12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μιλώντας για Ανάπτυξη, Σκοτώνοντας την Ανάπτυξη… Πολεοδομία Χανίων 2011

«Η οικοδομή στηρίζει όλη την οικονομία και κατά συνέπεια την ανάπτυξη». Προφανώς, εάν η προηγούμενη πρόταση διεκδικούσε κάποιο βραβείο, το μόνο που θα εξασφάλιζε θα ήταν πιθανότατα, εκείνο της πλέον κοινότυπης ρήσης στο χώρο του «επιχειρείν».


«Και πέρασ’ ο Χειμώνας κι ήρθε η Καλοκαιριά, κι ύστερα πάλι ξανάρθανε τα κρύα ...»

SLITSO 4Κάθε φορά που φεύγει το καλοκαίρι, νοιώθω, λίγο πολύ, σαν «μετά Χριστόν προφήτης», καθώς θα πρέπει να αναφερθώ σε όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά του και τα οποία, κατά κάποιο τρόπο μας δικαίωσαν ή μας διέψευσαν, ως έντυπο. Όχι ότι έχει ανάγκη επιβεβαίωσης η «Πυξίδα», εντούτοις πολλά από αυτά που συνέβησαν φαντάζουν ήδη τόσο μακρινά, καλά κρυμμένα, σχεδόν ξεχασμένα, μέσα στη «δίνη των δεινών» που μας περιτριγυρίζουν, γεμίζοντας με απόγνωση την καθημερινότητά μας.

«Η Υπέρβαση του Νόμου τον Τύραννο Γεννά…»

Ποιος θα είναι ο νέος Εθνικός Αερομεταφορέας;

Καθώς ολοκληρώνεται κι ο φετινός Αύγουστος, πήραν φωτιά τα μπλοκάκια κι άρχισαν οι υπολογισμοί για την τουριστική περίοδο που μας αφήνει σιγά-σιγά.

Του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγόν δεν υπομένει! Η εκδίκηση των αποδείξεων.

Η αλήθεια είναι ότι είχαμε προετοιμαστεί καλά για το θέμα. Από τη μία, το Υπουργείο Οικονομικών και οι λογιστές μας, με τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες τους αντίστοιχα, από την άλλη, οι  φοροτεχνικοί των πρωινάδικων και τα κάθε είδους έντυπα, με τις συμβουλές τους για τα «κόλπα και τις παγίδες».

Κρίση ή Ανάπτυξη; Πρόστιμα ή Επενδύσεις; Αυτογνωσία ή Υποκρισία;

Πολεοδομικά Αυθαίρετα και Οικοδομικός Συνεταιρισμός Πολυτέκνων

 

Μέσα στον προηγούμενο μήνα, έφτασε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Χανίων μια εγκύκλιος που «ξάφνιασε» με το περιεχόμενό της. Με απλά λόγια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, διέτασσε την υπηρεσία να εξετάσει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – έως το φετινό Οκτώβριο - όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από αυτήν το 2009 και ο αύξων αριθμός τους λήγει στο πέντε (5).

Κίνημα Αγανακτισμένων Πολιτών ή Αγαπημένων Πολιτικών

Βουβό ή κάπως θορυβώδες, πολιτισμένο ή κάπως αντιδραστικό, πυκνό ή κάπως αραιό, όμως «ατάκτως τακτικό», το πλήθος των Ελλήνων μαζεύεται στις κεντρικές πλατείες των πόλεων για να εκφράσει την αγανάκτησή του, φοβούμενο όλα αυτά που θα γίνουν για «κείνο χωρίς εκείνο».

Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μ’ αυτό μου φέρνει τρόμο

Χωρίς αμφιβολία, πολλά έχουν γραφτεί για τις δυσκολίες του σήμερα, πολλά ακόμα θα γραφτούν, είμαι απόλυτα σίγουρος. Εντούτοις, υπάρχει κάτι ακόμα που με κάνει λίγο πιο απαισιόδοξο κι αυτό, τούτη τη φορά, έρχεται από γύρω μας. Οι φίλοι μου, όσοι τουλάχιστον μας διαβάζουν, με παρακαλούν να σταματήσω την κινδυνολογία και τις καταστροφικές αναλύσεις, προτρέποντας με να γράψω για «κάτι άλλο…», αυτό το μήνα έστω.

Συνταξιούχοι Βουλευτές – Ενεργοί Διεκδικητές

«Το αίτημα αναδρομικής αναπροσαρμογής βουλευτικής σύνταξης ή αποζημίωσης προσβάλλει το κοινό αίσθημα δικαίου, ιδιαίτερα στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία.

25 Χρόνια Πολυτεχνείο Κρήτης

Δεν υπάρχει μέρα που να μη θυμηθώ, λίγο ως πολύ, εκείνους τους έρωτες, κοντά στην ηλικία των δεκαοχτώ. Έρωτες με δροσιά και φρεσκάδα, έρωτες συχνά ισοπεδωτικοί, αφηνιασμένοι, που όμως παρά το γεγονός ότι άφησαν για πάντα μέσα μας τα σημάδια τους, ήταν σχεδόν από την αρχή καταδικασμένοι να τελειώσουν.

Το Μετέωρο Βήμα της Ελληνικής Οικονομίας

Κολλημένος στην τηλεόραση, περίμενα, με σχετική ανυπομονησία, τη συνέντευξη του «πολύ» Αλέκου Παπαδόπουλου, στην τηλεοπτική εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά «νέοι ΦΑΚΕΛΟΙ».

Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κρίση - Ποιοι είναι άραγε οι υπεύθυνοι;

«Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κρίση». Τούτο το σύνθημα διάβασα σε πλακάτ, πανό, ακόμα και μπλουζάκια, αρκετές φορές τον τελευταίο μήνα καθώς ο τηλεοπτικός φακός «έγραφε» τις κινητοποιήσεις όλων εκείνων των ομάδων, που βγήκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν, ότι είναι παντελώς άσχετοι με το πρόβλημα.

Ένας Συμπαραστάτης για τον Δημότη βρε παιδιά, κι άλλος ένας για τον Δημοτικό Υπάλληλο όμως…

Πολλές φορές με προβληματίζει η συμπεριφορά που υιοθετούμε ως άνθρωποι και ως τηλεθεατές καθώς, αν μας τεθεί το δίλημμα – κατά τη διάρκεια ενός «τηλεοπτικού μας περιπάτου» – να επιλέξουμε μεταξύ ενός ρεπορτάζ για τη βράβευση του αξιόλογου έργου ενός πολιτιστικού συλλόγου και ενός ρεπορτάζ για ένα τριπλό ερωτικό φονικό, θα επιλέξουμε ασυζητητί το δεύτερο.

Η πρώτη Ευρώ-διάσωση και τα «Γουρούνια» του Ευρωπαϊκού Νότου

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως τον τελευταίο μήνα, η «συλλογή» των απόψεων που προέρχονται από τους «γκουρού» της Ευρωπαϊκής μα και Παγκόσμιας Οικονομίας σχετικά με τα «P.I.G.S.» της Ευρώπης. Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, οι οικονομικά «ασθενείς» του Ευρωπαϊκού Νότου, οι χώρες εκείνες που απειλούν με αποσταθεροποίηση το Ευρώ αλλά και την Ευρωζώνη γενικότερα.

Καλλικράτης εναντίον «Καλά Κρατούντων» Πολεοδομικά Θέματα: Φέεεετα…

Καλλικρατικοί Δήμοι, Αιρετή Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τρεις (3) όροι, τοποθετημένοι εδώ όχι κατά αλφαβητική σειρά, αλλά με την σειρά της δημοτικότητάς τους,  του κατά πόσο δηλαδή είναι δημοφιλείς και οικείοι στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Καλλικράτης: Αρχιτέκτονας ή Διπλωμάτης; Διέξοδος ή Λαβύρινθος;

Πιθανότατα ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της αρχαιότητας η οποία τον τίμησε, συνδέοντας αιώνια το όνομά του με έργα αθάνατα, όπως τα Μακρά Τείχη, το Ναό της Απτέρου Νίκης αλλά κυρίως με την ανέγερση ενός ναού με Δωρικό ρυθμό, αφιερωμένου στην Παρθένο Αθηνά, του μεγαλύτερου, του διαχρονικότερου μνημείου του Ιερού βράχου της Ακρόπολης, της αρχαίας Αθήνας, του χρυσού αιώνα του Περικλή, ολόκληρου του Ελληνικού, συνολικά του Δυτικού Πολιτισμού, τον Παρθενώνα.

«Σερβίρεται» αργά και στις κατάλληλες δόσεις, ακριβώς όπως τα Ναρκωτικά…

Τεχνολογική Εξέλιξη

Δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλούν τη σκέψη μου τούτες, οι δυο πρώτες του τίτλου λέξεις. «Τεχνολογική Εξέλιξη…». Ποιος την προστάζει, τι την προκαλεί, τι την ευνοεί και τι είναι τελικά εκείνο που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την επίτευξή της;

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (Γ)Αβρότητα και (Γ)Αβροφροσύνη …

Καλωσορίζοντας το Χειμώνα – σε διαφορετικά επίπεδα – σκέφτομαι, με μιαν ελαφρά αίσθηση σαρκασμού, ότι υπάρχουν κάποιες μέρες μέσα στο χρόνο που πραγματικά χαίρεσαι να συναντάς τους – αθλητικούς – αντιπάλους σου. Ε λοιπόν, μια από αυτές είναι και η σημερινή.

Η Ηρακλειοκεντρική Περιφέρεια Κρήτης

Η Επόμενη Μέρα των Εκλογών & το Στοίχημα της Ανάπτυξης των Χανίων

Γράφει  ο Κυριάκος Κώτσογλου

Καθώς το πολιτικό μας παρελθόν ανάρτησε οριστικά στις σελίδες του και τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2010, πολλά θα μπορούσαν να γραφούν, ακόμα περισσότερα δε να ειπωθούν γι αυτό το «κεφάλαιο».

Ρούχα πουλούσαν, οι Οχτροί …

Όταν πριν από αρκετά χρόνια άνοιξε το πρώτο MacDonald’s στη Μόσχα, οι «πτωχοί» Μοσχοβίτες στήθηκαν σε ουρές με χρόνο αναμονής της τάξης των 24 ωρών! Είκοσι τέσσερις ώρες για να πιούν – κυρίως – Coca Cola αλλά και να έρθουν σε επαφή με ένα από τα σημεία κατατεθέν του Δυτικού «Πολιτισμού».

«Καλλικράτης», Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση.

Απόσυρση της Γερουσίας ή Επανεγκαθίδρυση  της;

Καθώς ο Οκτώβρης προελαύνει, την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι, εκτός απροόπτου, το παζλ των υποψηφιοτήτων για το νέο Δήμο Χανίων έχει συμπληρωθεί, γεγονός που χαρακτηρίζει κι ένα μεγάλο ποσοστό άλλων, «ώριμων» Δήμων.

Αξίες & Συνήθειες…Κάθε Πέρυσι και Καλύτερα…Φάκελος (Ανθ)Υγιεινή…

Ξέρετε ότι, κάθε χρονική στιγμή κουβαλάμε στα χέρια μας ένα εκατομμύριο μικρόβια!!! Παρόλο που το νούμερο φαντάζει εξωπραγματικό είναι πέρα για πέρα αληθινό. Βακτήρια, μύκητες και ιοί δεν είναι "του χεριού μας" αλλά κατοικούν σ’ αυτό, απόρροια της καθημερινής επαφής μας με κάθε λογής αντικείμενα. Σαπουνίζοντας τα χέρια μας για τουλάχιστον είκοσι (20) δευτερόλεπτα τα μικρόβια θα "πέσουν" σε τετραψήφιο νούμερο και θα χρειαστούν πάνω από τρεις (3) ώρες για να "επιστρέψουν" στο αρχικό εκατομμύριο. Ω, ναι σωστά το καταλάβατε. Το μυστικό είναι λίγο σαπούνι και σχολαστικότητα για λίγα (20) δευτερόλεπτα. Στατιστικά, βρέθηκε ότι, όλοι όσοι πλένουν τα  χέρια  τους  επτά (7) φορές  κάθε μέρα,  αρρωσταίνουν  πέντε  (5)  φορές  λιγότερο!!!!