01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ένα καράβι πληρωμένο...

 Ένα καράβι  πληρωμένο έρχεται φορτωμένο κάργα ελπίδα.  Πλησίαζε το Ζέφυρο  της Ρόδου ,όταν τα ξύλα του σκελετού του παρέδωσαν  τις ελπίδες στα κύματα .Η απανθρωπιά χύθηκε στη θάλασσα και έσυρε την ανθρωπιά στην αλμύρα .


Μέρες κρύες . Μέρες του Γενάρη .Το φασκόμηλο αχνίζει στο φλιτζάνι.

Αν ήττον  άλλος ,ολιγώτερον καπάτσος , και αν ήτο άλλη  κοινωνία ,ο τοιούτος  προ πολλού  θα είχε χάσει την θέσιν του. Αλλ’ο Ασκληπιάδης  περί ου ο λόγος ,τίποτε δεν έχασε και μάλιστα «εβγήκε λάδι» . Ιατρεία της Βαβυλώνος 1907

Φύλλο 112 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012

Μια θάλασσα γαλάζια κείτεται εκατό μέτρα από το σπίτι μου .Μια σειρά αλμυρίκια χαρίζει σκιά στην παρέα μας, που αγαπά τη θάλασσα, και γίνεται απάγκιο στη μοναξιά ανθρώπων από μακρινές γωνιές της γης που γύρεψαν την ελπίδα σ’αυτή την ελληνική γωνιά .Αφήνουν τα ποδήλατα παρέκει και αγναντεύουν με τις ώρες το ηλιοβασίλεμα .Ακόμα και οι ρίζες από τα δέντρα ετούτα τολμούν να σηκώνουν κεφάλι. Δεν ξέρω τι γυρεύουν .

«Γυναίκες που γίναν ένα με τη γη», Πανέθημος

wΤην  πλατεία στο χωριό Πανέθημος  άγγιξε η θεατρική μαγεία το φετινό καλοκαίρι ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος  του χωριού, αν και πενθεί  ένα από τα πιο δραστήρια  μέλη του, έκανε τη διαφορά.

Φύλλο 111 - Ιούνιος - Ιούλιος 2012

Είναι που ώρες- ώρες που απελπίζομαι … Με συνοδεύει αυτές τις μέρες το «why» που μου απάντησαν δυο ξένοι από το Ισραήλ ,όταν τους απάντησα στην ερώτηση : τι έγινε με τις εκλογές στην Ελλάδα .

Φύλλο 123

18 και 25 Μαΐου 2014. Ημέρες εκλογών. Ημέρες γιορτής του λαού .Ημέρες που ο λαός αποφασίζει για τη διαχείριση του παρόντος αλλά και του μέλλοντός του. Αποφασίζει για το ποιος άρα και με ποιους τρόπους θα βελτιώσει την καθεμέρα του.

Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για γιορτή της δημοκρατίας .Θα φανταζόταν επίσης ότι οι δρόμοι θα έσφιζαν από ζωή ,κουβέντες και χαμόγελα ελπίδας. Ούσα εκλογική αντιπρόσωπος ξύπνησα νωρίς ,φόρεσα τα καλά μου και στις 7 π.μ παρουσιάστηκα στο εκλογικό τμήμα .

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Κάποιοι κρυφά τον λέγανε Επαναστάτη , άλλοι τον λέγανε «μικρό»,

Ιούδα όλοι τον φωνάζαν .

Οι «επαναστατημένοι μικροί» των καιρών ακούνε στ’όνομά του.

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

Κάποτε ήταν μια γραφική εικόνα .Εγώ την έζησα με τη γιαγιά μου .Ένα μαγκάλι βαμμένο με ασημομπογιά ,η γιαγιά λιγομίλητη να πλέκει και να τα βάζει με τον εαυτό της που πάλι έχασε τα «κουκιά» .

Φύλλο 109 - Μάρτιος 2012

Μια φωνή και ένας ήχος θα ορίζουν  κάθε μου σκέψη αυτή τη δίσεκτη χρονιά. Η αυτοδημιούργητη φίλη μου, η Κατερίνα, να μου λέει στο τηλέφωνο «καταστράφηκα οικονομικά , απέλυσα έντεκα υπαλλήλους και αδυνατώ να συνεχίσω» και εκείνο το παράξενο τοκ- τοκ  που με ξύπναγε κάθε πρωί έξω απ’το σπίτι μου στην Αθήνα.

Η Μακρόνησος περιμένει…

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2013 .  Το πρόβλημα της εξουσίας φαίνεται να μην είναι η αριστερά . Η εικόνα των σχολείων είναι να τη λυπάσαι μα η εικόνα της εξουσίας είναι να τη φοβάσαι. Μακρόνησος .

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

Αντιλαμβάνομαι  τη φθορά της γλώσσας ,δηλαδή τη σκόπιμη αλλοίωσή της . «Δεν είναι πρόβλημα η εφεδρία αλλά η ανεργία» ή «δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για μη εθελούσια έξοδο» και μου Ερχεται στο νου ο  Θουκυδίδης .Αντιλαμβάνομαι το διασυρμό της Δημοκρατίας και μου  Ερχεται στο νου ο Ισοκράτης .

Φύλλο 118 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2013

Η επιστροφή ταυτίζεται συνήθως με την Ιθάκη .Έτσι μάθαμε στην Οδύσσεια .

Εκείνος ο ταλαίπωρος  πανούργος Έλληνας , ο Οδυσσέας , αφού έζησε τη δίνη του Τρωικού και απέδειξε την ευφυία της ράτσας μας γύρισε στην πατρίδα .

Φύλλο 107 - Δεκέμβριος 2011

Η ευμάρεια είχε στομώσει τη σκέψη μας. Κάθε φωνή που προκαλούσε σκέψεις βίωνε το περιθώριο ή και τον περίγελο. Έμοιαζε με υπαρξιακή θεωρητική και ανώφελη αναζήτηση.

Φύλλο 117 Ιούνιος - Ιούλιος 2013

Πέρασαν κιόλας πέντε χρόνια από τότε που όλη η οικογένεια πήραμε την απόφαση να αφήσουμε την πρωτεύουσα και τα θέλγητρά της και να ζήσουμε κοντά στη φύση .Ήρθαμε στη Ρόδο .Το νησί των ιπποτών .Το βαρύ πυροβολικό του τουρισμού . Δεν είναι τυχαίο, πως τώρα στα εθνικά δύσκολα , τρεις σμαραγδένιες παραλίες του νησιού παζαρεύονται προς αξιοποίηση…Η ώρα της επιστροφής είναι νομοτελειακά απολογιστική.

Φύλλο 105 - Οκτώβριος 2011

Ο Ηλίας παρακαλεί, έχει βγάλει στο σφυρί το μαγαζί και το δύο χρόνων σπίτι του.

Παρακαλεί η Τράπεζα να του πάρει το σπίτι να ησυχάσει .Μα εκείνη δεν το παίρνει …θέλει να ροκανίζει την ψυχή και το μυαλό του σιγά – σιγά .

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

Καρναβαλικά όλα γύρω .Μασκαρέματα και χοροί .Να ‘ναι η ζωή τόσο ξετσίπωτη ποιος το περίμενε ; Φοράει μάσκες και φτερά και γυρνά στους δρόμους .Γυρεύει και το χειροκρότημα … Γυρεύει δανικά ,εγώ τα λέω δεκανίκια ,για να αντέξει τον εαυτό της .Γυρεύει μασκαράδες για να σύρουν το χορό .

Φύλλο 104 - Σεπτέμβριος 2011

Στο  δημοτικό είχα καλούς δασκάλους .Θυμάμαι πως μας μάθαιναν την ιστορία της Κρήτης .Ήμουν περήφανη για πολλές γωνιές του νησιού .Στη Σπιναλόγκα είχα μάθει πως πήγαιναν τους λεπρούς .

Φύλλο 114 Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013

Τι καλά χριστούγεννα να πω που θαρρώ πως μόνο οι γαλοπούλες θα το εννοούν εφέτος. Ο εφιάλτης του γεμίσματος με κάστανα, σταφίδες και ρυζάκι θα ενοχλήσει λιγοστές από δαύτες λόγω οικονομικής στένεψης!

Φύλλο 103 - Ιούλιος - Αύγουστος 2011

«Ιδιωτική περιουσία του δημοσίου» …Ζόγκ!!!;;;;

Η Ελλάδα των μικρών Ελλήνων. 1% .Η Ελλάδα του κυρίου Νίκου που έζησε όλη τη ζωή του στην Αυστραλία και τα τελευταία χρόνια επέλεξε να κάνει εκείνο που του λέει η καρδιά του .

Φύλλο 113 / Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012

Είναι ο θυμός .Είναι που κάποιες ώρες κλονίζεται η ψυχή . Είναι η απογοήτευση .Είναι αυτό το «τι κάνετε ;» « προσπαθούμε» .Είναι η οργή .

Φύλλο 102 - Ιούνιος 2011

Ήθελα να είμαι παρούσα .Όχι μετά ψυχής ,θέλω να το ομολογήσω .Ίσως γιατί μου το ΄πανε και μένα τα ΜΜΕ .Η ψυχή όμως αντιστεκόταν.