01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Λυράρηδες της επαρχίας Σελίνου Χανίων

    

Συνεργασία με www.cretan-music.gr
Γράφει ο  Κώστας Βασιλάκης
 
 Η επαρχία Σελίνου έχει προσφέρει πολλά στην μουσική παράδοση της Κρήτης. Περιοχή στην οποία άκμασε το ριζίτικο τραγούδι, ο αυθεντικός τρόπος χορού και η μακραίωνη παράδοση των καλλιτεχνών. Στην περιοχή αυτή κυριάρχησε το βιολί. Όμως εξίσου σημαντικοί ήταν και οι λυράρηδες οι οποίοι άκμασαν τον περασμένο αιώνα. Αναφέρουμε λοιπόν τους παρακάτω μουσικούς.
    

Τσαγκαρούλης Μανώλης ή Κουρούπης

     
Συνεργασία με www.cretan-music.gr
Γράφει ο  Κώστας Βασιλάκης
  
 
Ο Μανώλης Τσαγκαρούλης ή Κουρούπης είναι ένας από τους μεγάλους λυράρηδες της Κρήτης και ανήκει στην κατηγορία των τοπικών μουσικών που δεν καταγράφηκαν ποτέ δισκογραφικά, με αποτέλεσμα να μη μνημονεύονται όπως οι συνομήλικοι του λεγόμενοι "πρωτομάστορες", όπως καθιερώθηκε να αποκαλούνται.

Η παπαδιώ τση Σκεπαστής και Το μαντιναδοπούλι

 
Συνεργασία με το cretan music
Γράφει ο Κώστας Βασιλάκης και ο Θοδωρής Ρηγινιώτης
 
Η παπαδιώ τση Σκεπαστής και  Το μαντιναδοπούλι
Κωστή Βενιανάκη Ρέθυμνο 2005,
εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, τηλ. 2831026880
 Ο Κωστής Βενιανάκης, καταξιωμένος λαϊκός ποιητής (μαντιναδολόγος) στη ρεθεμνιώτικη κοινωνία και γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης κρητικής λαϊκής ποίησης, είναι μέλος του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλάς" και Το Μαντιναδοπούλι – Η παπαδιώ τση Σκεπαστής είναι το τρίτο βιβλίο του.
Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει ο συνεργάτης μας Θεόδωρος Ρηγινιώτης, θεολόγος και συγγραφέας, ερευνητής της κρητικής μουσικής και ποιητικής παράδοσης και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλάς", ενώ τα γραφικά ο γραφίστας Στέλιος Καλογεράκης.

Κρητική Μουσική / Ιούνιος 2006 - φ.47

    
Παπαδάκης Μιχάλης (Πλακιανός)
Κρητική Μουσική

  

 Γράγει ο   Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης
Συνεργασία με το Cretan Music
 
 
  
 
Ο Μιχάλης Παπαδακης ή Πλακιανός (1903-1978) είναι ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της δυτικής Κρήτης, όχι μόνο για τη δεξιοτεχνία του στο παίξιμο της λύρας, αλλά και για τις συνθέσεις του (συρτά), οι οποίες καθιερώθηκαν στη συνείδηση των Κρητικών μερακλήδων παρόλο που ο ίδιος δεν είχε ηχογραφήσει ποτέ δίσκο (υπάρχουν ηχογραφήσεις του στο αρχείο της Ε.Ρ.Α. Χανίων και περιμένουμε εναγωνίως την έκδοσή τους σε  CD).

Νίκος Ξυλούρης – 25 Χρόνια από το Θάνατο του

Γράφει ο  οι Κώστας Βασιλάκης και ο Θεόδωρος Ρηγινιώτης. Μια συνεργασία με το

www.cretan-music.gr

 
 
 
Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγεια της Κρήτης. Είναι 5 χρονών όταν οι κατακτητές Γερμανοί καίνε το χωριό του και μεταφέρουν τους και μεταφέρουν τους κατοίκους του, πρόσφυγες στο Μυλοπόταμο... Επιστρέφουν στ'Ανώγεια μετά την απελευθέρωση. Από πολύ μικρός δείχνει την κλίση του στο τραγούδι και τη λύρα. Στα δώδεκα, ο πατέρας του, του αγοράζει την πρώτη λύρα, για να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σ'έναν από τους πλέον περιζήτητους οργανοπαίχτες και τραγουδιστές της περιοχής του σε γάμους, βαφτίσια και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κρητική Μουσική / Μάιος 2006 - φ.46

    Μανώλης Σταγάκης

 
Του Κώστα Βασιλάκη
Συνεργασία με το Cretan Music
 
 
O Μανώλης Σταγάκης γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1913 στην Αρχοντική Ρεθύμνου από γονείς αγρότες και είχε 10 αδέλφια. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και μετά ασχολήθηκε με τη γεωργία. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη μουσική μαθαίνοντας λύρα.

Νικολής Σαριδάκης "Μαύρος" - Ανδρέας Ροδινός

Γράφει ο  οι Κώστας Βασιλάκης και ο Θεόδωρος Ρηγινιώτης. Μια συνεργασία με το

www.cretan-music.gr

 

Νικολής Σαριδάκης "Μαύρος" - Ανδρέας Ροδινός.
Οι νεωτεριστές της κρητικής μουσικής
 
Πολλές φορές σήμερα ακούμε για την δεξιοτεχνία καλλιτεχνών της παλιάς εποχής. Καλλιτέχνες οι οποίοι έβαλαν βάσεις και θεμέλια έτσι ώστε γίνουν παράδειγμα προς μίμηση από τις ερχόμενες γενιές. Ακόμα τα ονόματα των βιολιστών, Χάρχαλης, Μαριάνος, Φαντομανώλης αλλά και των λυράρηδων, Καρεκλάς,Καφάτος,  Αλεξόκωστας, Παλλικαρογιάννης, ηχούν στα αυτιά μας, μεγαλώνοντας τον θρύλο που τα συνοδεύει. Σίγουρα όλοι αυτοί οι γίγαντες της μουσικής μας στην εποχή τους ήταν ασυναγώνιστοι. Τα ελάχιστα δυστυχώς ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν σωθεί έως και τις μέρες μας, δίνουν πολύ καθαρά τον τρόπο με τον οποίο απέδιδαν την μουσική, έναν τρόπο άκρως παραδοσιακό και δωρικό σύμφωνα με τα τότε βιώματα τους.

Ο Πεντοζάλης

Του Κώστα Βασιλάκη
Συνεργασία με το Cretan Music


Ο πιο δημοφιλής χορός της Κρήτης, ο πεντοζάλης αποτελεί επίκεντρο αρκετών συζητήσεων τελευταία. Διάφορες θεωρίες που διατυπώνονται χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση μας αναγκάζουν να κάνουμε την παρακάτω αναφορά. Δε μπορούμε στο παρόν κείμενο να ασχοληθούμε με τους διάφορους ισχυρισμούς περί κατασκευής του χορού σε μία συγκεκριμένη ιστορική στιγμή (βλέπε επανάσταση του Δασκαλογιάννη, 1770) καθώς και την προέλευση του ονόματος του κατά την επιθυμία των δημιουργών της θεωρίας, καθώς ακόμα ψάχνουμε τα υπόλοιπα τέσσερα …ζάλα! Ας μην επεκταθούμε όμως παραπάνω, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ας απευθυνθεί στην βιβλιογραφία των εν λόγω "πηγών"…

Ταμπαχανιώτικα

Γράφει ο  οι Κώστας Βασιλάκης και ο Θεόδωρος Ρηγινιώτης. Μια συνεργασία με το

www.cretan-music.gr

 
 
 
Μα ο σταφιδιανός σκοπός παλιώνει μα δε λειώνει
                                               κι απού ΄χει αγάπη στα κρυφά, αυτός τη φανερώνει.
                                               Νά ΄μουν γιατρός αθάνατος, ποτές να μην ποθάνω,
των πληγωμένω τσι καρδιές εγώ ΄θελα τσι γιάνω...

(σταφιδιανός σκοπός)
Ως ταμπαχανιώτικα ή μανέδες προσδιορίζουμε τα μη χορευτικά τραγούδια των αστικών περιοχών της δυτικής Κρήτης, που αναπτύχθηκαν κυρίως (όσα έχουν διασωθεί) τον 19ο και τον 20ό αιώνα σε αλληλεπίδραση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου των περιοχών αυτών, καθώς και της κρητικής αστικής μουσικής με την αντίστοιχη μουσική της Μικράς Ασίας και αργότερα με το ρεμπέτικο.

Χαρίλαος Πιπεράκης

 
 Συνεργασία με   http://www.cretan-music.com/
 
Ο Χαρίλαος Πιπεράκης – ίσως ο πρώτος κρητικός καλλιτέχνης που ηχογράφησε στην Αμερική. Με αυτή την πρόσφορα του ήταν ο σημαντικότερος λυράρης που βοήθησε όσο κανείς άλλος στην διατήρηση της κρητικής μουσικής παράδοσης.
 

www.Cretan-music.gr. Ενας δυκτιακός τόπος για την κρητική μουσική

 
συνέντευξη στον Ματθαίο Φραντζεσκάκη
 
 
Πάει καιρός από τότε που βρεθήκαμε "επισκέπτες" για πρώτη φορά στο www.Cretan-music.gr. Από την πρώτη στιγμή μας εντυπωσίασαν 2 κυρίως πράγματα. Από την μια η επιμελημένη δουλειά του site  και από την άλλη η μεθοδικότητα και η σοβαρότητα που παντρεμένες με μεράκι έδιναν ένα αποτέλεσμα που σε έπειθε ότι κάτι κινείται ακόμα στην Κρήτη την παράδοση και τη μουσική της. Έκτοτε συχνά πυκνά επισκεπτόμαστε το site και απολαμβάνουμε τους καρπούς της δουλειάς των παιδιών. Αναζητήσαμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το cretan-music. Έτσι βρήκαμε ότι είναι ο Κώστας Βασιλάκης, ο Θοδωρής Ρηγινιώτης ενώ συνεργάζονται και οι  ο Γιώργος Γαβαλάς, η Ελένη Στριλιγκά, κ.ά.
Μετά από όλα αυτά  τι ποιο φυσικό να μοιραστούμε μαζί σας μια μικρή κουβέντα με τον Κώστα Βασιλάκη.

Μαριάνος Γιώργος

Γιώργος Μαριανάκης ( Μαριάνος)
 
Συνεργασία με www.cretan-music.gr 
επιμέλεια κειμένου:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
Ο μεγάλος αυτός δεξιοτέχνης του βιολιού γεννήθηκε στον Δραπανιά Κισσάμου του νομού Χανίων το 1891. Ήταν γιoς του παλιού πρωτομάστορα βιολιστή Ανδρέα Μαριανάκη. Η αγάπη του για την μουσική δεν τον άφησε  να μάθει γράμματα. Το βιολί ήταν μέσα στην ψυχή του. 

Κρητικό Εργαστήρι / Απρίλιος 2007 - φ.56

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΝΑΛΗΣ - "Αν είχε ο πόνος πρόσωπο..."
Με την εξαίσια λύρα και τη φωνή του Δημήτρη Κουνάλη και τη μελωδικότητα από το μαντολίνο του Μιχάλη Κουνάλη, αυτή η δουλειά αναδεικνύει το μεράκι και την αγάπη που τρέφουν οι δύο καλλιτέχνες για την μουσική παράδοση του τόπου μας.

"Το χωριό μας"

"Το χωριό μας" - και ένα βίντεο με ξεχασμένους κρητικούς χορούς.
ΛΕΥΚΩΜΑ – CD-ROM ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΚΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ.
 
Δεν είναι μόνο ένα λεύκωμα με σπάνιες φωτογραφίες, από τις οποίες περνάει όλη η καθημερινότητα, αλλά και οι εξαιρετικές στιγμές (εορτές, παρέες, κ.τ.λ.) των κατοίκων του χωριού Χάρκια Ρεθύμνης, στο σταυροδρόμι που ενώνει το Αρκάδι, την επαρχία Ρεθύμνης, την κοιλάδα των Ποταμών και την πλούσια σε μουσική παράδοση επαρχία Αμαρίου. Είναι και τα επιλεγμένα κείμενα, τα γεμάτα θρύλους, παραδόσεις, λαογραφική γνώση και ιστορία του χωριού, από τη μεγάλη ιστορική του διάσταση (Αρκάδι, πόλεμοι, επαναστάσεις, ο χιλίαρχος Βενιανάκης, κ.λ.π.) ως τη μικροϊστορία της καθημερινής ζωής των απλών και φαινομενικά ασήμαντων, αλλά τόσο σημαντικών μες την ανωνυμία τους, κατοίκων ενός απόλυτα χαρακτηριστικού κρητικού χωριού.