν στο Αννουσάκειο Ίδρυμα της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου.

… Ημέρες Υγείας και Τσιγάρο …

   Αναζητείται Ελπίς, Ελλείψει Παιδείας

Ελλείψει Παιδείας, Αναζητείται Ελπίς
 
Εδώ και μερικές μέρες είχα έντονα την αίσθηση ότι τα πράγματα περιστρέφονται γύρω μου με ένα εξαιρετικά αντιφατικό τρόπο, δημιουργώντας μου μια αίσθηση "Απολλώνιων Κύκλων". Η παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος, έδωσε τη σειρά της στην παγκόσμια μέρα του περιβάλλοντος και όλες μαζί έδωσαν τη σειρά τους στην ημερομηνία έναρξης των νέων μέτρων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Γιατί την κάνουν;

    
Εδώ και μερικά χρόνια στις 22 Σεπτεμβρίου "γιορτάζει" η δημοτική αρχή αυτής της αυτοκινητόπληκτης πόλης την πανευρωπαική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Και πώς την γιορτάζει; Με φιέστα μιας ώρας που περιλαμβάνει: μπλουζάκια, ποδηλατικό γύρο και την εκφώνηση  των αναμενόμενων λόγων και ευχολόγιων του αντιδημάρχου Παπαδογιάννη.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών στα Χανιά

    
Στέκι δύναμης και ελπίδας
 
Με αφορμή την διαδικασία μεταστέγασης του στεκιού στα Χανιά σας παρουσιάζουμε στιγμές από την μέχρι τώρα πορεία και παρουσία του.
Επίσης αντί περιττών δικών μας λόγων αφήνουμε να διαβάσετε το εισαγωγικό κείμενο στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από το στέκι ( www.stekichania.gr )
Μ.Φ.
                

Δήμος Κολυμβαρίου: Παρελθόν και μέλλον

    
Ο συντοπίτης μας Γιώργος Αγοραστάκης, ως εκπρόσωπος της παράταξης "Ανεξάρτητη Νομαρχία" στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του νομού αλλά και γενικότερα.
 
Οι γνώσεις του και η πείρα του είναι πολύτιμη. Ο λόγος του έχει βαρύτητα. Θέσαμε σ’ αυτόν το ζήτημα Δήμος Κολυμβαρίου: Παρελθόν και μέλλον. Και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση ακολουθεί.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

… Ανακύκλωση Νο 1 …

    
 
Εναλλακτική Διαχείριση ή (εκ)Παίδευση που μας λείπει;
 
Η αλήθεια είναι ότι ήθελα εδώ και αρκετό καιρό να παρακολουθήσω στενά το γιο μου, αλλά τη μια οι δικές μου δουλειές και την άλλη η δική του "φούρια" δε με άφηναν να πραγματοποιήσω το σχέδιό μου. Εκείνη πάντως ήταν η καταλληλότερη μέρα. Είναι ένα - σχεδόν καλοκαιρινό, - εορταστικό Σάββατο και δεν θα εργαστώ, ενώ αυτός δεν έχει σχολείο. Έχουμε κανονίσει να φάμε μαζί πρωινό, μετά θα πάμε για ψώνια και δώρα, κι έτσι, δε θα μπορέσει να φύγει λεπτό από το "σκόπευτρό" μου.

Κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη της ενδοχώρας

                           και ένα ….. παράδειγμα.
 
 
Γράφει ο Στράτος Μηλιδάκης,
Υπεύθυνος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ
 
 
Σύμφωνα με τον Άγγλο Καθηγητή Ινδικής καταγωγής Πάρθα Ντασγκούμπα "Η Ηθική της οικονομίας απαιτεί και επιτρέπει οι πολίτες που ζουν από τους οικονομικούς πόρους του παρόντος να παρέχουν το δικαίωμα και στους κατοίκους της επόμενης γενιάς να μπορούν να ζήσουν". Ο παραπάνω ορισμός κατά κάποιο τρόπο είναι αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη, αειφορία κ.α έννοιες τεχνοκρατικές που παρ’ όλο που έχουν μεγάλη σημασία δεν είναι εύκολα αντιληπτές. Οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια λοιπόν θα πρέπει να εξασφαλίζει την δικαιοσύνη ανάμεσα στις γενιές.

Δυο νέες δράσεις υλοποιεί η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

    
 
Την υλοποίηση δυο νέων δράσεων, για τον επόμενο χρόνο,  ανέλαβε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της.

Φώτα ανοικτά με σχολεία ανοικτά.

 Μια ιδέα με αφορμή μια εκδήλωση

 
Με αφορμή μια εκδήλωση που έγινε στα πλαίσια των δράσεων στα χωριά του Δήμου Κολυμβαρίου, και συγκεκριμένα αυτή στην Πανέθημο, όπου ένα δρώμενο για παιδιά προηγήθηκε της συναυλίας της Οκτάβας, αναρωτήθηκα γιατί τέτοιες εκδηλώσεις για τα παιδιά είναι σύντομες, συμπληρωματικές και συνοδευτικές εκείνων των ‘μεγάλων’;

Τουριστική Επένδυση Μαμούθ στον Kάβο Σίδερο

    Η στάση της Oικολογικής Oμάδας Σητείας
του Αντώνη Ανηψητάκη*
 
Η έγκριση της ΜΠΕ (6.11.06) και της KYA (5.2.07) για την τεράστια επένδυση 1,2 δις €στον Kάβο Σίδερο, που προβλέπει 5 χωριά, συνεδριακό κέντρο, 3 γκολφ προκαλεί ποικίλες και έντονες αντιδράσεις λόγω μεγέθους, ιδιαιτερότητας τής περιοχής και της εμπλοκής τής Εκκλησίας. Oικολογικές οργανώσεις και πολίτες καταφεύγουν στο ΣτE για την ακύρωση του έργου. H στάση της Oικολογικής Oμάδας Σητείας η (OOΣ), που δεν απέρριψε εξ αρχής το έργο, έχει συζητηθεί ιδιαίτερα.

Ποδηλατόδρομος από Αγιά μέχρι Κολυμπάρι

    
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
 
 
Υπέρ της δημιουργίας ποδηλατόδρομου από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι στη θέση του παλιού "χάντακα" που χρησιμοποιούταν για την άρδευση της περιοχής, εχει ταχθει το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων.

Ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την παραχώρηση του χάνδακα για αυτόν τον σκοπό.

Νταμάρια στο Ιναχώρι:

    (άλλη μια) Σύγκρουση με την κοινή λογική
 
Δεν υπάρχει σύγχρονη μελέτη (οικονομική, αναπτυξιακή, περιβαλλοντική) που να μην θεωρεί ως θεμελιώδες ζητούμενο για την ανάπτυξη τη χάραξη μιας μέσο-μακροπρόθεσμης πολιτικής. Από την πληθώρα των κατευθύνσεων που μπορεί να ακολουθηθούν, το ζητούμενο είναι η επιλογή 2-3 βασικών αξόνων πάνω στους οποίους χτίζεται η προοπτική μιας περιοχής. Λογικό θα μου πείτε. Ναι, αλλά ελάχιστες περιπτώσεις περιοχών πληρούν πραγματικά αυτό το ζητούμενο.

Δίκτυννα

    Η Δίκτυννα ήταν αρχαιότατη θεότητα ή νύμφη της Κρητικής Μυθολογίας. Η Δίκτυννα αντικατέστησε τη Θεά της φύσης της Μινωικής εποχής και ταυτίζεται με την Άρτεμη που λεγόταν και Άρτεμη - Δίκτυννα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση η Δίκτυννα θεωρείτο νύμφη της ακολουθίας της Θεάς Άρτεμης.

… Ανεργία και Νέες Τεχνολογίες – Βίοι Παράλληλοι

    
Προβληματισμοί, Λύσεις (;) και πραγματική Διάσταση…
 
Το περιστατικό το οποίο θα αναφέρω σαν αρχή, δεν έχει χρονίσει ακόμα, συνέβη νομίζω τον περασμένο Μάιο, λίγο μετά την Πασχαλιά και λίγο πριν αρχίσει η φούρια της εποχικότητας και το καλοκαίρι. Όλα άρχισαν καθώς ο Διευθυντής Πωλήσεων μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας ζήτησε κατεπείγον ραντεβού με σκοπό να μας παρουσιάσει ένα νέο "επαναστατικό" σύστημα λήψης και παράδοσης παραγγελιών προϊόντων το οποίο - κατά δήλωσή του - θα μας άφηνε κατάπληκτους. Θα προσπαθήσω πολύ να σας μεταφέρω επακριβώς τα λόγια του: