12132017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εδώ στο Νότο - Ιούλιος, Αύγουστος 2003 / Φ.16

Στα τέλη του Ιούλη του 2003. Γύρω μας όλα βουίζουν. Ένας θόρυβος συχνά ακατανόητος μας κυριεύει. Δεν είναι μόνο αυτά που γενικά χαρακτηρίζονται ως φασαρία είναι πλέον και πολλά από όσα αναφέρονται ως "ομιλίες", "συνομιλίες", "δηλώσεις", "παρεμβάσεις" κτλ. Ένας ορυμαγδός από λέξεις που συχνά είναι κενές περιεχομένου γιατί δυστυχώς και αυτές τις λέξεις τις οδηγήσαμε στο θάνατο. Ένα θάνατο ιδιόμορφο! Λέμε "γεια σου" και συχνά εννοούμε "δεν μας παρατάς και εσύ", λέμε "αλλαγές" και εννοούμε "μια από τα ίδια", λέμε "μουσική" και εννοούμε "beat", λεμε "παρέα" και είναι "άνθρωποι που δεν μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους" κτλ.

Μέσα Ιούνη! Κοντά στα μισά και του 2003

Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα. Η καθημερινότητα συχνά δεν μας αφήνει να γευτούμε τους καρπούς της ζωής. ’νθρωποι, γεύσεις, εικόνες, ήχοι, στιγμές περνούν απαρατήρητα. Σε τόσα άλλα (πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις) δεν δίνουμε το χρόνο που τους αναλογεί για να λειτουργήσουν, να αναδειχθούν, να δράσουν.
"Θα τα πούμε!"
" Να τηλεφωνηθούμε!"
"Έλα τώρα, ποιος να το μαγειρέψει αυτό θέλει ώρα!"
"’λλη μέρα"
"Πολύ αργό μου ακούγεται δεν έχει κάτι πιο γρήγορο, πιο ζωντανό;"
Ο χρόνος και η ταχύτητα. Τα πολλά παραπέμπονται στο μέλλον (πότε άραγε;). ’λλα απορρίπτονται ή ξεχνιούνται (φίλοι, γεύσεις, μουσικές κτλ) …
Σταδιακά χάνουμε την χαρά της ψύχραιμης ματιάς, της δεύτερης ανάγνωσης, της ανίχνευσης του άλλου, της ανακάλυψης και της ανάδειξης, της απόλαυσης "του αργά".
Όλο και περισσότερο χάνουμε ακόμα και αυτή την ικανοποίηση της διαπίστωσης. Γινόμαστε ένα με την ταχύτητα και δεν αναζητούμε αυτά που χάνουμε …Ξεχνάμε! Κυρίως τη μαγεία της δημιουργικής συζήτησης με το συνάνθρωπο. Σταδιακά και αυτό δεν μας είναι απαραίτητο … Κάποια στιγμή, οι λίγο νεότεροι δεν θα ξεχνούν απλά δεν θα έχουν γνωρίσει …
’ντε γεια …
Δεν έχω χρόνο μάτια μου!

Εδώ στο Νότο - Ιούνιος 2002 / Φ.4

Σε μια πόλη της Δυτικής Ευρώπης στήθηκε πριν χρόνια μια καυστικότατη φάρσα. Πίνακες που είχαν "ζωγραφίσει" πίθηκοι - αφηρημένης βέβαια τέχνης - εκτέθηκαν σε γνωστή γκαλερί ως δημιουργήματα φανταστικών, καταξιωμένων δήθεν σύγχρονων αφρικανών ζωγράφων. Την έκθεση αυτή επισκέφτηκαν εκατοντάδες φίλοι των εικαστικών τεχνών. Η φάρσα είχε στηθεί από τηλεοπτική εκπομπή η οποία φρόντισε βέβαια να καταγράφει τον έκδηλο ενθουσιασμό των επισκεπτών για τα έργα όπως βέβαια και να πάρει δεκάδες συνεντεύξεις από τους επισκέπτες εκ των οποίων οι περισσότεροι εξέφρασαν πολύ θετικά σχόλια. Η φάρσα κορυφώνονταν όταν κάποιοι από τους επισκέπτες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τα έργα και την τεχνοτροπία των διάσημων δήθεν ζωγράφων, βλέπε πιθήκων.

Για όσα δεν έγιναν κι απόψε

 Εν μέσω πολέμου είχαμε γενέθλια.Έτσι το γιορτάσαμε διαδηλώνοντας …
Ένας χρόνος κυκλοφορίας και θέλουμε να πιστεύουμε γόνιμης και ουσιαστικής παρουσίας . Καλή συνέχεια σε εμάς  με  πολλά ευχαριστώ σε όλους εσάς για την αγάπη και τη βοήθεια. 
Αντί άλλων δηλώσεων  σας χαρίζουμε τους στίχους από ένα τραγούδι που μας "μίλησε". Να είστε καλά!

Εδώ στο Νότο / Μάιος 2002 / Φ.3

Οι εικόνες γύρω μπερδεμένες. Το φως και το σκοτάδι, η χαρά και η λύπη, το άσπρο και το μαύρο …
Συνεχείς εναλλαγές στην καθημερινότητα μας και εμείς απλά θεατές.
- Οι Γαλλικές εκλογές αρχικά "μας τρόμαξαν" και μετά "μας ανακούφισαν".
- Η άνοιξη μας ξεμυαλίζει την ίδια ώρα που ο χειμώνας μας χαστουκίζει
- Πάτους μας κατατάσσουν στον πολιτισμό οι ευρωπαίοι και την ίδια ώρα ο Μάιος της εικαστικής και εφαρμοσμένης δημιουργίας αγκαλιάζει τα Χανιά.

Εδώ στο Νότο - Απρίλιος 2003 / Φ.13

Ο πόλεμος τελείωσε λοιπόν! Και τώρα τι ; Δυστυχώς τα κοράκια φαίνεται ότι τρέχουν να αρπάξουν κομμάτια από την τεμαχισμένη σάρκα ενός λαού που αδυνατεί να εκτιμήσει τις πληγές του. Και τώρα τι ; Τελείωσε ο κακός Σαντάμ και όλα εντάξει ; Μάλλον όχι τώρα φαίνεται να αρχίζουν όλα. Όποιος διανοηθεί να διαφωνεί με την μητέρα Αμερική θα συντρίβεται στο όνομα της νομιμότητας του δυνατού. Η εικόνα των αθώων θυμάτων στροβιλίζει το μυαλό μου. Δηλαδή έτσι θα γίνεται πλέον; Ο κυνισμός ( πιο πολύ από τις πράξεις) των τερατόμορφων κατακτητών του Ιράκ μου ρίχνει συνεχείς σφαλιάρες. Κατάλαβες ; Έτσι θα γίνεται όλοι! Μου φαίνεται ότι κάτι κατάλαβα, ή θα αντιδράσω, θα αντιδράσουμε με νύχια και με δόντια ενάντια σε αυτούς ή θα περιμένουμε τη λογική συνέχεια. Την σειρά μας! Να αντισταθούμε λοιπόν γιατί ο πραγματικός πόλεμος για εμάς ( τους εκτός Ιράκ) τώρα ξεκινάει.

Εδώ στο Νότο / Απρίλιος 2002 / Φ.2

Δεύτερος μήνας της ’νοιξης λέει … Αλήθεια ποιας ’νοιξης; Βροχή και μουντάδα μας φέρνει ο καιρός. Μήπως τελικά αυτός ο καιρός συμβαδίζει  με όσα γίνονται γύρω μας αφήνοντας κατά μέρος τα ημερολόγια;
 

Η Διαθήκη μου

Αντισταθείτε

σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι

και λέει: καλά είμαι εδώ.

Αντισταθείτε σ’ αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: Δόξα σοι ο Θεός.


Εδώ στο Νότο - Μάρτιος 2002 / Φ.1

Ο Ρεαλισμός!
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποτρέψουν το ξεκίνημα μιας προσπάθειας  όπως αυτής που κρατάτε στα  χέρια. Χρόνος , τρέξιμο, και χρήματα  για να ξεκινήσει ένα έντυπο που "επενδύει" στο λόγο του. Μια επένδυση που οι ειδικοί θα λέγανε ότι είναι τουλάχιστον επισφαλής. Όλα είναι εικόνα λένε οι "σοφοί". "Γρήγορα" κείμενα  και φευγάτα. "Εύκολα" κείμενα χωρίς να βασανίζουν κανένα!
Τα έντυπα λόγου (εφημερίδες και περιοδικά) κλείνουν (ένα ακόμα κατεβάζει τα ρολά σήμερα που γράφουμε αυτές τις γραμμες)  και αφήνουν τη θέση τους σε αλλα …
Η δημοσιογραφία καρκινοβατεί ανάμεσα στη  δημοσιολογία και το κουτσομπολιό. Ροζ  γραμμες  γεμίζουν συχνότητες και σελίδες ….
 

Φλεβάρης του 2003

Λιγες ώρες μετά από μια αισιόδοξη κινητοποίηση των λαών του κόσμου κατά ενός επικείμενου πολέμου. ’νθρωποι διαφόρων ηλικιών με διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές αναφορές αισθάνθηκαν την ανάγκη να φωνάξουν "ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ". Απλά, χωρίς σύνθετες "αναλύσεις" με αγωνία αλλα και πάθος! Πάθος για ζωή…
Δίπλα μου μέσα σε όλους και πολλά παιδιά. Ένα πανηγύρι της ζωής είναι και η ειρήνη. Ανησυχία αλλα και χαρά. Της δημιουργίας και της νιότης. Και να, η εικόνα τρέχει μέσα στο μυαλό καθώς κοιτάζω το ανέμελα χαρούμενο βλέμμα ενός παιδιού δίπλα μου …


Ιούλιος μήνας θέρους …

Τους 40 βαθμούς φαίνεται να θέλει να "πιάσει" το θερμόμετρο και σ΄αυτή του τη διαδρομή μας αγγίζει πιεστικά.
Καλοκαίρι και θεωρητικά η ζέστη που μας γυροφέρνει τα τελευταία χρόνια "χάνεται" με αντίτιμο τις διακοπές που περιμένουμε.
Αλήθεια ποιες ακριβώς διακοπές ; Αν δεχτούμε τις μελέτες των τελευταίων ημερών 40% λιγότερο διακοπές θα κάνουμε φέτος. Κάποιοι δεν θα κάνουν καθόλου και κάποιοι άλλοι θα κάνουν πολύ λίγο!

Εμείς κοιτάμε αδιάφορα ;

Πέρασαν! Οι γιορτές φυσικά, γιατι όλα τα αλλα μένουν ή έρχονται!
Σιγά σιγά τα Φώτα κλείνουν και έρχεται η ώρα του απολογισμού:
1 έλληνας έγινε κατά πολύ πλουσιότερος ενώ οι υπόλοιποι περιμένουμε τα λαϊκά ομόλογα
2 κλώνοι ήρθαν(;) στον κόσμο μας προκαλώντας αναστάτωση (;)
η Κύπρος μπαίνει στην Κοινότητα γυρνώντας σελίδα
ο εμπορικός σύλλογος δυσφορεί και περιμένει καλύτερες μέρες
2 κύριοι έδειραν τις συζύγους τους ανήμερα Πρωτοχρονιάς γιατι απλά έχασαν στα χαρτιά
ο δήμαρχος άλλαξε …

Η επόμενη μέρα είναι το θέμα!

Λίγο πριν από μια ακόμα εκλογική μάχη (γιορτή της δημοκρατίας;) και νομίζουμε ότι ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερη για το πολιτικό σκηνικό αυτής της χώρας. Οι πολιτικές μεταγραφές – μετακινήσεις φαίνεται ότι δεν έχουν σκοπό την εκλογική κεφαλαιοποίηση (ή τουλάχιστον δεν είναι  αυτοσκοπός όπως αυτό προβάλλεται). Η επόμενη μέρα είναι το θέμα! Για αυτή την μέρα φαίνεται ότι γίνονται όλα μια και διαφαίνεται διάθεση αλλαγής του περιεχομένου αλλά και της μέχρι τώρα μορφής του πολιτικού γίγνεσθαι.

Μερικοί αριθμοί είναι... αποκαλυπτικοί

Αριθμοί... για την Αφρική
  • Περισσότερα από 40% των αστικών νοικοκυριών της Αφρικής ζούν στην απόλυτη φτώχεια, με λιγότερο από 1$ την ημέρα.
  • Περισσότεροι από 500 εκ. άνθρωποι στην Υποσαχάρια Αφρική καίνε ξύλα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια. Η καύση των ξύλων και της βιομάζας παράγει το 90 με 98% της ενέργειας που καταναλώνουν στα σπίτια τους οι περισσότερες αφρικανικές χώρες.

Όλα τα λεφτά στο 6!

Παρατήρηση 1: Αυτή θα μπορούσε να ήταν η προτροπή των εκλογολόγων-αναλυτών (;) προς τα επιτελεία των 2 μεγάλων κομμάτων. Τι είναι το 6 ; Μα η θέση εκείνη που αρχίζει να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως κεντροδεξιός. Το φιλέτο των τελευταίων εκλογών.

Εκ των υστέρων!

Με μια διάθεση απολογητική και συνάμα ρομαντική.
Νοέμβρης του 2002. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τη νύχτα της μεγάλης σφαγής. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά  με τη γενιά του Πολυτεχνείου "να είναι πλέον στα πράγματα".
Ο χρόνος έχει λειτουργήσει σκεπάζοντας μια σειρά από αιχμές εκείνων των ημερών. Έχει αφήσει όμως αναλλοίωτα τα σημάδια, τα οράματα, τις ουτοπίες …
Ο κόσμος έχει αλλάξει. Εξωτερικά, ψεύτικα, εικονικά. Έχουν μετατοπιστεί και μεταλλαχθεί οι "εχθροί" και οι κίνδυνοι αλλα έχει ( δυστυχώς ) παραμείνει η ουσία τους.

24 Μήνες!

Λες και ήταν χθες. Τόσο κοντινό μας φαίνεται το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας. Έκτοτε δυο και κάτι χρόνια κάθε μήνα είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας μαζί σας. Δεκαέξι σελίδες στην αρχή. Είκοσι τους τελευταίους μήνες. Κάθε μήνα αποτυπώνουμε με μια δεύτερη ανάγνωση στιγμές μικρές και μεγάλες από μια επικαιρότητα που τρέχει. Καταθέτουμε  τις ανησυχίες μας αλλά και τις προτάσεις μας.

Εδώ στο Νότο - Οκτώβριος 2002 / Φ.7

Οκτώβρης του 2002.  Αν ήμασταν φίλοι της Ολυμπιακής διοργάνωσης θα μετρούσαμε το χρόνο ανάποδα.   … μέρες ακόμα. Λες και θα  έρθει η συντέλεια της χώρας ή μήπως θα έρθει ;
Οκτώβρης του 2002 . Ο  πλανητάρχης περνώντας άλλη μια κρίση αυτοεπιβεβαιωσης θέλει να εξολοθρεύσει προληπτικά ένα λαό.
Οκτώβρης του 2002.  Στην Παλαιστίνη το έργο συνεχίζει να παίζεται με τον ίδιο τρόπο. Ένας  λαός εγκλωβισμένος στην παράνοια και ένας ηγέτης – θηρίο να βιώνει  τον εξευτελισμό και την ώθηση στην "ηρωική" έξοδο.
Οκτώβρης του 2002. Τα σχολεία πλέον έχουν ανοίξει αλλα εκατόν είκοσι εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα εβδομήντα είναι κορίτσια, δεν πηγαίνουν σχολείο.
Οκτώβρης του 2002. Η πολιτεία  προτρέπει σε μποϋκοτάζ κατά των αυξήσεων και παράλληλα αυξάνει σε κάθε ευκαιρία τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Οκτώβρης του 2002. Η δημοσιογραφία μετά από τρίμηνο σεμινάριο κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα τίτλο απαξίωσης από πλευράς πολίτη. 17Ν, τρομολαγνεία, τρομοκρατία, χαφιεδισμός, κρατισμός, ιδιοτέλεια … Αυτή είναι η δημοσιογραφία ; Ευτυχώς όχι. Αυτή είναι η σχολή της φασαρίας και δυστυχώς η σχολή που καταφέρνει να δημιουργεί εντυπώσεις. Ευτυχώς υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί που ψύχραιμα, σοβαρά και τεκμηριωμένα προσεγγίζουν τα μικρά και τα μεγάλα της καθημερινότητας μας. Ας τους ενισχύσουμε αγνοώντας καταρχήν τα ομοιώματα δημοσιογραφίας που κυκλοφορούν θορυβώντας.
Οκτώβρης του 2002.  Ο Οκτώβρης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκετοί οι επίδοξοι διαχειριστές της καθημερινότητας μας, ελάχιστοι οι άνθρωποι με όραμα. Αναζητήστε τους, τους χρειαζόμαστε!

Εδώ στο Νότο - Ιούλιος, Αύγουστος 2004 / Φ.26

Μια σειρά από παρεμβάσεις στο χώρο του τουρισμού άρχισαν να δίνουν πνοή στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων τα τελευταία χρόνια. ’ρχισαν να συζητιούνται (βάση δεδομένων) στα Χανιά και όχι μόνο έννοιες όπως: εναλλακτικός τουρισμός, παραδοσιακά προϊόντα, ανάπτυξη και περιβάλλον κτλ. ’ρχισε σιγά - σιγά να "ζυμώνεται" η αντίληψη της ήπιας ανάπτυξης στην ενδοχώρα. ’ρχισαν να βρίσκουν έδαφος ανάπτυξης οι παραδοσιακές αξίες (διατροφή, οικοβιοτεχνία, παραδοσιακά επαγγέλματα) όχι ως φολκλόρ αλλά ως βασικό συστατικό μιας αντίληψης ανάπτυξης. ’ρχισε επίσης να επανέρχεται στο προσκήνιο η έννοια της συλλογικής δράσης και του συνεταιρίζεστε όχι ως ένα ξεχασμένο μοντέλο αμυντικής "επιχειρηματικής δράσης" αλλά ως ένας θεσμός δυναμικής ανάπτυξης.

Σεπτέμβριος …

Ένα ακόμα καλοκαίρι μένει πίσω. Οι καταγραφές μας έρχονται να συμπληρώσουν ένα πάζλ που χρόνο με το χρόνο συνθέτουμε. Μια από τα ίδια ή κάτι διαφορετικό ;
Και τα δυο. Αυτό το καλοκαίρι ήταν (είναι ) θερμό. Τουλάχιστον δημοσιογραφικά. 17 Νοέμβρη βλέπεται. Το καλοκαίρι που κέρδισε η αστυνομία και έχασε η δημοσιογραφία! Ζεστό το καλοκαίρι …
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις έλεγε ο Εκο αλλα αυτή τη χρονιά (τουλάχιστον στη χώρα μας) τα πράγματα των διέψευσαν. Υπήρξαν ειδήσεις μόνο που η τρόμο-δημοσιογραφία τις έπνιξε στο βωμό της τρόμο-θεαματικότητας. 

Εδώ Στο Νότο / Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - φ.81

Δύο επιπλέον ποιήματα για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι μού φαινότανε
Σαν εποχή της ύψιστης ισοτιμίας
Σιγά σιγά κατάλαβα
Πόσες αδικίες έκρυβε.