12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Το Άσυλο είναι τόπος η τρόπος;

Το ψυχιατρείο Χανίων εδώ και 5 περίπου χρόνια έκλεισε. Ένας κατ’ ευφημισμό τόπος θεραπείας δεν υπάρχει πια. Το ψυχιατρικό τοπίο στην Κρήτη άλλαξε.


Εκλογών συνέχεια

2 μήνες προεκλογικός  αγώνας για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Ν.Δ. Εκείνο όμως που ανέδειξε αυτή η περίοδος είναι η πτωχεία ιδεών, ο αφυδατωμένος ιδεολογικός λόγος το τετριμμένο των πολιτικών στοχεύσεων και των στρατηγικών της συντηρητικής παράταξης.

Παρά τις προθέσεις ιδεολογικοπολιτικών αντιπαραθέσεων στο τέλος η κουβέντα κατέληγε στις προσωπικές διαμάχες, στις προσωπικές στρατηγικές.

Παρά τις διαφαινόμενες αντιθέσεις μεταξύ των 2 κύριων διεκδικητών της αρχηγίας, το πολιτικό απόσταγμα αυτής της διεργασίας είναι: Η Ν.Δ. μη έχοντας στο «είναι της» την έννοια του διαλόγου, αλλά την «ηθική της δύναμης» (και αυτό εξηγείται ιστορικά, πολιτικά, και κοινωνιολογικά αλλά ξεφεύγει του παρόντος) πόλωσε την κουβέντα μεταξύ του εθνικιστικού και πατριδολάγνου λόγου του Σαμαρά και του κομματικού πατριωτισμού της Ντόρας.

Κέρδισε ο Σαμαράς και δεν ήταν σε καμιά περίπτωση δυνατό να κερδίσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Κέρδισε ο Σαμαράς γιατί το «γονίδιο» της Δεξιάς παραμένει ακόμα η «εθνικοφροσύνη». Του τα συγχώρεσαν όλα, διότι εκφράζει τον αληθινό τους  χαρακτήρα.

Η Μπακογιάννη χρεώθηκε την 6ετία Καραμανλή, τους κουμπάρους τα Βατοπέδια, τους νόμιμους άρα και «ηθικούς». Και έχασε πανηγυρικά. Διότι η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη Ν.Δ. ήταν συνέχεια των βουλευτικών εκλογών.  Και έπρεπε να ‘’τιμωρηθούν ‘’οι υπαίτιοι,Ωραία λοιπόν.Τώρα έχομε δυό λαοπρόβλητους ηγέτες

Και θα πρέπει βέβαια να σκεφθούμε με ποιο θεσμικό , νομιμοποιημένο τρόπο θα αμφισβητηθούν ή θα αντικατασταθούν όταν χρειαστεί.

 

Τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που μας κυβερνούν εναλλάξ. Παρά το ότι ο ένας αιτιάται τον έτερο για το χάλι της Ελλάδας, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι «βλάπτουν και οι δυο την Συρία το ίδιο», που λέει και ο ποιητής.

Όμως συνεχίζουν και τους ψηφίζουν. Γιατί όλοι μας θέλουμε παντί  τρόπο να «αποφύγουμε το ταμείο». Έτσι λοιπόν περιμένουμε μήπως στην παράσταση βγάλουν από το καπέλο τους περιστέρια ως θαυματοποιοί, ως μάγοι……

Σεπτέμβριος 2007-φ.60

Σινέ  η  πλατεία


Ανέβηκα στις πλάτες των προγόνων
για να δω το μέλλον.
Γ. Ρίτσος
Τι πρωτοβουλία κι αυτή! Εκεί που λες τίποτα δεν κινείται, εκεί που σε πιάνει απογοήτευση ότι τίποτα δεν αλλάζει, εκεί που αρχίζεις να πιστεύεις ότι ζούμε πια σε μια εποχή όπου ένας νέος ανθρωπολογικός τύπος έχει αναπτυχθεί, απαθής, ατομιστής, εκκεντρικός, χρησιμοθήρας, αμοραλιστής, κυνηγός του χρήματος και της εξουσίας, νάσου μια σπίθα!

 

Να σκεφτούμε πάνω στον τρόπο που σκεφτόμαστε (2)

…….κείνο που μας προσάπτουνε τα χελιδόνια
-η άνοιξη που δεν φέραμε-
είναι ακριβώς η αγνότητά μας.
(Οδ. Ελύτης,
Μ Νεφέλη)

Οκτώβριος 2007 - φ.61

Η λαγνεία των ειδικών


Αυτό που χαρακτηρίζει πλέον το ανθρώπινο πνεύμα,
δεν είναι η νίκη της επιστήμης,
αλλά η νίκη της μεθόδου επί της επιστήμης.
Νίτσε
Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες περνούν από ΄΄κόσκινο΄΄ υποψηφίους για στελεχικές θέσεις. Ψυχολογικά test προσωπικότητας ΄΄ανιχνεύουν΄΄ αν ο υποψήφιος είναι κατάλληλος για την εταιρεία. Κατάλληλος πρώτα απ΄ όλα θα πει παραγωγικός. Αλλά θα μου πείτε σιγά τα ωά. Εδώ ακόμη και η ψυχιατρική διαγνωστική θεωρεί κριτήριο ψυχικής νόσου την χαμηλή αποδοτικότητα και παραγωγικότητα.

 

Να σκεφτούμε πάνω στον τρόπο που σκεφτόμαστε

…….κείνο που μας προσάπτουνε τα χελιδόνια
-η άνοιξη που δεν φέραμε-
είναι ακριβώς η αγνότητά μας.
(Οδ. Ελύτης,Μ Νεφέλη)

Νοέμβριος 2007 -φ.62

Η παράδοση, οι μπαλωθιές και η εντολή του προπάππου

Ιτε παίδες...
η αληθινή γενναιότητα...
...πρέπει ν’ αφήσει τα πεδία των μαχών
και ν’ αναπτυχθεί στον έρωτα και στα βιβλία· να βγει
μ’ άλλο ομορφότερο όνομα
Οδυσσέας Ελύτης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ

 

Δεν πωλείται η Ελλάς

Ήρθαν ντυμένοι «φίλοι»
αμέτρητες φορές οι εχθροί μας
το παμπάλαιο χώμα  πατώντας
Οδ. Ελύτης

 

Καταφέραμε το ακατόρθωτο. 300 δις ευρώ το χρέος. Πως τα καταφέραμε;

Δεκέμβριος 2007 - φ.63

Ο Γιαλάφτης, κύριοι, περισσεύει!
(στις μέρες που ζούμε)

Κρήτη δεν είναι μόνο τα καλάσνικοφ, η αυτοδικία, οι χασισοφυτείες. Κρήτη είναι και ο πολιτισμός της. Όχι μόνον αυτός που μας έρχεται από τους Μινωΐτες, τον Ερωτόκριτο, αλλά και τους σύγχρονους δημιουργούς.
Κρήτη είναι και ο καθημερινός πολιτισμός του σήμερα.
Κρήτη είναι όχι μόνον ότι προβάλλεται γιατί "πουλάει" από τα ΜΜΕ, αλλά και αυτό που δεν φαίνεται κι όμως υπάρχει. Αρκεί να το ανακαλύπτεις.
Είναι αυτό που αναβλύζει κυρίως στον ορεινό της όγκο, από όπου ξεκινούν πάντα οι πηγές για να ξεδιψούν και οι κάμποι.

Φύλλο 90 - Μάιος 2010

Πρόβλημα οικονομίας ή πρόβλημα κοινωνίας;

Η αλήθεια- έτσι δεν είναι;- είναι οδυνηρή
κι έχει ανάγκη, να ξέρεις, απ το αίμα σου
έχει ανάγκη απ τις λαβωματιές σου.
Οδ. Ελύτης(Μαρία Νεφέλη)

Ιανουάριος 2008-φ.64

"Δωμάτια απομόνωσης η πλαίσιο θεραπείας;"
Γ. Κοκκινάκος
"Κάτι ήθελε να πει ο άνθρωπος εκείνος,
Κάτι τραύλιζε
Μα εγώ βιαζόμουν"
Τίτος Πατρίκιος
Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε μια εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα ψυχιατρικά ιδρύματα που μιλά για λειτουργία "ήσυχων δωματίων" για τους ανήσυχους και επικίνδυνους ασθενείς.
Η εν λόγω οδηγία όμως αντί να λύνει, μεγεθύνει το πρόβλημα. Είναι πού επιφανειακή η προσέγγιση του θέματος και δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ουσία του.

 

Φεβρουάριος 2008 -φ.65

Η βία στους νέους: Δεν υπάρχει λύση, διότι δεν υπάρχει πρόβλημα

Kι έπαιρνε  με τα δυο του δάκτυλα μόνο,
ένα-ένα τα ΄΄μη΄΄ τους
και τα πέταγε στο δοχείο απορριμμάτων
Γ. Ρίτσος
Είναι εύκολο ίσως και βολικό, η ψυχιατρική επιστήμη να έρχεται ως θεραπενίδα της εξουσίας για να εξηγήσει, να ερμηνεύσει,  και να ταξινομήσει ακραία κοινωνικά φαινόμενα.
Αν όμως τα φαινόμενα  πού  επισυμβαίνουν  στο κοινωνικό τοπίο τα εξετάζουμε μέσα από το βλέμμα της ψυχιατρικής. είναι σα να  κοιτάμε τον κόσμο μέσα από την κλειδαρότρυπα. Αν π.χ θελήσουμε να δούμε το φαινόμενο της βίας των νέων με όρους ψυχοπαθολογίας ή ψυχολογίας έξω από τις κοινωνικές συνιστώσες θα κάνουμε λάθος.

Υπάρχει λύση έξω από την πολιτική;

Χρεοκοπήσαμε σαν χώρα. 400 δις ευρώ είναι το χρέος. Ο πρωθυπουργός δεν σταματά τα ταξίδια, τις συναντήσεις, τις επαφές με ξένους ηγέτες. Προς πάντας διαλαλεί ότι η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα! Εντάξει, τους έπεισε!!

Μάρτιος 2008 - φ.66

Το ολίγιστον του πλούτου
Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές
και πάλι κάτι θα περισσέψει.
Πού να το ανακράξεις σε στιγμές μεγάλου κινδύνου
Οδ. Ελύτης (εκ του πλησίον)
Γράφει ο Γιώργος Κοκκινάκος
Ποτέ  δεν έφυγε από το χωριό της στη γη των Πελασγών. Αυτή η αρχόντισσα των βουνών· ούτε μέχρι τη χώρα, 30 χιλιόμετρα απόσταση δεν πήγε. Αλλά ένιωθε και ήταν πολυταξιδεμένη. Αλλιώς πώς θα μπορούσε να μας διηγείται όλες εκείνες τις ιστορίες για την μεγάλη πόλη, τους μεγάλους δρόμους, τα χιλιάδες αυτοκίνητα, τα μεγάλα σπίτια και τις μεγάλες πλατείες γεμάτες ανθρώπους;

Θεατρική παράσταση στους χώρους του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων

Θα περάσουν από πάνω μας

όλοι οι τροχοι

Στο τέλος τα ίδια τα όνειρα μα

θα μας σώσουν

Ν. Καρούζος

 

Απρίλιος 2008 - φ.67

Κι έφεγγαν μόνον οι καύτρες τ΄ ουρανού και οι καρδιές μας
Μια μαύρη μάνα ζύμωνε του γιου της παξιμάδι
και με τα δάκρυα ζύμωνε και με τα μοιρολόγια
και με τους αναστεναγμούς επύρωνε το φούρνο.
Άμε παιδί μου στο καλό και στην καλή την ώρα.
Άραγε θα σε ξαναδώ ;
Ριζίτικο

Μάιος 2008 - φ.68

Λογικά και παράλογα
Γ. Κοκκινάκος
Η λογική λοιπόν, είναι μια έμμονη ιδέα των ψυχιάτρων
Ν. Καρούζος
Πριν χρόνια νοσηλεύαμε στο Θ.Ψ.Π.Χ την Μαρία, μια νέα κοπέλα περίπου 30 ετών, σχιζοφρενή. Ένα απόγευμα είχε μια επίσκεψη από την μητέρα της η οποία της έδωσε 20€ για την βδομάδα, και φεύγοντας η μάνα της, η Μαρία πήγε στο καφενείο, αγόρασε όλα της τα χρήματα φρέσκιες τυρόπιτες, πήγε στο θυρωρείο όπου σύχναζε μια αγέλη αδέσποτων σκύλων και τάισε τα αδέσποτα τυρόπιτες.