12112017Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εδώ στο Νότο / Μάρτιος 2006 - φ44

 
Το φαινόμενο μετανάστευση απασχολεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό το σύνολο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχουν βρεθεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία.
 
Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια οι μετανάστες πολλές όπως επίσης σημαντικοί οι κλυδωνισμοί που ένιωσε μια κοινωνία που είχε συνηθίσει να λειτουργεί στη λογική της ομοιογένειας σε όλα τα επίπεδα (κοινωνία, θρησκεία, οικογένεια, παιδεία  κτλ).
Κείμενα επί κειμένων έχουν γραφτεί για τα δικαιώματα όλων. Κείμενα στα οποία κατά κανόνα κυριαρχεί ένας καταγγέλλων  λόγος, συχνά ακραίος, που έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την ιστορία υπάρχουν "αυτοί" και οι "άλλοι".

Εδώ Στο Νότο / Φεβρουάριος 2005 - φ43

Η  Γρίπη των πουλερικών  έμελε  να είναι ο "νέος" άρχοντας στη διατροφική μας τραγωδία. Έχοντας πλέον παρέμβει σε κάθε κύκλο της εξέλιξης ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους καρπούς "των έργων του".
 
Εκλογές Αυτοδιοίκησης. Καθώς πλησιάζουμε προς τον Οκτώβρη νιώθουμε να σωρεύονται στον πολιτικό στίβο δυνάμεις που μάλλον βρίσκονται μακριά από το να αφουγκραστούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να δράσουν για την ανάπτυξη αυτών. Παραγωντισμοί, σόγια, και αδιαφανείς συμμαχίες αναπτύσσονται… Ας ελπίσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα δράσουν υπέρ αυτών που θα είναι και την επομένη δίπλα τους με συνέπεια και όραμα.

Εδώ Στο Νότο / Μάρτιος 2005 - φ.33

Πάει ένας μήνας τώρα που συνεχίζεται αυτή η ιστορία με τα σκάνδαλα τόσο στην δικαιοσύνη όσο και στην εκκλησία. Δυστυχώς όσο περνούν οι μέρες είναι φανερό ότι έχουν μετατραπεί σε σήριαλ καθημερινής κατανάλωσης όπου ανά διαστήματα υπάρχουν εξάρσεις για να μένει ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Οι μηχανισμοί "αυτοκάθαρσης" έχουν θεωρητικά κινητοποιηθεί παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.Αλλά αλήθεια ποιες υπηρεσίες;

Εδώ Στο Νότο / Ιανουάριος 2005 - φ42

Ο Υπουργός, ο Χάρης και η εμπιστοσύνη μας.
 
Πολύ μελάνι έχει χυθεί( και συνεχίζει να χύνεται) σε σχέση με την απομάκρυνση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης από την κυβέρνηση.
Δυστυχώς όσο περνάνε οι μέρες και απομακρυνόμαστε από την μέρα "αποκάλυψης" οπότε εξαντλούνται τα αστυνομικής φύσης ερωτήματα "ποιος τον έδωσε", "πως έγινε", κτλ όλο και περισσότερο βλέπουμε να μην ασχολείστε κανένας με την ουσία των απόψεων του κυρίου Μαρκογιαννάκη(προς τιμήν του συνεχίζει να τις υποστηρίζει και δημόσια).

Εδώ στο Νότο / Φεβρουάριος 2005 / Φ.32

Όσο κοινότυπο και να ακούγεται είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε μπροστά από μια γενικευμένη κρίση θεσμών και οξιών. Πιθανότατα κάποιοι θα πείτε ότι μάλλον εδώ και καιρό υπάρχει κάτι τέτοιο, οπότε τι το καινούργιο.
Καινούργιο είναι ότι ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια με μια γενικευμένη απαξίωση προς κάθε τι το πολιτικό είχαν τεχνηέντως απαξιωθεί οι θεσμοί που είχαν σχέση με την πολιτική, την κοινωνία, τους πολιτικούς κτλ. Παράλληλα υπήρξε μια δυναμική μετακίνηση πίστης προς νεοσυντηριτικές εκφάνσεις της κοινωνίας και της πολιτικής. Εκκλησία, δικαστικοί, αστυνομία αποτέλεσαν τη σημαία του θριάμβου για κάποιους.

Εδώ Στο Νότο / Δεκέμβριος 2005 - φ 41

"Καλήν εσπέραν άρχοντες"

"Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη θείαν γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννιέται σήμερον εν Βυθλεέμ την πόλη,
Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ’ η φύσις όλη,
Κυρά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
Απού τον έχεις τον υγιό, τον μοσχοκανακάρη.

                                                          

Εδώ στο Νότο / Ιανουάριος 2005 / Φ.31

  Λίγο πριν φύγει το 2004 ένα φυσικό φαινόμενο ήρθε να αναταράξει τη ροή της παγκόσμιας καθημερινότητας. Το δράμα παγκοσμιοποιημένο. Θες εξαιτίας της εικόνας που δεν μπορεί να μην μας αγγίζει, θες εξαιτίας της καταστροφής ενός παγκόσμιου παραθεριστικού κέντρου, θες … Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κατά γενικές γραμμές το δράμα παγκοσμοιοποιήθηκε.
 
  Σε μια μόνο στιγμή η φύση ισοπέδωσε για μια ακόμη φορά τα δημιουργήματα του ανθρώπου. Δημιουργήματα που μάλλον είχαν στηθεί "καθ΄υπέρβαση" νόμων της φύσης προς τέρψιν των ανθρώπινων επιθυμιών. Ας το σκεφτούμε και αυτό …
  Πολιτισμοί οι οποίοι έτσι και αλλιώς αναζητούσαν το δρόμο της εξέλιξης βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μέγιστο της μανίας της φύσης. ’νθρωποι θύματα στη μανία της φύσης.
 
   Στιγμές συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη. Στιγμές συγκίνησης και στην Ελλάδα. Ένας τηλεμαραθώνιος υποστήριξης ο οποίος συγκέντρωσε 20.000.000 ευρώ για τους πληγέντες. Μυθικό ποσό. Μυθική ανταπόκριση. Αυτή η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα διατηρούμε ακόμη δυνατές ακτίνες ανθρωπιάς. Η παγκοσμιοποίηση της ανθρωπιάς.
 
   Πρώτες μέρες του 2004. Στην αυγή μιας νέας χρονιάς δεν μπορεί παρά να θέλεις να σκέφτεσαι θετικά, ανθρώπινα, δημιουργικά. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
 
Υ.γ     Η μέγιστη θλίψη στην μετά τσουνάμι εποχή: "ανθρωποειδή τα οποία συνέχιζαν κανονικά τις διακοπές τους στην Ασία, πολλά εκ των οποίων δεν δίσταζαν να φωτογραφίζονται δίπλα στα πτώματα των θυμάτων σαν να ήταν δίπλα στο μέγιστο αξιοθέατο"!!!

Εδώ στο Νότο / Νοέμβριος 2005 - φ40

 
 
Τα τελευταία χρόνια, τον Νοέμβρη, τον Οκτώβρη, το Μάρτη, σκέφτομαι πως είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος σε ένα παιδί  για γεγονότα και ιστορικές στιγμές όπως αυτές του Νοέμβρη του 1973, του Οκτώβρη του 1940, του Μάρτη του 1821 και να κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό.

Εδώ στο Νότο / Δεκέμβριος 2004 / Φ.30

Τελευταίες μέρες του 2004.

"Ο χρόνος είναι γλήγορος ίσκιος πουλιών
Τα μάτια μου ορθάνοιχτα μες στις εικόνες του"
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ "Προσανατολισμοί"
 
 
Ο χρόνος κυλάει τελικά αμείλικτος. Φαίνεται ότι δεν πολυκαταλαβαίνει από καθημερινότητα και άλλα τέτοια ανθρώπινα.
’ραγε στο "φεύγα" ενός χρόνου τι είναι αυτό που μας μένει χαραγμένο;
 
Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί και είναι αλήθεια ότι όσο απομακρύνεται ο χρόνος μας απασχολεί αυτή η σκέψη. Ποιες είναι εκείνες οι μικρές ή μεγάλες στιγμές που θυμόμαστε από την χρονιά που φεύγει, το 2004; Τι θυμόμαστε από το 2003, το 2002, το 1995, το 1987 κτλ.; Λίγα πράγματα! Αυτά που πιθανόν ονομάζουμε "μεγάλα γεγονότα" και προσωπικές στιγμές!
 
Αλλά και από τα "μεγάλα γεγονότα" θυμόμαστε επιλεκτικά και εντελώς υποκειμενικά. Ενώ θυμόμαστε αγαπημένα πρόσωπα που φεύγουν ή έρχονται. Θυμόμαστε –πάντα-εμπειρίες που μας ταρακουνούν και μας θυμίζουν ότι η καθημερινότητα είναι γλυκιά (ακόμα και με την ρουτίνα της) όσο αισθανόμαστε (εμείς και οι γύρω μας) Υγεία, Ειρήνη, Ασφάλεια για να υπάρχει έδαφος για Δημιουργία. Δεν μπορεί λοιπόν παρά αυτά να αποτελούν και τις ευχές μας τόσο προς εσάς όσο και προς εμάς.
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
 
 

Εδω στο Νότο / Οκτώβριος 2005 - φ.39

Θυμάμαι πριν από χρόνια ο Σεπτέμβρης ήταν ο μεθυστής.
Όνομα και πράγμα που λένε.
Στα αμπέλια του νομού υπήρχε μια βουήζουσα ζωντάνια που έδινε τον τόνο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η χαρά της απολαβής κόπων διαρκείας κάλυπτε την κούραση της χειρονακτικής εργασίας. Οι άνθρωποι δούλευαν αλλά παράλληλα μιλούσαν, γελούσαν, φλέρταραν χαιρόντουσαν εν τέλει την διαδικασία απολαβής των καρπών της μάνας Γης. Ο τρύγος και το πατητήρι άφηναν ένα άρωμα μέθης στην ατμόσφαιρα.

Εδώ στο Νότο / Νοέμβριος 2004 / Φ.29

Ακολουθείς δρόμους καθημερινότητας.Δρόμους άλλοτε δύσβατους και άλλοτε εύκολους.Ακολουθείς μια πορεία που συχνά ξεχνιέσαι και αυτή γίνεται αυτοσκοπός.Ώσπου μια στιγμή· εμπόδιο και αλλαγή σχεδίων…
Ο Αραφάτ φαίνεται να νιώθει τον χρόνο να τον πιέζει χωρίς δικαίωμα χάριτος.
Ο πλανητάρχης επανεκλέγεται με κριτήρια "κυρίως ηθικά" και όχι πολιτικά όπως οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ξεκαθαρίζουν.Θέλουν πρόεδρο τσαμπουκά και όχι πολιτικό.

Εδω στο Νότο / Σεπτέμβριος 2005 - φ.38

Τέλος Αυγούστου, Αρχές Σεπτέμβρη.
 
-Στην Κρήτη το καλοκαίρι έχει μια διάρκεια  που δίνει το δικαίωμα σε όλους μας για μικρή ή μεγάλη απόλαυση του. Ουσιαστικά αρκεί η διάθεση για ανακάλυψη…
 
-Αλήθεια ποιές μπορεί να είναι οι σκέψεις ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο που πετάει χωρίς πιλότο; Απολογισμός ζωής ή επανατοποθέτηση πραγμάτων;

Ο Σεπτέμβρης έφυγε!

Συναισθήματα ανάμικτα κυρίευσαν στο πέρασμα του. Από την χαρά του καλοκαιριού που έμεινε δίπλα μας στο σύνολο του Σεπτέμβρη περνάγαμε στην οργή και την αγανάκτηση της καθημερινότητας …
 
Ένα ελικόπτερο έπεσε και το σύνολο ενός κρατικού  μηχανισμού φάνηκε να βρίσκεται "εν υπνώσει". Τι μας απασχόλησε ; Τι ώρα ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός!
 
Τα σχολεία άνοιξαν. Οι μαθητές σε πολλά από αυτά (κυρίως της περιφέρειας) περιμένουν να δουν τους δασκάλους – καθηγητές τους καθώς αυτοί ακόμα έρχονται…
 
 

Εδω στο Νότο / Ιούλιος-Αύγουστος 2005 - φ.37

Πρωί Κυριακής. Εικόνες σκόρπιες.
 
Το ΜΜΕ συνεχώς αναπαράγουν κραυγές σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Οι τρομοκράτες αισθάνονται τρόμο.  Η νίκη των καταπιεσμένων ανά τον κόσμο. Η ανασφάλεια των "δυνατών" είναι αυτό που πραγματικά αποτελεί είδηση. Δυστυχώς μαζί με τους αφέντες θύματα είναι και οι λαοί της Δύσης. Άνθρωποι χάνονται άδικα. Θύματα μιας παράλογης συλλογιστικής…
Είναι πάντως γεγονός … "λαοί, άνθρωποι οι οποίοι έχουν από καιρό καταλάβει ότι η ζωή τους δεν αξίζει δεν θα μπορούσαν να ασχοληθούν με την αξία της δικής μας ζωής".

Καλή συνέχεια!!!

Με αισιόδοξη ευχή επανερχόμαστε μετά από την ανάπαυλα του καλοκαιριού.Στο μεσοδιάστημα της απουσίας μας είχαμε γεγονότα πολλά με μέγιστο τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Έχουμε κάθε λόγο να χαιρόμαστε. Είναι αλήθεια ότι κατά γενική ομολογία οι αγώνες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Έχουμε όμως και το δικαίωμα της κριτικής. Εχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε όλοι χωρίς περιστροφές και επί της ουσίας για τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν στο περιθώριο των αγώνων.
 
Οι Ολυμπιακοί είναι αυτοί. Η μέγιστη αθλητική γιορτή από τη μια και μια από τις μέγιστες "μπίζνες" από την άλλη. Το αθλητικό πνεύμα συναντάει καθημερινά τον πιεστικό χορηγό. Το "εφ αγωνίζεσθε" πνίγεται ασφυκτικά από λογότυπα εταιριών και χορηγίες, ιδιωτών ή και των ίδιων των κρατών. Η άξια της συμμετοχής φαντάζει πλέον ανέκδοτο μπροστά στην δύναμη της πρωτιάς(άλλωστε ελάχιστα ακούσαμε όλες αυτές τις μέρες για τιτάνιες προσπάθειες αθλητών που απλά συμμετείχαν ενώ μάθαμε τα πάντα για τους "νικητές").

Εδω στο Νότο / Ιούνιος 2005 - φ.36

3 χρόνια με Άποψη
 
Τις περισσότερες φορές ο χρόνος τρέχει χωρίς να προλαβαίνουμε να κάνουμε τους καθημερινούς απολογισμούς…
 
Τρία χρόνια πριν.
 "Πυξίδα Της Πόλης" Φύλλο 1.
 "Εδώ στο Νότο". Σημείωμα  Πρώτο

Εδώ στο Νότο - Ιανουάριος 2004 / Φ.21

Οι  λέξεις  που ακολουθούν είναι από τις  πιο βασανισμένες που έχουν γραφεί για αυτή τη στήλη. Οι μέρες που ζούμε που φορτώνουν από ένα καταιγισμό πληροφοριών και ειδήσεων. Δημοσκοπήσεις και αναλύσεις. ’ραγε γιατί ; Η αποτύπωση της κοινής γνώμης είναι η πρόφαση, η διαμόρφωση νομίζουμε πλέον ότι είναι ο σκοπός. Μπαίνουμε στον πειρασμό και αντί για άλλα καταγράφουμε μια σειρά από ερωτηματικά που μας δημιουργήθηκαν.
Από πότε πέραν του προέδρου της Δημοκρατίας κάνουν και αλλοι διαγγελματα ;
Από πότε και σε ποια δημοκρατία για την εκλογή του αρχηγού ενός κόμματος ψηφίζουν και οι "συγγενείς" και οι "φίλοι" ;
Με ποια ταχύτητα και λογική εξήγηση το εκλογικό σώμα αρχές Δεκέμβρη  θεωρεί κατά  40 % καταλληλότερο πρωθυπουργό το Σημίτη ενώ στο ίδιο ερώτημα μέσα Ιανουαρίου αποσπά 8-12%.
Πως  στα μέσα Ιανουαρίου το εκλογικό σώμα προτιμά τον κύριο Παπανδρέου για πρωθυπουργό ο οποίος δεσμεύεται για συνέχεια και αλλαγή της πολιτικής του προκατόχου του ενώ το εκλογικό σώμα ζητάει μόνο κατά 5% συνέχισης της πολιτικής (του μέχρι πρότινος καταλληλότερου) Σημίτη ;
Ανεξαρτήτως της έκβασης του εκλογικού αποτελέσματος έχουμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι τα "δεύτερα" στοιχεία ( τα πιο ποιοτικά) που αντλούνται αυτή την εποχή μαζί με αυτά της τελευταίας έρευνας του ΕΚΚΕ θα πρέπει να αναλύονται επί μακρόν για να δώσουν ψυχο-πολιτική ερμηνεία της συμπεριφοράς του ελληνικού εκλογικού  σώματος.

Εδω στο Νότο / Μαίος 2005 - φ.35

 
Το να υπηρετείς τα κοινά είναι πλέον μια σημαντική επαγγελματική ενασχόληση την οποία κάποιοι από τους πολίτες αυτής της χώρας επιλέγουν να κάνουν. Η απόφαση να υπηρετήσεις τα κοινά εμπεριέχει και αυτοθυσία. Σίγουρα όσοι κατέχουν δημόσιες θέσεις θα πρέπει να έχουν αποζημιώσεις για να μπορούν να διατηρούν την αυτοτέλεια τους και απερίσπαστοι να προσφέρουν…
Αλλά  να επιδοτούμε με 3300 μηνιαίως όσους δεν μπόρεσαν…
Σήμερα που κάποιοι ζουν με μισθό 600 ευρώ!!!

Νοέμβρης στα 2003

Ο Νοέμβρης των επαναστάσεων και των ξεσηκωμών ιστορικά. Από την Οκτωβριανή (που έγινε Νοέμβριο ) στο ξεσηκωμό των φοιτητών του πολυτεχνείου.
Επαναστάσεις που χάραξαν την ιστορία!
Κάθε φορά που έρχεται η ώρα των συλλογισμών – απολογισμών είναι διάχυτα τα ερωτήματα: "τελικά τι πέτυχαν οι κάθε εποχής επαναστάτες;".
 Ζούμε πλέον πρακτικά. Ζούμε βιαστικά. Συχνά μας "φεύγουν" στιγμές από την καθημερινότητα μας. Στιγμές που καθώς τις συναθροίζουμε αποκτούν μεγάλο μέγεθος στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε καθημερινό απολογισμό. Συχνά δεν κάνουμε καθόλου απολογισμό. Σπάνια πλέον αξιολογούμε …

Εδώ Στο Νότο / Απρίλιος 2005 - φ.34

Περάσαμε και τα μέσα του Απριλίου. Σιγά – σιγά μυρίζει το καλοκαίρι και η θάλασσα φαίνεται να θέλει να ανακτήσει  το κομμάτι της καθημερινότητας μας που της ανήκει.
Απ΄ Εδώ στο Νότο προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε τις στιγμές εκείνες της καθημερινότητας που θεωρούμε ως βαρύνουσες για να αποτυπωθούν σ΄αυτές τις σελίδες…
 
Ένας μήνα έντονος,σίγουρα, φεύγει.
 
Μετά τον Κουγιουμτζή ήρθε η σειρά του Μπιθικώτση να αρχίσει το αιώνιο ταξίδι.
Ο Γρηγόρης του ελληνικού τραγουδιού…
Ο Μπιθικώτσης δεν ήταν απλά μια καλή λαϊκή φωνή. Υπήρξε και θα είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους του τραγουδιού και του πολιτισμού μας.
 
Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα …

Εδώ στο Νότο - Οκτώβριος 2003 / Φ.18

Πρώτο Δεκαήμερο του Οκτώβρη.
 
Ένα μείγμα από ήλιο και σύννεφα μας "κυνηγάει". Είμαστε  ψηλά, πάνω από την πόλη και καταγράφουμε στιγμές και σκηνές. Ήχοι, Εικόνες και τέλος σημειώσεις! Αλήθεια πόσα από αυτά που συμβαίνουν γύρω  ερεθίζουν πραγματικά το αισθητήριο μας ; Αν απαντήσουμε με το βλέμμα "του ρεπόρτερ" θα σας λέγαμε πολλά!
Ο δήμαρχος Χανίων είναι σε μια συνεχή κόντρα με την αντιπολίτευση.
Ένας υπουργός έρχεται κάθε βδομάδα στα Χανιά για να στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστοδουλάκη.