12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η ανεξάρτητη ενημέρωση είναι η άμυνά μας

Κρίση; Ποια κρίση;

Έτσι το νοιώθουμε εγώ κι εσείς, γι αυτούς που κινούν τα νήματα όμως, αυτούς που διαφεντεύουν τον πλανήτη, που κάνουν κουμάντο στη ζωή μου, τη ζωή σας, τη ζωή μας, αυτούς που βρίσκονται πίσω από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τη Στάνλεϊ Μόργκαν, τη Moody’s και τα άλλα εργαλεία του συστήματος, γι’ αυτούς που δίνουν «γραμμή» στους πολιτικούς (τους οποίους – φευ – νομιμοποιούμε με την ψήφο μας),


Εγχειρίζοντας έναν Τροϊκανό μυαλό

Αν προσπαθήσουμε να εγχειρήσουμε την στρατηγική που επιβάλει η Τρόικα των Ισχυρών στην Ελλάδα ίσως διαπιστώσουμε την βάση της σκέψη της.

UNESCO – Η υποψηφιότητα των Χανίων

 
Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης
 
Το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα από συναρμόδιους τοπικούς φορείς το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας της Παλαιάς Πόλης των Χανίων ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αναμφισβήτητα η Παλαιά Πόλη διαθέτει την ιστορική φυσιογνωμία και τη γραφικότητα μιας ιδιαίτερης πόλης, ελκυστικής όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους της.

πολιτεία, δημοκρατία & αυτοδιοίκηση

ex_72

 

 

ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αγοραστάκης Γιώργος
Εκδ.«ΠΥΞΙΔΑ»

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

αναζητήστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία

Η εκλογές τελείωσαν και τώρα τι;

          Το μετεκλογικό  τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται
-         Το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον το τιμόνι της χωράς με μια ξεκάθαρη και δυναμική νίκη που δίνει το δικαίωμα αλλά και τη δύναμη στο Γ. Παπανδρέου να αποδείξει ότι όντως ψάχνει άριστους  και όχι αρεστούς.
-         Η ΝΔ δημοκρατία μετά τον καταποντισμό ψάχνει αρχηγό και πολιτικό στίγμα.
-         Το ΚΚΕ κατέγραψε άλλη μια υποχώρηση δυνάμεων και το ερώτημα επανέρχεται για το κατά πόσο απασχολεί την ηγεσία του η όλη πορεία ή απλά για όλα συνεχίζουν να φταίνε άλλοι.
-         Ο ΛΑΟΣ δεν φάνηκε να κεφαλαιοποιεί την υπερ-προβολή του.
-         Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πείσμα "φίλων" και εχθρών, καταγράφει στους κερδισμένους και κατέγραψε μια "μικρή νίκη" αναπτερώνοντας τις ελπίδες τόσο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς όσο και μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
-         Οι Οικολόγοι – πράσινοι καταγράφηκαν ως μια αξιοσημείωτη δύναμη που μένει να δείξει ότι μπορεί να έχει στέρεο πολιτικό λόγο
Μ΄αυτά και μ΄ αυτά απευθύναμε ερώτημα σε τρεις πολίτες αυτής της πόλης για "το πώς βλέπουν το μετεκλογικό τοπίο".
Μ.Φ.

Με τη Φωνή Των Γονιών

ΜΕ  ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ 
 
    Μία από τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες που βιώνουν έντονα τον κοινωνικό  ρατσισμό και την προκατάληψη  είναι και αυτή των δικών μας  παιδιών με νοητική αναπηρία, και  των οικογενειών τους που καθημερινά δίνουν ένα μεγάλο αλλά συνάμα όμορφο αγώνα που αν και δοκιμάζει κάθε ανθρώπινη αντοχή ποτέ δεν πάει χαμένος γιατί η ελπίδα της μάχης που κερδίζεται παραμένει πάντα ζωντανή.

Σβάστικες και αγκυλώσεις!

Το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου στη Χαλέπα, ήρθε να προσθέσει ακόμα μια «θεαματική επιτυχία» διαφόρων «νταήδων ανδρών» απέναντι σε μια ανυπεράσπιστη δασκάλα.

…για την παλιά πόλη (3)

 
Η ανάπλαση των ιστορικών περιοχών, σε σχέση με τον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό των πόλεων, δεν είναι προϋπόθεση μόνο για την τουριστική ανάπτυξη. Είναι μία πρόκληση απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και διαμορφώνει την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της πόλης.

Η άκρα δεξιά, ο εθνοφυλετισμός και η βία

Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα η άκρα δεξιά ξέφυγε από το πολιτικό περιθώριο και άρχισε να ισχυροποιεί την επιρροή και την εκλογική αντιπροσώπευσή της. Παράλληλα με τη δυσανάλογα μεγάλη προβολή των εκπροσώπων του χώρου στην ιδιωτική τηλεόραση, αυξήθηκε η απήχηση των απόψεών τους στην κοινή γνώμη, αλλά και τα κρούσματα ακροδεξιάς βίας.

Όχι δεν θα φοβηθώ

Τα τελευταία χρόνια έχω ένα έντονο υπαρξιακό ερώτημα κοινωνικο - πολιτικού χαρακτήρα: άραγε, γιατί δεν μπορώ να ζήσω μέσα στο φόβο, μέσα στα έγκατα του τρόμου; Αφού έτσι επιτάσσουν καθημερινά τα κανάλια μέσα από έναν ορυμαγδό εικόνων και γεγονότων - πραγματικών και φτιαχτών - που μου υπενθυμίζουν τον διακαή τους πόθο να με βλέπουν τρομαγμένο σε μια χώρα που έχει γεμίσει από "τρομοκράτες".

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση

ή

10 σημεία για τη ριζική αναμόρφωση του προγράμματος «Καλλικράτης»

Γιώργος Αγοραστάκης
Μέλος Δ.Σ. ΕΝΑΕ
Νομαρχιακός Σύμβουλος Χανίων

Η Ελλάδα διακρίνεται για το συγκεντρωτικό πολιτικό και διοικητικό της σύστημα μέσα στο οποίο οι αποκεντρωμένοι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης ασκούν ένα εντελώς περιορισμένο ρόλο στις δημόσιες υποθέσεις. Κατά καιρούς στο παρελθόν επιχειρήθηκαν ορισμένες διοικητικές μεταβολές οι οποίες απέτυχαν, γιατί δεν  άγγιξαν την καρδιά του προβλήματος που είναι ο συγκεντρωτισμός του κράτους. Σήμερα επανέρχονται πάλι οι ίδιες συζητήσεις με αφορμή το κυβερνητικό πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Τοπικά Αναψυκτικά.

Από το χθες στο σήμερα με δυναμική και πάθος
 
Από την "σειρήνα" των πολυεθνικών, στην εποχή των "ντόπινγκ". Οι επιχειρήσεις αναψυκτικών της Κρήτης που άντεξαν τους "Κύκλωπες" και τους "Λαιστρυγόνες", ξαναγίνονται μύθος. Κερδίζουν ολοένα και φανατικότερους καταναλωτές καθώς πείθουν ότι εκφράζουν το "γνήσιο", το "παραδοσιακό", το "δοκιμασμένο".

«υνί πιρούνι».

Φίλε καταναλωτή,

Είμαστε Ομάδα Βιοκαλλιεργητών του Νομού Χανίων και σε καλούμε να συμμετέχεις σε αυτό το κίνημα αλληλέγγυας και δίκαιης συναλλαγή μεταξύ μας, για την αντιμετώπιση της αλόγιστης κερδοσκοπίας στο εμπόριο τροφίμων η οποία έχει φέρει σε αδιέξοδο την αϊφόρο παραγωγή αλλά και εσένα τον καταναλωτή.

Προσφέρουμε τυποποιημένα προϊόντα πιστοποιημένης βιολογικής παραγωγής

από τον αγρό στο πιάτο με το σήμα «υνί πιρούνι». Τα προϊόντα μας έχουν τυπωμένη την ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης και τα στοιχεία παραγωγού επί της συσκευασίας ώστε να προστατεύεται ο καταναλωτής από τις όποιες ενδιάμεσες κερδοσκοπικές βλέψεις και ο παραγωγός από ανέλεγκτη εκμετάλλευση. Η τιμή αυτή αφ'ενός προβλέπει μια δίκαιη τιμή παραγωγού η οποία καλύπτει το κόστος μιας παραγωγής κοινωνικά δίκαιης και περιβαλλοντικά σωστής και αφ εταίρου εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα σε προσιτή τιμή για τον κάθε καταναλωτή.

Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα απ'ευθείας από εμάς τους παραγωγούς και από σημεία λιανικής πώλησης που υποστηρίζουν το κίνημα μας.

Οι λιανοπωλητές που συμμετέχουν στο κίνημα «υνί- πιρούνι» προβάλλονται επωνύμως μέσα από όλα τα διαθέσιμα σε μας μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης διαφοροποιούνται και αναγνωρίζονται με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα του κινήματος «υνί πιρούνι» στην πρόσοψη του καταστήματος τους.

Τα προϊόντα με το σήμα «υνί-πιρούνι» είναι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα που παράγονται σε αγροκτήματα του Νομού Χανίων από παραγωγούς, μέλη της ομάδας και συσκευάζονται σε πιστοποιημένο τυποποιητήριο για βιολογικά προϊόντα και με επιπλέον πιστοποίηση ως προς την:

Διαχείριση Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000: 2005 ( HACCP )

Διασφάλιση ποιότητας ISO 9001: 2000

Διασφάλιση Περιβάλλοντος : ISO 14001:2004

Global Standard Food BRC

International Food Standards IFS Version 5 (Higher Level).

Στην προσπάθεια μας να προβάλλουμε την ιδέα της αλληλέγγυας συναλλαγής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, αναζητούμε υποστήριξη και συμπόρευση με τον κάθε ευαισθητοποιημένο καταναλωτή και λιανοπωλητή που αναγνωρίζει την κοινωνική αυτή ανάγκη.

Η συμμετοχή σου προσφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη, προβολή αλλά και προστασία του κινήματος μας, για το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει μοντέλο για ένα κοινωνικά ευρύτερο κίνημα στον τόπο μας.

Ενημερωθείτε για εμάς στο inipirouni.gr ή στο 6951000100 και στηρίξτε την ιδέα μας που συμφέρει όλους!

…για την παλιά πόλη των Χανίων (1)

 
Αποτέλεσμα σταδιακής εξέλιξης και επεκτάσεων, η πόλη των Χανίων, ακολούθησε  µια χαρακτηριστική πορεία και αποτελεί µια ιδιαίτερη παράθεση στοιχείων με έντονη την ανάµιξη των λειτουργιών και των χρήσεων σε κοινωνικό και οικονοµικό επίπεδο, διατηρώντας  την κεντρικότητα της µε τις ανθρώπινες διαστάσεις της και τον πολύ-λειτουργικό της χαρακτήρα.

Άγχος και Χριστούγεννα

Γράφει ο Γιάννης Λύκος*

Τα Χριστούγεννα, για τους περισσότερους από εμάς, είναι συνυφασμένα με τη γιορτινή ατμόσφαιρα, με ένα διάλειμμα από την εργασία, με οικογενειακές συγκεντρώσεις και την  ανταλλαγή δώρων. Έτσι για την πλειοψηφία των ανθρώπων, η γιορτινή αυτή περίοδος φέρνει στον νου ευχάριστες εικόνες. Ταυτόχρονα όμως η εορταστική περίοδος φέρνει μια αλλαγή από την καθημερινή ρουτίνα και κάθε αλλαγή, ευχάριστη ή δυσάρεστη, απαιτεί ένα σύνολο προσαρμογών από μας, προσαρμογές οι οποίες σημαίνουν ένα πράγμα: άγχος.

Σε γενικές γραμμές οι συνηθισμένες πηγές άγχους αυτή την περίοδο συμπεριλαμβάνουν την οικονομική επιβάρυνση των δώρων, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, την «υποχρεωτική» διασκέδαση/την «πίεση» που ασκούμε στον εαυτό μας για να διασκεδάσουμε, το ιδιαίτερα γεμάτο με κοινωνικές επαφές πρόγραμμα ή από την άλλη μεριά την πιθανή απομόνωση, την υπερκατανάλωση αλκοόλ και φαγητού, την έλλειψη ύπνου ή και απλώς την αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου μας, την έλλειψη άσκησης κλπ.

Τη γιορτινή αυτή περίοδο όντως αυξάνεται το άγχος μας – τα Χριστούγεννα φαίνεται να κάνουν τον κόσμο μας πιο «έντονο». Η εντατικοποίηση αυτή της εμπειρίας, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή είναι πιεσμένοι από ήδη υπάρχουσες δυσμενείς συνθήκες, πιθανόν να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα ή να χειροτερέψει τα ήδη υπάρχοντα.

Για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με διαταραχές της διάθεσης (πχ κατάθλιψη) ή με αγχώδεις διαταραχές ίσως την περίοδο αυτή να βιώσουν μια όξυνση των συμπτωμάτων λόγω του άγχους της εορταστικής περιόδου. Από την άλλη μεριά, άνθρωποι με σχετικά άθικτες τις άμυνές τους, οι οποίοι είναι καλά προσαρμοσμένοι και λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους, ενώ ίσως βιώσουν πιέσεις εξαιτίας της εορταστικής περιόδου, το άγχος που θα αναδυθεί θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διαχειρίσιμο.

Εάν πριν ή κατά την εορταστική περίοδο διαπιστώσετε ότι γίνεστε ευερέθιστοι, έχετε αϋπνίες, χάνετε την όρεξή σας, νιώθετε ένταση (νιώθετε «σφιγμένοι», έχετε πονοκεφάλους), ή νιώθετε ότι «πνίγεστε», τότε ίσως το άγχος σας να έχει ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία αισθάνεστε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε με ευκολία.

Τι να κάνετε

Η εμπειρία δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το άγχος είναι να προετοιμαστούμε για τις δυσκολίες που έρχονται. Η οικονομική πίεση που προκαλεί η συγκεκριμένη περίοδος, για παράδειγμα, είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη αν έχουμε προετοιμαστεί για αυτή από νωρίς μέσα στη χρονιά. Κάντε μια λίστα με τα δώρα που θέλετε να αγοράσετε και αφού υπολογίσετε τις οικονομικές σας δυνατότητες κατανείμετε το διαθέσιμο ποσό. Ακόμη,  διαχειριστείτε τα οικονομικά σας μέσα στη χρονιά λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές ανάγκες της Χριστουγεννιάτικης περιόδου (πχ αποταμιεύοντας κάποια χρήματα κάθε βδομάδα κατά τη διάρκεια του χρόνου για τα έξοδα των Χριστουγέννων που θα έρθουν). Ψωνίστε νωρίτερα, εκτός εορταστικής περιόδου, και γλυτώστε και το άγχος που ίσως να προκληθεί από τον συνωστισμό κι από το ότι δεν βρίσκετε αυτό που ψάχνετε.

Όσοι περνούν Χριστούγεννα μακριά από την οικογένειά τους καλό είναι να φροντίσουν να μην μείνουν μόνοι αυτές τις ημέρες. Αναζητήστε την παρέα άλλων που βρίσκονται σε παρόμοια θέση κι αδράξετε αυτή την ευκαιρία για να συνδεθείτε καλύτερα με ανθρώπους που έχετε γνωρίσει εδώ, καλώντας τους να περάσετε μαζί κάποιες από τις γιορτές. Αποδεχτείτε επίσης προσκλήσεις άλλων που ίσως από ευγένεια θα απορρίπτατε.

Το άγχος που μπορεί να προξενήσει η απομόνωση από τους συγγενείς είναι κάτι εύκολα κατανοητό. Ωστόσο, το άγχος που μπορεί να προκαλέσουν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι δυνητικά εξίσου έντονο και κάτι για το οποίο δεν είμαστε συνήθως ενήμεροι ή προετοιμασμένοι.  Η αναζωπύρωση παλιών ανταγωνισμών ανάμεσα σε αδέρφια, η «πρόσκληση»  για επιστροφή σε παλιότερους ρόλους και τρόπους συσχέτισης με άλλα μέλη της οικογένειας, η προσπάθεια που ίσως να καταβάλουμε για να αποδεχθεί η οικογένειά μας τη νεοαποκτηθείσα ταυτότητά μας, όλα αυτά μπορούν να μετατρέψουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε πεδίο μάχης. Ο κανόνας είναι γενικά απλός: εάν η οικογένεια είχε την τάση να τσακώνεται σε προηγούμενα Χριστούγεννα αποδεχθείτε το και μην περιμένετε ότι κάτι θα αλλάξει αυτά τα Χριστούγεννα – αντίθετα, προετοιμαστείτε για να καταφέρετε να μείνετε ήρεμοι.

Προετοιμασία σε αυτή την περίπτωση σημαίνει πρόβλεψη και δημιουργία εναλλακτικών λύσεων. Αν για παράδειγμα περιμένετε ο πατέρας σας να ξαναφέρει στην επιφάνεια το συνηθισμένο θέμα των εργασιακών σας επιλογών, αποφασίστε αυτή τη φορά να τον ενημερώσετε από πριν ότι επιθυμείτε να απολαύσετε την παρέα του χωρίς να συζητήσετε τα επαγγελματικά σας. Κατόπιν, κάθε φορά που δοκιμάζει να ανακινήσει το συγκεκριμένο θέμα θυμίστε του ότι προτιμάτε να μην κουβεντιάσετε τα της δουλειάς αυτές τις μέρες.

Αν επιμείνει, απλά να είστε προετοιμασμένοι να αλλάξετε θέμα, να ζητήσετε συγγνώμη για πάτε στην τουαλέτα, να βγείτε για μια σύντομη βόλτα - κι όλα αυτά πριν τα πνεύματα οξυνθούν. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι η οικογενειακή συγκέντρωση δεν θα κρατήσει πολύ, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και αρνηθείτε να χειροτερέψετε τα πράγματα – παραμείνετε ήρεμοι.

Περνάμε αρκετό χρόνο τα Χριστούγεννα σκεφτόμενοι αυτούς που αγαπάμε, προσπαθώντας να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες τους και να τους φροντίσουμε, ξεχνώντας μερικές φορές έτσι ότι αν εμείς οι ίδιοι δεν αισθανόμαστε καλά δεν θα είμαστε σε θέση να φροντίσουμε τους άλλους.  Για αυτόν το λόγο, προγραμματίστε χρόνο μέσα στις διακοπές για να φροντίσετε τον εαυτό σας: για ένα σύντομο διάλειμμα από τις κοινωνικές υποχρεώσεις, για χαλάρωση, για άσκηση, για να απολαύσετε ένα μπάνιο, την παρέα ενός αγαπημένου σας φίλου ακόμη και για γυμναστική.

Περνάμε καλύτερα όταν θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η πραγματικότητά μας διαφέρει, καθώς ίσως οφείλει, από αυτήν της τηλεόρασης. Καλές γιορτές!

 

*Ψυχολόγος

Για να μπουν τα Χανιά στον κατάλογο της Unesco

Τρία στάδια για την ένταξη της Παλιάς Πόλης στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
Επισημάνσεις στη συνδιάσκεψη του ΤΕΕ στα Χανιά
 
 
Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η αντιμετώπιση της παλιάς πόλης ως πολιτιστικού αγαθού αποτελούν το πρώτο σημαντικό βήμα για την προσπάθεια αναβάθμισης και προστασίας της μεσαιωνικής πόλης των Χανίων και την ένταξή της στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ένα τηλεφώνημα από τη Γάζα «Σας χρειαζόμαστε ακόμη»

του Παύλου Νεράντζη

«Πέρασε κιόλας ένας χρόνος, έ!». Η φωνή από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγεται απόμακρη. Φαντάζει λίγο χαμένη. «Και λοιπόν..» απαντώ στον Εμίρ. «Τίποτε. Δεν άλλαξε τίποτε» μου λέει, κάνοντας πάλι μια παύση. Τα λόγια του δύσκολα βγαίνουν… Όπως και πέρσι, όταν του είχα τηλεφωνήσει τέτοιες μέρες πριν ξεκινήσω για τη Γάζα. Τον βρήκα ανάμεσα σε δύο χειρουργεία. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Φαινόταν κάτι παραπάνω από ταραγμένος. Τότε, παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ισραηλινές δυνάμεις έβαζαν σε εφαρμογή την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι». Τρεις εβδομάδες κράτησε το μακελειό, που μετέτρεψε μια σπιθαμή γης σε κρανίου τόπο.

«Είναι μια κίνηση άμυνας, μια αντίδραση στις ρουκέτες της Χαμάς» υποστήριζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Τελ Αβίβ, σε μια προσπάθεια να εξισώσουν το θύμα με το θύτη. «Ξεχνώντας» ότι η εκεχειρία έσπασε από τους ίδιους, όταν στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα των αμερικανικών εκλογών, τα δικά τους αεροπλάνα έστειλαν στο θάνατο οκτώ ακόμη Παλαιστίνιους. «Ήταν μέλη της Χαμάς» έγραφε το πολεμικό ανακοινωθέν.

Η Γάζα, από μια απέραντη φυλακή που ήταν, μετατράπηκε σε πεδίο βολής των Ισραηλινών. Από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 έως τις 17 Ιανουαρίου του 2009, που επισήμως τα όπλα σίγησαν. Ενάμισι εκατομμύριο ψυχές σε μια έκταση όση και η Θάσος δεν είχαν κάποια δυνατότητα διαφυγής. Δεν είχαν, ούτε βέβαια έχουν, την πολυτέλεια να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Αποκλεισμένοι από τον ισραηλινό βορρά, αλλά και στο νότο από τους «αδελφούς» Άραβες του Μουμπάρακ, έζησαν το «Συμπαγές Μολύβι» εγκλωβισμένοι στη γη τους. Κι ας φώναζαν κάποιοι ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν ακόμη και απαγορευμένα όπλα, όπως οι βόμβες φωσφόρου. Κανείς δεν ήθελε να τους ακούσει. Κανείς, πλην ελαχίστων, δεν αντιδρούσε.

Την ίδια στάση της εκκωφαντικής σιωπής, της omertá, κράτησαν διεθνή μέσα ενημέρωσης και δυτικές κυβερνήσεις ακόμη κι όταν βομβαρδίζονταν νοσοκομεία και ασθενοφόρα. Ώσπου χτυπήθηκαν κτίρια του ΟΗΕ, αυτά που οι άμαχοι στην απελπισία τους θεώρησαν ασφαλές καταφύγιο, για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν (τρόπος του λέγειν) οι κινούντες τα νήματα του κόσμου ότι … κάτι τρέχει. Και μετά, όταν το έγκλημα τελέστηκε, ήρθαν τα νούμερα και οι αυτοψίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για να επιβεβαιώσουν ό,τι συνέβη στην καμένη γη.

Ο «πόλεμος» (ποια αλήθεια ήταν η άλλη πλευρά;) είχε αφήσει πίσω του 13 νεκρούς Ισραηλινούς και 1.310 Παλαιστίνιους. Ανάμεσά τους 410 παιδιά. Περισσότεροι από 5.000 ήταν οι Παλαιστίνιοι τραυματίες. 4.100 σπίτια, 20 τεμένη, 16 κυβερνητικά κτίρια, 25 σχολεία και νοσοκομεία, 1500 βιοτεχνίες και καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ άλλες 17.000 κατοικίες κρίθηκαν ακατοίκητες. Οι ζημίες ανέρχονταν σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Είκοσι πέντε ακόμη εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, κυρίως σχολεία, βομβαρδίστηκαν. Η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) κατήγγειλε τη σφαγή αμάχων στο σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπάλια, την επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια και ασθενοφόρα και τον βομβαρδισμό σε εγκαταστάσεις του στην πόλη της Γάζας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε τη δίωξη ισραηλινών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου και ο Ερυθρός Σταυρός κατήγγειλε τις θηριωδίες σε βάρος αιχμαλώτων και τραυματιών στην πόλη Ζεϊτούν. Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε τη χρήση των απαγορευμένων βομβών λευκού φωσφόρου κατά αμάχων.

Νούμερα και εκθέσεις ξερές που δεν μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος του ανθρώπινου δράματος, την απελπισία, τον πόνο, αλλά και την οργή και την αποφασιστικότητα των εγκλωβισμένων. Όσο για το Ισραήλ αυτό καλά κρατεί. Άλλαξε κυβέρνηση, αλλά η πολιτική της παρέμεινε η ίδια, κρύβοντας καλά τις ενοχές της.
Ένα χρόνο μετά τίποτε δεν άλλαξε. Η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο, η ανοικοδόμηση δεν άρχισε και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαβουλεύσεις, παρά την αρχική αισιοδοξία λόγω της εκλογής Ομπάμα, δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Δεν έχουν ανταπόκριση ούτε οι καταγγελίες όσων εξ αριστερών θεωρούν τους Ισραηλινούς συλλήβδην σιωνιστές, ξεχνώντας τις φωνές αντίστασης μέσα στο Τελ Αβίβ και ότι η Χαμάς είναι ο νόμος της σαρία. Το μείζον, όμως, είναι ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να κρατά τη Γάζα αποκλεισμένη. Μόλις προχτές σκοτώθηκαν από πυρά άλλοι έξι Παλαιστίνιοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον κλοιό. Η Αίγυπτος από κοντά, ωσάν να θέλει να εξορκίσει το κακό, χτίζει ένα ατσάλινο τείχος βάθους τριάντα μέτρων για να μπλοκάρει, λέει, το παράνομο εμπόριο.

Τα λαγούμια, όμως, στη Ράφα θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν, γιατί είναι η μοναδική δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Από κει οι άμαχοι προμηθεύονται τρόφιμα, από κει και η Χαμάς παίρνει όπλα και πυρομαχικά. Από κοντά και η φωνές των ακτιβιστών της Gaza Freedom March που αυτές τις μέρες επιχειρούν να σπάσουν το εμπάργκο. Διότι στο Κάιρο τους λένε ο.κ. και στα σύνορα τούς απαγορεύουν τη διέλευση. Όπως έκαναν και με μας πέρυσι. Πρέπει, όμως, να περάσουν. Για να δώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια, πολύ περισσότερο για να πουν στους μέσα, στους εγκλωβισμένους ότι «είμαστε εδώ. Δεν είστε μόνοι».
«Φίλε, έτσι είναι τα πράγματα. Δεν έχουμε καμία δυνατότητα διαφυγής. Αλλά να μην είμαστε απαισιόδοξοι» ακούω τη φωνή του Εμίρ στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Θάρθουν καλύτερες μέρες. Απλά μη μας ξεχνάτε». Και το λέει αυτός που έχασε τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά από βόμβα Ισραηλινού.

 

"Ιδανικοί Αυτόχειρες";… μόλις μας τέλειωσαν

 
Πριν από λίγα χρόνια και σαν πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής, είχα την υποχρέωση να παρακολουθήσω κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια που παρακολουθούν όλοι οι νεοδιοριζόμενοι καθηγητές.
 
Στόχος αυτών των σεμιναρίων είναι, θεωρητικά, να επιμορφωθεί ο καθηγητής για διάφορα θέματα που αφορούν την υπηρεσία του, τα δικαιώματα του, τις υποχρεώσεις του, τις μεθόδους διδασκαλίας του αλλά και θέματα παιδαγωγικά.

Όταν ο όρος "λαθρομετανάστευση", υποκατέστησε τον όρο "προσφυγιά"…

 
Με αφορμή την πρόθεση (ή όχι;) τελικά της κυβέρνησης να δώσει τελικά δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες που έχουν συμπληρώσει 5ετή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα, την τραγωδία 8 ακόμα Αφγανών μεταναστών που έχασαν την ζωή τους πρίν λίγες μέρες στο Αιγαίο και το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην χώρα μας, δίνεται η ευκαιρία να γράψουμε 2 λόγια γι΄αυτούς τους ανθρώπους.

η Γαύδος ως το "Πράσινο νησί"

Πρωτοβουλία του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης για να επιλεγεί
η Γαύδος ως το "Πράσινο νησί"
 
Το Tεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Δυτικής Κρήτης ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας, έχει αναγάγει το ζήτημα της ορθής ενεργειακής πολιτικής και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πρωτεύουσας σημασίας.