12182017Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Με αφορμή την ίδρυση θεάτρου " Κώστας Μουντάκη"

 
 
"Αν μείνουν τα πράγματα όπως είναι, είστε χαμένοι. Φίλος σας η αλλαγή, η αντίφαση σύμμαχος σας. Από το τίποτα, πρέπει κάτι να κάνετε. Αυτά που έχετε απαρνηθείτε τα, και πάρτε αυτά που σας αρνούνται ".(Μ. Μπρεχτ).

Ανοιχτό Πολυϊατρείο των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στα Χανιά

 
Ιατρική φροντίδα για μετανάστες, πρόσφυγες και άπορους
 
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μετατραπεί από μία χώρα μετάβασης σε μία χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και των Βαλκανίων. Η αύξηση του αριθμού του συγκεκριμένου πληθυσμού που ζει και εργάζεται πια στη χώρα μας, οδήγησε συνεπακόλουθα και σε αύξηση των αναγκών για παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας σε ανθρώπους που έμειναν εκτεθειμένοι και υγειονομικά ακάλυπτοι.

Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά, Καλοκαίρι 2008

 
 
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι φετινές εκδηλώσεις με τον τίτλο "Χωριά Με Φώτα Ανοιχτά" που πραγματοποίησε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης για δεύτερη χρονιά στην περιοχή του Δήμου Κολυμβαρίου.

"Οικολογίες και άλλες cine-ιστορίες"

Ενημέρωση, ενθουσιασμός και δημιουργικότητα σ΄ένα διήμερο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης
 
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο 2ημερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα  μιας πρωτοβουλίας της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. που σχεδίασε η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με τους δήμους Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου.

Μια κοινωνία που αλλά-ζει!

 
Η ιστορία είναι πλέον γνωστή. Ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή μέσα από τα χέρια του χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί! Μια μαχαιριά απ΄αυτές του περισσού τσαμπουκά ήρθε από το πουθενά και έκοψε βίαια μια ανέμελη διαδρομή ζωής. Τυχαίο γεγονός; Μια ακόμα περίπτωση του κοινού ποινικού δικαίου; Ή κάτι παραπάνω; Κάτι περισσότερο; Κατά τη γνώμη μας, πέραν του άμεσου και όσων συνδέονται με το εφήμερο του γεγονότος, το θέμα είναι βαθύτερα κοινωνικό, ουσιαστικά πολιτικό!

Το έγκλημα της Γάζας

του Παύλου Νεράντζη
 
Αποκλεισμένοι για πολύ καιρό από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας του ισραηλινού εμπάργκο, στοιβαγμένοι κυριολεκτικά σ΄ ένα κομμάτι γης 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όσο είναι η Θάσος, οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, χωρίς τη δυνατότητα να δουλέψουν, να πουλήσουν τα ελάχιστα που παράγουν, να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια, εδώ και λίγες εβδομάδες δέχονται καθημερινά τους ανελέητους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.

Τα περιττά / Ιούνιος 2008 - φ.69

Επανέρχομαι…
 
Κανονικά ζώντας σένα νησί σαν την Κρήτη, ευλογημένος τόπος θα μου πεις, και μάλιστα στο έμπα του καλοκαιριού με ένα καταπληκτικά λαμπερό ήλιο, γαλάζιες θάλασσες-μάγισσες που σε καλούν, κανονικά λέω, θάπρεπε να περιμένω μόνο να χαράζει, να ελπίζω και κυρίως να ονειρεύομαι με αισιόδοξες εικόνες.

Ήχοι σύμπαντος φυτουργήματα:

 Ένας ημιτελής διάλογος με την Οδύσσεια του Παύλου Μυριδάκη ή ένα γράμμα σε ένα φίλο κρητικό, από έναν Κύπριο.
Γράφει ο Σωτήρης Θεοχαρίδης
 
Πως να σώσεις το φιλότιμο σου, μαζί και εκείνο της εποχής του κόσμου, όταν δεν ανήκεις στον κόσμο της εποχής, για να μην ατιμασθείς εσύ και οι άλλοι που θα έρθουν για να ζήσουν, έστω κι αν δεν στο ζήτησε κανείς; Να μην σώσεις να το σώσεις, αν τούτο στο ζητήσουν. Και να αγριέψεις, να παλέψεις για να ημερώσεις;

Γονιδιακό Ντόπινγκ

Γράφει ο  Αντώνης Περιβολάκης
 
Απ΄ ο, τι δείχνουν τα πράγματα οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ήταν οι τελευταίοι στους οποίους δεν είχαμε γονιδιακό ντοπάρισμα. Οι έλληνες αθλητές της Ομοσπονδίας άρσης Βαρών καθώς και μια σειρά άλλοι αθλητές οι οποίοι συνελήφθησαν στις αρχές του Μάρτη να έχουν κάνει χρήση αναβολικών είναι βέβαια μια μικρή – ελάχιστη μερίδα από εκατομμύρια ομογάλακτούς τους ανά τον κόσμο που κάνουν χρήση αναβολικών.

"Δάκρυα, με θλίψη αυθεντική στους βλεννογόνους"*

Στον Αλέξη Γρηγορόπουλο και σε όλα τα παιδιά
 
Γράφει ο Αντώνης Περιβολάκης
 
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πρέπει να γράψεις μερικά πράγματα για το πιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, ένα γεγονός που σε χρόνο "ντε τε" ξεπέρασε τα σύνορα και άγγιξε ευαίσθητες συναισθηματικές και κυρίως πολιτικές χορδές στη νεολαία του Δυτικού κόσμου. Και πώς μπορείς να πεις πράγματα που δεν θα έχουν ήδη ειπωθεί από άλλους; Η ουσιωδέστερη άρθρωση λόγου γι΄ αυτά γίνεται από τον άναρθρο λόγο των κινημάτων που αναδύουν οργή, αγανάκτηση…

Τι καταλαβαίνουμε από τις καταλήψεις;

 
Οι μουσουλμάνοι κάθε φθινόπωρο έχουν το ραμαζάνι τους. Δεν είναι εδώ ο χώρος να συζητήσουμε τι σημασία της γιορτής για τους πιστούς αυτού του δόγματος, πάντως αντιλαμβάνομαι πως είναι κάτι σαν τα δικά μας Χριστούγεννα κι έτσι, όπως εδώ κλείνουν τα σχολεία για 15 μέρες, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει κι εκεί για μια εβδομάδα. Λίγο καιρό μετά από το μουσουλμανικό ραμαζάνι ξεκινά στον ελλαδικό χώρο ένα ιδιότυπο έθιμο που έχει κατοχυρώσει την παρουσία του ως ένα άλλο είδος ντόπιου ραμαζανιού…

Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Το πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ

Εκπαίδευση και Πολιτισμός: Δεκατέσσερα χρόνια με την απουσία της … ακόμα ζωντανή η Τέχνη που η Μελίνα εκπροσωπούσε…                  

 
                                                                                                   
Έξι Μαρτίου χάθηκε, τέσσερις μέρες αργότερα την άφησε ο ελληνικός λαός, με δάκρυα…με τραγούδια…Εφέτος πάλι κανένας δεν την ξέχασε…κανένας δεν αρνήθηκε την έλλειψη …της εκρηκτικής παρουσίας, της απαράμιλλης γοητείας, την Τέχνη που εκείνη εκπροσωπούσε και πρώτη οραματίστηκε: "…την ηθική του πάθους, του ανιδιοτελούς…" στην ελληνική Δημόσια και Λαϊκή Παιδεία …

Για δυο βραδιές για τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Απ’ τη Θεσσαλονίκη,Στα Χανιά
 
 
Κείμενο: Νίκος Γκροσδάνης
Φώτο: Φάνης Μανουσάκης
 
Για τον Μάνο Χατζιδάκι όχι κάτι επετειακό και ούτε κάτι που θα θύμιζε μνημόσυνο μια και για όλους εμάς που αγαπάμε τον Μάνο λειτουργεί σε χρόνο ενεστώτα σαν να μην έφυγε ποτέ… και μήπως έτσι δεν είναι;

Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Μέρος 2ο

    Πνευματικό Κέντρο Χανίων:

Εμείς γι΄ αλλού κινήσαμε, γι΄ αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει..!
 
Μέρος 2ο
 
 
 
Τον προηγούμενο μήνα φιλοξενήσαμε μια εκτενή αναφορά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων καθώς και στο καθεστώς παραχώρησης του χώρου με αφορμή την παράσταση "Νου Δυο η άσχημη και … το ΠΑΣΟΚ κουρεύεται". Από την τότε αναφορά μας απουσίαζε το κείμενο το γραμματέα του Πνευματικού Κέντρου το οποίο φιλοξενούμε παρακάτω.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ

Δυο βραδιές, γεμάτες Μάνο για τον Μάνο μαζί με το Μάνο, ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε στο πνευματικό κέντρο Χανίων στις 21 & 22 Σεπτέμβρη για να τον τιμήσουμε.
 
Να τιμήσουμε μια μουσική ιδιοφυία, έναν Έλληνα στοχαστή, ένα μεγάλο λαϊκό μουσικοσυνθέτη που με το τεράστιο έργο του σημάδεψε ανεξίτηλα τον πολιτισμό μας.

Ζαχόπουλος Εναντίον Τσίπρα…!

        
Πριν από περίπου τρεις μήνες η Ελληνική κοινωνία παρακολούθησε την αρχή ενός δράματος που απ΄ ο, τι φαίνεται, θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στα αρχεία της νεότερης πολιτικής και ιστορικής μνήμης.
 
Ο Έλληνας πολίτης έγινε μάρτυρας μιας εξέλιξης με την οποία αισθανόταν σχετικά οικείος. Ταυτόχρονα αισθανόταν την σχετική αδυναμία του να αντιδράσει μπροστά στην σαπίλα, τον εσμό, τη δυσωδία και τη μικρότητα ενός συστήματος που χρόνια τώρα τρέφει και συντηρεί ο ίδιος.
 
Είναι το σύστημα λειτουργίας που καταχρηστικά και χάρις συνεννόησης θα ονομάσουμε "Ζαχοπούλειο σύστημα εξουσίας", κατά το γνωστό κλισέ όνομα "υπόθεση Ζαχόπουλου".

Μια βραδιά με τη σκέψη του Μάνου Χατζιδάκι…

Γράφει ο Παναγιώτης Ορφανίδης
 
Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χανίων και η πολιτιστική εταιρεία Κρήτης διοργάνωσαν στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου δύο βραδιές για τον Μάνο Χατζιδάκι. Τον μεγάλο δάσκαλο, τα λόγια του οποίου, ακόμη και σήμερα, παραμένουν τόσο επίκαιρα και τα οποία καθιστούν ακόμη πιο αισθητή την απουσία του ανθρώπου εκείνου, που χωρίς φόβο, έλεγε τα πράγματα ως είχαν με λόγο ρηξικέλευθο.

Παραδοσιακά Χανιώτικα Επαγγέλματα

        
Παραδοσιακά Χανιώτικα Επαγγέλματα  Μαθαίνουμε την Ιστορία Σχεδιάζουμε για το Μέλλον 
 
 
 
H Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και την Μηνιαία Εφημερίδα "Πυξίδα Της Πόλης", οργανώνει τις εκδηλώσεις με τίτλο "Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται και στα Χανιά".

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΑΕΔ: ΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ!

Σε ποιο νομοσχέδιο η ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς του  ΟΑΕΔ,
κύριε Υπουργέ;
 
Στις 16 Ιουλίου 2008 ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δηλώνει στη Βουλή:
"Το ζήτημα της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των εργαζομένων εκπαιδευτικών στον ΟΑΕΔ θα ρυθμιστεί σε επόμενο νομοσχέδιο. Δήλωσα στην επιτροπή ότι δεν έγινε τώρα, γιατί θα ανέτρεπε τη σειρά των αναπληρωτών και ωρομισθίων, όπως έχει δημιουργηθεί με τις τωρινές προϋπηρεσίες και θα ετοιμαστεί για το επόμενο σχολικό έτος".
 
Τελείωσε ο Αύγουστος, οι καινούριοι  μόνιμοι και οι φετινοί αναπληρωτές του ΥΠΕΠΘ παίρνουν το δρόμο για τις θέσεις τους στα σχολεία, και οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ, αποκλεισμένοι οι περισσότεροι από οποιαδήποτε θέση στην εκπαίδευση, ματαίως περιμένουν.
 
Ποιο είναι το "επόμενο" νομοσχέδιο στο οποίο υπάρχει ρύθμιση και γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς κύριε υφυπουργέ;
 
Ισχύουν οι κοινωνικοί λόγοι  που επικαλεστήκατε όταν νομοθετήσατε το 24μηνο και 30μηνο όλων  των υπόλοιπων εκπαιδευτικών για την εργασιακή  αποκατάσταση  και αυτών των εκπαιδευτικών, τους οποίους η κυβέρνηση εκπαραθύρωσε το 2006,κύριε υπουργέ ;

Πνευματικό Κέντρο Χανίων:

    
 
Εμείς γι΄ αλλού κινήσαμε, γι΄ αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει..!
 
Στο επίκεντρο(;) επικρίσεων αλλά και γενικότερων συζητήσεων βρέθηκε η απόφαση του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Χανίων να παραχωρήσει – ενοικιάσει την αίθουσα για τις ανάγκες της παράστασης "ΝουΔού η Άσχημη και το ΠΑΣΟΚ... χτενίζεται".
 
Το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου κατά πλειοψηφία ενέκρινε την παραχώρηση του χώρου προτάσσοντας το οικονομικό όφελος ως επιχείρημα.