12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μάιος 2008 - φ.68

Απορίες…
"Πώς να διασχίσεις τη θλίψη;"
Αναρωτιέται στο ποίημα "Χωρίς Ηχώ" η Αιμιλία Παπαβασιλείου.
Ερώτηση χωρίς απάντηση; Κίνητρο σκέψης και ατελέσφορου στοχασμού;
Το γεγονός νωπό. Ένα παιδί έχασε το ραντεβού με τη ζωή, εκεί γύρω στα εικοσιένα του χρόνια. Κι εγώ αναρωτιέμαι πέρα από στεναγμούς και δάκρυα, πέρα από τις κραυγές και τον απόηχο τους, ποια είναι τα όρια της απανθρωπιάς, τα σύνορα αυτά του κράτους του άδικου, ποιος πριονίζει τη ζωή ενός αγοριού, ποια λυσσαλέα ένστικτα βγαίνουν παγανιά ελεύθερα, ατιμώρητα με αποτρόπαιο στόχο;

Ιούλιος-Αύγουστος 2008 - φ.70

Δύσκολα καλοκαίρια
Καλοκαίρι και πολιτισμός!
Καλοκαίρι και θάλασσα!
Καλοκαίρι και χαλάρωση!
Καλοκαίρι και αδιαφορία.
Καλοκαίρι και αναλγησία.
Καλοκαίρι και απειλή.
Καλοκαίρι και βία.
Καλοκαίρι και πυρκαγιές.

Μάρτιος 2009 - φ.77

"Για την 21η Μάρτη Παγκόσμια Μέρα Της Ποίησης"
Σε μέρες τεχνηέντως ή αντικειμενικά "δύσκολες" και "σκοτεινές", που τα όνειρα σκοντάφτουν και πέφτουν τραυματισμένα πριν να φτάσουν στην καρδιά μας και να βρουν ασφαλές καταφύγιο, η ποίηση, χωρίς "γλυκερή" ή μελοδραματική διάθεση, έχει να παίξει ένα ρόλο και να επιτελέσει ένα καθήκον.

Σεπτέμβριος 2008 - φ.71

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους σκέφτονται να σωπάσουν και φέτος όντας συνυπεύθυνοι και για τη δική μας τύχη, να απαντήσουν σε κατασκευασμένα γκάλοπ, να μην ψηλώσουν τα όνειρα τους και να ζωγραφίσουν με γκρίζο χρώμα και τις δικές μας ζωές.

Ιούνιος 2009 - φ.80

"Πολιτική". Οι πράξεις και οι … πράξεις
Μετρηθήκαμε ή μας μέτρησαν. Αναμετρηθήκαμε ή μας "αναμέτρησαν" και βρεθήκαμε λιγότεροι. Εννοώ ως εκλογικό ρεύμα. Μίσος λαός αποφάσισε, με μισά όνειρα, μισές προσδοκίες με μισή δουλειά και μισή ζωή. Με μισές γνώσεις, μισή ευθύνη, μισό χρόνο, μισά θέλω. Στη μάχη των αριθμών, με μέτρησαν κι εμένα στον πόλεμο.

Οκτώβριος 2008 - φ.72

Θλιμμένοι άνθρωποι ή Γιατί δεν γελάμε ποια;
Έρευνες επί ερευνών. Το γέλιο είναι φάρμακο. Το γέλιο μακραίνει τη ζωή. Όχι απλή μυϊκή ανάταση αλλά τράνταγμα ψυχής. "Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη μέρα" διακηρύσσουν όσοι συνθηματικά μας προτείνουν το φυσιολογικό και εναλλακτικό, το αυτονόητο ως στόχο, το ανθρώπινο ως πολυτέλεια.

Ιούλιος -Αύγουστος 2009 - φ.81

Παρά θιν΄αλός

Γράφει η Βαρβάρα Περράκη

Κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώνουμε.

Κανονικά θα έπρεπε ν΄ αφεθούμε στην καλοκαιρινή ραστώνη χωρίς στενάχωρες σκέψεις, παραδομένοι σε αργόσυρτες μέρες, παρατηρώντας το γαλάζιο πέλαγος που μας κυκλώνει, χωρίς παράθυρα ανοιχτά στο σκοτάδι αλλά φιλοτεχνώντας σχήματα στην άμμο με παιδική φαντασία.

Νοέμβριος 2008 - φ.73

"Για μας και τη μνήμη του Πολυτεχνείου, για τ΄ όνειρο που αγκομαχώντας ΖΕΙ!;"
Τα παιδιά στην τάξη μου γράφουν έκθεση ΄ τουλάχιστον προσπαθούν. Εγώ, σε μια σκονισμένη "έδρα", δείγμα "σύγχρονου" σχολείου και αυτονόητης απόδειξης μιας μιζέριας που μας περιβάλλει εξίσου αυτονόητα, αναρωτιέμαι για τις αντοχές της αξιοπρέπειας μου σε μέρες που ετοιμάζω άλλη μια γιορτή για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σεπτέμβριος 2009 - φ.82

"Ίσως… Μπορεί… Πρέπει"
"Δεν πικραίνεται. Αύριο λέει"
Γ. Ρίτσος "Ρωμιοσύνη"                                 Αισιοδοξώ…
"Α, η αμφιβολία, δεν ξέρεις;
Παντού χωράει αυτή".
Κική Δημουλά "Προεόρτια επιθυμιών"        Αμφιβάλλω

Δεκέμβριος 2008 - φ.74

Μια Αναχώρηση
Για τον Στέφανο Χ.
Ο Στέφανος ταξιδεύει.
Έζησε επίμονα, ηχηρά, πεισματικά.
Αψήφησε τη μοναξιά και τη μιζέρια.
Βάδισε αισιόδοξα ατενίζοντας το μέλλον.

Οκτώβριος 2009 - φ.83

Μετά…
Γράφει η Βαρβάρα Περράκη
Μεταφέρω, Μετακομίζω, Μεταποιώ, Μεταμορφώνω,,Μετασχηματίζω,,Μετατοπίζω, Μεταρρυθμίζω, Μεταπλάθω, Μετουσιώνω, Μετατρέπω, Μεταβάλω, Μεταστρέφω…

Ιανουάριος 2009- φ.75

Ποιά πληροφορία;
Είδα το δελτίο καιρού. "Τρομακτικό", απειλητικό, παγερό ως προς τις προβλέψεις του. Ντύθηκα καλά, βγήκα. Στον τόπο και χώρο προορισμού μου άρχισα να ζεσταίνομαι. Λάθος ρούχα για λάθος καιρό. Κι όμως είχα νιώσει ότι η "απειλή" ήταν προ των πυλών.

Νοέμβριος 2009 - φ.84

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973
ΜΕΡΕΣ ΝΟΕΜΒΡΗ 2009
"Απόψε είναι ο καιρός για όλα, λέει
Απόψε είναι η συνέχεια όλων, λέει
Αύριο για όλο τον άνθρωπο, για όλο το μέλλον"
Γιάννης Ρίτσος
Το σώμα και το αίμα, 1977

Φεβρουάριος 2009 - φ.76

"Διψάμε για ουρανό…"
Μ. Σαχτούρης
Πολλά λέγονται, περισσότερα γράφονται για την οικονομική κρίση που ήρθε ή που είναι εδώ ή που έρχεται ή τέλος πάντων οδεύει ολοταχώς κατά πάνω μας.