12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ένα βήμα πιο κοντά η πρώτη ολογραφική τηλεόραση

Το ολόγραμμα της πριγκίπισσας Λία να καλεί σε βοήθεια, από την ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων, ήταν η έμπνευση για μια νέα τεχνολογία κινούμενης ολογραφίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρισδιάστατες προβολές που δεν απαιτούν ειδικά γυαλιά.


Νέο ρεκόρ στον υπολογισμό του αριθμού «π»

Ένας Iάπωνας και ένας Aμερικανός –και οι δύο ειδικοί των υπολογιστών- ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον υπολογισμό του αριθμού «π» με πέντε τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία. Εφόσον το επίτευγμά τους επιβεβαιωθεί, το νέο ρεκόρ επισήμως θα διαδεχθεί αυτό που κατείχε ένας Γάλλος μηχανικός λογισμικού με περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία.

Γκριγκόρι Πέρελμαν, o μαθηματικός που αδιαφορεί για τις τιμές

Ο 44χρονος Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έχει χαρακτηριστεί ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα. Χάρη σε εκείνον, γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα.

Μαθηματική λογοτεχνία

Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία…των Δοξιάδη – Μιχαηλίδη!

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Υπάρχει Μαθηματική Λογοτεχνία τελικά; Μπορούμε να αποδείξουμε ότι ανάμεσα στα λογοτεχνικά βιβλία που αφηγούνται τις περιπέτειες των μαθηματικών, υπάρχει τουλάχιστον ένα που να δημιουργεί ένα νέο λογοτεχνικό είδος;