12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Γνωρίζω την Ελιά

Εκστρατεία ΣΕΔΗΚ – Εκπαιδευτικών για ανάδειξη της Ελιάς και του Ελαιολάδου στα Σχολεία

Οργάνωση εκδηλώσεων «Γνωρίζω την Ελιά» στα Νηπιαγωγεία και Α΄ Δημοτικού


Οι Δημόσιοι χώροι

Σκέψεις με αφορμή το κόψιμο του Δρυ στον Αγ. Ιωάννη

Γράφει ο  Σήφης  Χιωτάκης, γεωπόνος

Η αυθαίρετη, παράνομη, ανεξήγητη και χωρίς λογική πράξη έγινε. Ο άνω των 150 ετών Δρυς στα Χανιά, στην περιοχή του Αη γιάννη, από τους ελάχιστους μέσα στην πόλη αν όχι ο μοναδικός, κόπηκε δεν ξέρουμε ακόμα με ποιο σκεπτικό, από τον ιερέα της ενορίας.

Το κίνημα της βραδύτητας

Γράφει ο  Αλέκος Λασκαράτος

Αν συναντήσετε κάποιον γνωστό σας στο δρόμο και τον ρωτήσετε τι κάνει, η πιο συνηθισμένη απάντηση που θα πάρετε, με κάποιο κρυφό καμάρι και τέντωμα του κορμιού προς τα πίσω, είναι «τι να κάνω; τρέχω» ή «τρέχω και δεν προλαβαίνω» και άλλες παρεμφερείς.

Η ημέρα της γυναίκας!

Γράφει η Σοφία Τσουρλάκη

Κοίταξε με αγωνία το ρολόι του τοίχου. Οι δείκτες σήμαιναν ήδη εννέα και μισή και τα κορίτσια την περίμεναν στις δέκα. Θα πήγαιναν σινεμά και μετά για ένα ποτάκι! Αυτή την έξοδο την κανόνιζαν εδώ και εβδομάδες, άλλωστε δεν είναι κάθε μέρα η «μέρα της γυναίκας». Απόψε θα ξέσκαγαν!!

Γιατί η Αριστερά του 40% είναι στο περιθώριο;

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ*

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ανέδειξαν στην Αττική πρώτη δύναμη την Αριστερά. Εντούτοις, το βράδυ των εκλογών, η Αριστερά ήταν στα υπόλοιπα, στα αποτελέσματα που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν.

Υπάρχουν καλά νέα.

Γράφει ο Αντώνης Περιβολάκης

Ξεφυλλίζοντας τους φυλλομετρητές (browsers) του Διαδικτύου για να δεις τα νέα από διάφορα σημεία του πλανήτη διαπιστώνεις αναμφίβολα πως η πλειοψηφία των ειδήσεων έχει αρνητικό πρόσημο.

Το ¨πρόβλημα¨ της αξιολόγησης και ηαξιολόγηση του προβλήματος

Γράφει ο Βασίλης Λούμπος

Η στρατηγική σημασία της αξιολόγησης για την ποιοτική ανάπτυξη και λειτουργική αποτελεσματικότητα κάθε  μορφής συστήματος, πολύ περισσότερο της εκπαίδευσης, δεν μπορεί να αμφισβητείται.

Το νέο κύμα...

Γράφει ο Νίκος Κοκολάκης

Κάτι γίνεται, κάτι πρόκειται να συμβεί. Μια υπόκωφη βοή που όλο και πιο δυνατά ακούγεται, μια γενική ανησυχία νομίζω υπάρχει. Υποψίες ότι έρχεται το 3ο κύμα Ελλήνων μεταναστών.

Η αριστερά στο σταυροδρόμι

Γράφει ο Σεραφείμ Ρίζος

Το άρθρο του Γ. Σταθάκη «γιατί η αριστερά του 40% είναι στο περιθώριο;», στο πρό-προηγούμενο τεύχος της «Πυξίδας», ανοίγει τη συζήτηση για τις δυνατότητες παρέμβασης της αριστεράς.

Τόση ομορφιά δεν αντέχεται! (Κάψαμε και την Πρέβελη…)

Tου Δρ Χαράλαμπου Γ. Φασουλά

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Συμπτώσεις;

Καμιά φορά το κύλισμα του χρόνου παίζει τέτοια παιγνίδια που είναι να απορείς μήπως όντως κάτι κατευθύνει και συντονίζει τα πάντα στο σύμπαν. Την ίδια μέρα που διάβαζα σε ένθετο των κυριακάτικων εφημερίδων τη δήλωση περιηγητή του προ-προηγούμενου αιώνα για την Κρήτη,

Η μετανάστευση σε ρε μινόρε

Των Αντώνη Περιβολάκη και Ματθαίου Φραντζεσκάκη

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ανεπίσημα ως χώρα υποδοχής μεταναστών. Αυτός ο ανεπίσημος χαρακτηρισμός επιβεβαιώνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει στη χώρα μας ούτε ένας κάτοικος, είτε αλλοδαπός είτε ημεδαπός, είτε ενήλικος είτε ανήλικος που να μην έρχεται καθημερινά σε επαφή με μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει την πολυποίκιλη σύνθεση του πληθυσμού μας.

Ποδηλατοκτονώντας θυμωμένος στα Χανιά

Γράφει ο Ishkandar Alexandria, Egypt

Είμαι θυμωμένος. Γυρνάω με το ποδήλατό μου στους δρόμους των Χανίων και είμαι πολύ θυμωμένος. Δε μου φταίνε τόσο οι λακκούβες στους δρόμους και τα κακοφτιαγμένα ρείθρα των πεζοδρομίων.

ΕΛΕΠΑΠ Χανίων: 30 χρόνια προσφοράς και ελπιδας

Το 2010 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια λειτουργίας του Παραρτήματος Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ. Με αφορμή αυτό ακολουθεί μια καταγραφή της πορείας, των υπηρεσιών και των αναγκών ενός προνοιακού φορέα που έχει προσφέρει πολλά σε περισσότερα από 1100 παιδιά από όλη την Κρήτη.

Ακούει κανείς;

Η μονάδα νεογνών στα Χανιά, τα φακελάκια και η κώφωση της εξουσίας !!!

Το θέμα της μονάδας νεογνών στα Χανιά είναι τόσο παλιό που η δύναμη της καθημερινότητας το έχει κάνει να χάνεται μέσα στην συχνή αναμόχλευση του. Δεν μιλάμε για μια ακόμα δυστοκία στο χώρο της υγείας, αναφερόμαστε σε ελλείψεις που αποδεδειγμένα οδηγούν σε θάνατο ή σε αναπηρίες. Τα παραπάνω έχουν αναδειχθεί πολλές φορές από τα τοπικά ΜΜΕ κάποιες δε θεωρήθηκε ότι απλά υπερέβαλαν.

Ανάγκη για Κρητική Καταναλωτική Συνείδηση

Aνάδειξη της  Κρητικής και απομυθοποίηση   της Μεσογειακής Διατροφής!

Η ανάπτυξη «Κρητικής καταναλωτικής συνείδησης»  είναι φανερό ότι πρέπει  να αποτελέσει σήμερα βασική προτεραιότητα σε μια στρατηγική για την προώθηση των προϊόντων του νησιού.

“Να προστατέψουμε το Λαφονήσι”

elafonisi_xania

"Να υπογραφτεί τώρα το χωροταξικό του Λαφονησίου" και "να προστατέψουμε το Λαφονήσι", ζητεί με επιστολή της στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Λαφονησίου και της ευρύτερης περιοχής".

 

Πολιτιστικός Τουρισμός

Ο Πολιτιστικός Τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη της Κρήτης

Γράφει ο Δρ Δημήτρης Τερζάκης,

Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Λίγα λόγια για την οικονομία

Με την πίκρα στο στόμα και την ψυχή για την υποβάθμιση της χώρας και τον άδικο, ύπουλο, παράλογο, «συμβολικό»; θάνατο τριών συναδέλφων, θα προσπαθήσω να εκθέσω κάποιες απόψεις για την οικονομία.

Στην εποχή αυτή που ζούμε η οικονομία είναι διεθνής, ο ένας επενδύει στα «προϊόντα» ή στα ομόλογα του άλλου, αν θεωρήσει ότι θα έχουν κέρδος και με γνώμονα μόνο αυτό, πείθει τον κόσμο να δώσει τα λεφτά του, (για να κερδίσει βέβαια και αυτός κάτι), κερδίζοντας αυτός πολλαπλάσια...

Επέτειος

Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ

Η κατάθλιψη που περιβάλλει τις επετειακές αναπαραστάσεις της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι προϊούσα και αθεράπευτη.

Αυτο-μόρφωση =Κατάρτιση ;

Γράφει ο Αντώνης Αθ. Παπαδεράκης, Μαθηματικός

Δεν είναι η πρώτη φορά όπου, το προς διαπραγμάτευση από τους υποψήφιους φοιτητές θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων δίνει την ευκαιρία μιας ευρύτερης συζήτησης και την ανάπτυξη γενικότερου προβληματισμού.